top of page

Από τη "φιλανθρωπία" στη συγκροτημένη Κοινωνική Πολιτική

16 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο για τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

«Το ΚΕΑ χειροπιαστή απόδειξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ»

Δυο κυρίαρχες αντιλήψεις αντιπαρατίθενται πάνω στα κοινωνικά ερείπια της κρίσης.

 

Η μια αντίληψη είναι εκείνη που δημιουργεί τις ίδιες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της κρίσης, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η πολιτική αυτή θεωρεί ότι η ανάπτυξη είναι καθαρά αριθμητικά μεγέθη και επίσης, συνδέεται άμεσα με τη βίαιη αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ της ολιγαρχίας και με την καταστροφή μεγάλου ποσοστού των θέσεων απασχόλησης. Η εξήγηση που δίνουν οι νεοφιλελεύθεροι εκφραστές της, είναι ότι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια της «οικονομικής ελίτ», συνεπάγεται τάχα επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Για δε τα θύματα της πολιτικής τους, επιφυλάσσουν ένα είδος φιλανθρωπίας - κάποιο δίχτυ προστασίας, το οποίο είναι κυριολεκτικά αόρατο, όπως αποδεικνύεται από τη σκληρή πραγματικότητα της βάναυσης και παρατεταμένης φτώχειας και της ανεργίας. Μια αναγκαία υποσημείωση: τα ελληνικά νεοφιλελεύθερα κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έκαναν ακόμη πιο ανάλγητη την πολιτική τους στη χώρα μας, καθώς τα κόμματα αυτά εξέθρεψαν με θαυμαστή επιμέλεια την κλεπτοκρατία και τη διαπλοκή, παίρνοντας για λογαριασμό τους και για τα στελέχη τους  το αντίστοιχο «αντίδωρο».


Η δική μας αντίληψη, η αντίληψη της Αριστεράς, θέτει τον άνθρωπο –τις ανάγκες του και την αξιοπρέπειά του– στο κέντρο της πολιτικής της. Η ανάπτυξη για μας, οφείλει να είναι δίκαιη και να αφορά τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, η ανάπτυξη εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση για όλους, δίκαιη κατανομή των βαρών, δίκαιη διανομή του εισοδήματος, προστασία του περιβάλλοντος και διεύρυνση των δημοκρατικών και των συμμετοχικών θεσμών. Οι γενναίες επενδύσεις στο κράτος Πρόνοιας, στην Κοινωνική Προστασία, την Παιδεία και την Υγεία, είναι δαπάνες παραγωγικές. Η οικονομία και η ανάπτυξή της υπάρχουν για τον άνθρωπο και την κοινωνία των πολλών, και όχι το αντίστροφο. Κάθε δάκρυ απελπισίας του κατεστημένου για την  «σπατάλη» του κράτους στις κοινωνικές ανάγκες, είναι μια απέραντη λίμνη χαράς για τους ανθρώπους του μόχθου. 


Στη βάση αυτής της δεύτερης αντίληψης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει μια συγκροτημένη Κοινωνική Πολιτική. Αυτή η πολιτική, στο μέσο  της κρίσης, αποτελεί την υψηλή μας προτεραιότητα γιατί η στρατηγική μας επιδίωξη είναι να βγούμε από την κρίση, αλλά με την κοινωνία όρθια.

  
Η θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτελεί την κορυφαία απόδειξη της αταλάντευτης πολιτικής βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αρκείται στο επίπεδο των διακηρύξεων. Έρχεται μετά από μια σειρά άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για τη στέγαση, την τροφή, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και την καθολική νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους πολίτες. 

  • Ήδη 185.000 συμπολίτες μας είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ. (200 € ατομικά, 300 € για ζευγάρι, 400 € για οικογένεια με δυο παιδιά κλπ).

  • Το 10% των δικαιούχων, οι οποίοι αναμένεται να ανέλθουν σε  πάνω από 800.000 πολίτες, θα βρούνε απασχόληση μέσα στο 2017 με την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων, και

  • πολύ σύντομα, όσο η ανάπτυξη θα παίρνει σάρκα και οστά, όσο η προσφορά εργασίας θα αυξάνεται  και η ανεργία θα μειώνεται, αυτοί οι συμπολίτες μας θα βρίσκουν εργασία. 


