top of page

8 Μάρτη "Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών". Οι γυναίκες διεκδικούν και αγωνίζονται...

8 Μαρτίου 2015

Άρθρο για την "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2015", της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

8 Μαρτίου του 1857. Οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις ίδιες αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες. Σε ανάμνηση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε παγκόσμια για να τιμούμε τους αγώνες ων γυναικών, να μαθαίνουμε απ’ αυτούς να σχεδιάζουμε νέους....

8 Μαρτίου του σήμερα. Οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν για ίσες ευκαιρίες, για ισοτιμία, για αξιοπρεπή δουλειά και ίση αμοιβή, για εξάλειψη της βίας, για ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων με κοινωνική δικαιοσύνη. Λένε όχι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, στην εκμετάλλευσή τους, στις διακρίσεις και στις ανισότητες λόγω φύλου.

Σήμερα υπάρχουν ακόμα γυναίκες που απέχουν από λέξεις, όπως ισότητα και δικαιώματα. To 2015 οι στατιστικές αναφέρουν ότι μια στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα κακοποίησης: Βία σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική στο σπίτι και στην εργασία, διακρίσεις και άνιση μεταχείριση αγγίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, Ελληνίδες και μετανάστριες, οι οποίες φοβούνται, υπομένουν και ελπίζουν, τις περισσότερες φορές σιωπηρά.

Με δεδομένο ότι η ισότητα των φύλων έχει χαρακτηριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η παραβίασή της έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του καιρού μας –πρόβλημα δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής– και η επίτευξή της έχει συμπεριληφθεί στους οκτώ αναπτυξιακούς στόχους της Διακήρυξης της Χιλιετίας. Χρειάζεται να αναβαθμιστεί επειγόντως η μέριμνα της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας για το ζήτημα. Οι γυναίκες μπορούν να εμπνεύσουν την κοινωνία με τους αγώνες τους για ισότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών, αφού ανέκοψαν και αντέστρεψαν τη μακροχρόνια τάση για βελτίωση της θέσης τους στην εργασία και την κοινωνία. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές στις 25 του Γενάρη, οι γυναίκες αισιοδοξούν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη νομοθετική, θεσμική και κοινωνική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Η Κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού (με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες), της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της οικογένειας.

Επίσης, δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ισότητας των Φύλων και να προωθήσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει με την ψήφιση ενιαίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει τη συνέχιση και στήριξη των δομών αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Οι γυναίκες μπορούν να είναι μεγάλη δύναμη Δημοκρατίας χειραφέτησης και προόδου. Έχουν δώσει δείγματα γραφής συμμετέχοντας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας με πράξεις και αξίζουν τη στήριξη όλων, για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους τους. Με τη μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή των γυναικών αναδεικνύονται περισσότερο τα γυναικεία θέματα.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία, για να διαμηνύσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται, να ενισχύονται, να υποστηρίζονται, γιατί έτσι και η ίδια η κοινωνία δέχεται πιο ουσιαστικά την ισότητα, τη δικαιοσύνη και ευαισθητοποιείται σε θέματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Τελευταία Νέα
bottom of page