"Το βιβλίο αποτελεί βασικό πολιτισμικό αγαθό, που πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε πολιτιστικής πολιτικής"
1 Απριλίου 2015
Άρθρο για την "Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2015", της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στις 2 Απριλίου εορτάζεται η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου.
Πόσο σημαντική στ’ αλήθεια είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας από την παιδική ηλικία!
Η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης είναι καθοριστική για την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, κάτι που διαπίστωσα και η ίδια από την πολυετή ενασχόληση μου με τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το να διαβάζει το παιδί, βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητάς του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, να εξασκεί τη μνήμη και να εμπλουτίζει τη φαντασία του, να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τη δημιουργική αναζήτηση, να αποκτά μια ισορροπημένη συναισθηματική ανάπτυξη, να καλλιεργεί τις ηθικές αξίες του , να ενισχύει την θέληση του για μάθηση, να αποκτά πολιτική και κοινωνική συνείδηση
Το βιβλίο γενικά αποτελεί βασικό πολιτισμικό και μορφωτικό δημόσιο αγαθό, που πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε πολιτιστικής πολιτικής. Η δυνατότητα πρόσβασης μάλιστα σε αυτό και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας.
Η προηγούμενη μνημονιακή πολιτική δυστυχώς οδήγησε στην δημιουργία σωρείας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιβλιοθήκες (δημοτικές, δημόσιες, σχολικές), που απειλούνται με κλείσιμο ή συρρίκνωση τους. Η έλλειψη επαρκών πόρων, προσωπικού, κτιριακών εγκαταστάσεων και η αδυναμία συντήρησης των ήδη υπαρχόντων, δυσχεραίνουν την λειτουργία τους σε μία εποχή που η το βιβλίο αποτελεί αντίβαρο στις κοινωνικές ανισότητες και εργαλείο αντίστασης σε κάθε κρίση.
Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο βιβλίο, τους θεσμούς και τις υποδομές που το προωθούν.
Έτσι κάθε παιδί ανεξαρτήτως της οικονομικής και κοινωνικής του προέλευσης, να μπορεί να έρχεται σε επαφή μ’ αυτό το βασικό θεμέλιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του.
Προς την κατεύθυνση αυτή βασική επιδίωξη αποτελεί η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων με το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας, ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός των βιβλιοθηκών και ποιοτικά και ποσοτικά.
Μόνο έτσι θα προασπίσουμε το αυτονόητο.
Το δικαίωμα του κάθε παιδιού, το δικαίωμα του κάθε πολίτη σ’ αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται βιβλίο.