Η συμμετοχή των ευπαθών ομάδων στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την εργασία, προϋποθέτει την αναδιάταξη των πολιτικών Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Έξι είναι οι κατηγορίες των ευπαθών συμπολιτών μας. 

  • Η πρώτη κατηγορία είναι το απροστάτευτο παιδί, το παιδί με «σύνδρομο «down», το εγκαταλελειμμένο παιδί. 

  • Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ηλικιωμένοι με «αλτσχάϊμερ», οι ηλικιωμένοι που είναι μόνοι στο σπίτι και οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε μεγάλη φτώχεια. 

  • Η τρίτη κατηγορία είναι οι ανάπηροι, τα Άτομα με Αναπηρία. 

  • Η τέταρτη κατηγορία είναι οι άστεγοι, που πολλαπλασιάστηκαν από την κρίση. Και δεν είναι μόνο οι άστεγοι στους δρόμους, αυτοί που βλέπουμε. Αυτοί είναι μετρήσιμο μέγεθος και μικρό. Υπάρχει και το μεγάλο κομμάτι του «παγόβουνου» που δεν είναι ορατό και το οποίο κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, να βρεθεί σε συνθήκες ανασφάλειας και χωρίς σπίτι.

  • Η πέμπτη κατηγορία είναι οι Ρομά, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ζουν σε 380 οικισμούς ανά την Ελλάδα, σε συνθήκες που δεν  τιμούν την κοινωνία μας. 

  • Τέλος, η έκτη κατηγορία είναι η μεγάλη «δεξαμενή» που έφτιαξε η κρίση και παραλάβαμε ως κυβέρνηση. Είναι το 8% της ακραίας φτώχειας και το 35% των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε φτώχεια.

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου οι πολιτικές μας να είναι άμεσες, διαφανείς και αποτελεσματικές, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ενοποίηση του πλήθους των προνοιακών δομών, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα δίκτυο. Ένα Εθνικό Μητρώο που διασυνδέει όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι οι ωφελούμενοι, όλα τα ιδρύματα καθώς και όλα τα προνοιακά προγράμματα.


Το πραγματικό -και όχι αόρατο- δίχτυ προστασίας πολλαπλών μορφών που δημιουργήσαμε για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, θα σχεδιάζεται και θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση αλλά θα υλοποιείται και θα στηρίζεται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με κοινούς κανόνες, με αξιόπιστα στοιχεία και με πλήρη διαφάνεια.  


Δημιουργούμε 254 Κέντρα Κοινότητας και 13 Περιφερειακά Παρατηρητήρια που αποτελούν εργαλεία άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό τον Εθνικό συντονισμό   της κεντρικής διοίκησης με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Μ αυτό τον τρόπο αποκλείουμε τους «ενδιάμεσους» και τα ποσά θα φτάνουν χωρίς διαρροές στους ωφελούμενους, κάτι που δεν γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί άραγε; Προχωρούμε στην στελέχωση αυτών των Κέντρων τους μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. (Στο γεγονός αυτό οφείλονται οι όποιες καθυστερήσεις).  Πρόκειται για ένα έργο 52 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που διεκδικήσαμε και πήραμε από την Ε.Ε., από το Κοινωνικό Ταμείο. Οι δομές αυτές θα εξυπηρετούν, θα πληροφορούν και θα καθοδηγούν τον πολίτη,  μέσα από μία διαδραστική πλατφόρμα για το ποιο επίδομα δικαιούται, αν έχει δικαίωμα να εγγραφεί στο ΚΕΑ, ποια βήματα πρέπει ν’ ακολουθήσει  και ταυτόχρονα να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, με αξιοπρέπεια και με διαφάνεια. 


Οι βασικοί μας στόχοι, τους  οποίους στηρίζει η κοινωνία και θεωρούμε βάσιμα ότι θα πετύχουμε, είναι αφενός να μετατρέψουμε την κοινωνική μας πολιτική σε βασικό μοχλό του νέου παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό θα «αιμοδοτήσει» - πιο οργανωμένα, πιο ουσιαστικά και με μεγαλύτερη ποιότητα- την κανονική οικονομία, την οικονομία της καθημερινότητας. Και αφετέρου να αποφύγουμε τον εγκλωβισμό στην «παγίδα της φτώχειας» και να αναδείξουμε την Κοινωνική Αλληλεγγύη ως το αντίδοτο της φιλανθρωπίας.

Τελευταία Νέα
bottom of page