top of page

Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στη Κυβέρνηση:“Οριστικά στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης”

26 Ιανουαρίου 2018

Άρθρο για τα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στη Κυβέρνηση, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: “Οριστικά στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης”

Τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας των πολλών, με τον αγώνα για την επιβίωση της χώρας, με την ανάκαμψη της οικονομίας, που είναι πλέον γεγονός, με την επιδίωξη για τη δίκαιη ανάπτυξη και με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της πατρίδας μας.

Πράγματι, σε αυτή την περίοδο ξεδιπλώθηκε μια απίστευτα εργώδης προσπάθεια των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του λαού μας. Διαψεύσαμε όλες τις προσδοκίες του κατεστημένου, που μας ήθελε μια μικρή και γραφική αριστερή παρένθεση.  

Μας παρέδωσαν μια χρεοκοπημένη οικονομία και εμείς παρουσιάζουμε μια οικονομία σε αναμφισβήτητη ανάκαμψη. Όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, από τις επενδύσεις και την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και τις εξαγωγές, κινούνται σε σταθερά ανοδική τροχιά. Το ίδιο θετικές είναι και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, με το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να ξεπερνά, για δεύτερη χρονιά, κάθε προσδοκία, γεγονός που επέτρεψε την αντισταθμιστική παροχή του Κοινωνικού Μερίσματος σε 3,5 εκατ. συμπολίτες μας. Η ανάπτυξη της οικονομίας παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα, με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, των Τραπεζών και πολλών άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών, να κάνουν λόγο για βιώσιμη, πλέον, ανάπτυξη.

Το βλέπουμε κι εδώ στον Νομό Καρδίτσας. Με την παράδοση του Ε65, με τις αποφάσεις για μεγάλα έργα υποδομής, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως τα αρδευτικά του Ταυρωπού και του Σμοκόβου, έργα οδοποιίας καθώς και το έργο που αφορά την Ηλεκτρική Εταιρία της Καρδίτσας. Με την αξιοποίηση του ΠΑΑ που ξεπερνάει ήδη το 62%, του ΕΣΠΑ, που η απορροφητικότητά του είναι η καλλίτερη στην Ε.Ε., και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τα μεγάλα έργα (οι μελέτες των οποίων έμεναν αναξιοποίητες για πάρα πολλά χρόνια) είναι έργα που μπαίνουν στις προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης και μετά από μεγάλη δική μας προσπάθεια, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Ας μη σπεύδουν λοιπόν επικοινωνιακά να τα καρπωθούν και οικειοποιηθούν τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες, διότι έτσι αδικούν και τον εαυτό τους και την αλήθεια. Είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με αγαστή συνεργασία, και ξεπερνώντας παλαιοκομματικές οριοθετήσεις και νοοτροπίες, παρά τις διαφοροποιήσεις και τις αντιθέσεις μας, αυτά που αξίζουν στον τόπο μας.

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών μας, είναι το ευνοϊκότερο που θα μπορούσε να υπάρξει. Οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται πλέον στην ώρα τους και πιο πριν. Έχουν τεθεί τα θεμέλια για ένα πραγματικό αναπτυξιακό κίνημα στον αγροτικό χώρο, το οποίο πρέπει να πάψει να είναι «αμυντικού» χαρακτήρα. Γιατί εκεί θα κερδηθεί το στοίχημα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγή, με ποιότητα, με καινοτομία, με χρήση σύγχρονων μεθόδων.

Τα θετικά δεδομένα στην οικονομία, και ιδιαίτερα  το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όσο κι αν υποβαθμίζονται από τα ΜΜΕ της διαπλοκής και την αντιπολίτευση, σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα ελπιδοφόρο εποχή. Γεγονός που αποτιμάται από τις περίφημες «αγορές», με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας στο 3,67%, στα επίπεδα δηλαδή του 2006.

Η τρίτη αξιολόγηση έχει φέρει την  αντιπολίτευση σε απόγνωση καθώς, για πρώτη φορά, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Τώρα, πάμε γρήγορα και για την τελευταία αξιολόγηση. Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια τελειώνουν οριστικά. Η ταπεινωτική επιτροπεία καταργείται. Η χώρα βγαίνει με ασφάλεια στις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτεί κανονικά τις ανάγκες της οικονομίας.

Τι έμεινε; Έμεινε η απομείωση του δημόσιου χρέους. Για την οποία θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να βγάλουμε και το τελευταίο αγκάθι που εμποδίζει την οικονομία να απογειωθεί. Και πιθανότατα οι εξελίξεις στο χρέος να τρέξουν πολύ πιο θετικά και γρήγορα.

Είναι αλήθεια πως είχαμε δεσμευτεί ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά με την κοινωνία όρθια. Και το πετυχαίνουμε. Γιατί μετατρέψαμε τη δέσμευση αυτή σε στρατηγική και σε εφαρμοσμένη πολιτική.

Από τη μια αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση που έτεινε να γίνει καθεστώς μέχρι και το 2014. Δώσαμε στέγη και τροφή στους άπορους. Μειώσαμε την τιμή του ρεύματος και του νερού στα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θεσπίσαμε τη δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Από την άλλη, εδραιώνουμε μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη Κοινωνική Πολιτική για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κύριες αιχμές αυτού του σχεδίου είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο απολαμβάνουν πάνω από 600.000 συμπολίτες μας, η αύξηση και η δικαιότερη θεσμοθέτηση των οικογενειακών επιδομάτων, τα σχολικά γεύματα που αναμένεται να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία μέχρι το 2019, η αύξηση των θέσεων για την πρόσβαση στους  βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και η επέκτασή τους.

Στην Υγεία, αυξήσαμε τις δαπάνες, εξοφλήσαμε τα χρέη του παρελθόντος, εξυγιαίνουμε τις προμήθειες και τα οικονομικά των νοσοκομείων, προσλάβαμε πάνω από 15.000 ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε, θεσμοθετήσαμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας να ανοίγουν σταδιακά η μια μετά την άλλη.

Στην Παιδεία, αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ, αντί να τις μειώσουμε κατά το ίδιο ποσοστό. Ολοήμερο σχολείο, νέα σχολικά προγράμματα, αναβάθμιση του Λυκείου, επανεκκίνηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, νέο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δωρεάν μεταπτυχιακά, διπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα, είναι οι τομείς στους οποίους έχουμε προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές.

Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, αποτελούν για μας τον πυλώνα της Κοινωνικής Ανάπτυξης μέσα από τον οποίο πραγματώνεται η κοινωνική συνοχή και επιβεβαιώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική αλληλεγγύη. Η επέκταση και όχι η συρρίκνωση των δαπανών σε αυτούς τομείς, στηρίζει αποφασιστικά και την οικονομία την ίδια. Να γιατί εμείς δεν τις θυσιάζουμε στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους αλλά, αντίθετα, θεωρούμε τις σχετικές δαπάνες παραγωγικές, για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Και μια σημείωση: ναι, λέγαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Το εννοούμε και το κάναμε πράξη. Καμμιά πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία από 180.000€ για ένα ζευγάρι μέχρι 300.000€ για μια τετραμελή οικογένεια, δεν θα βγεί στο σφυρί. Και εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να το νομοθετήσουμε ακόμα πιο αυστηρά. 

Βεβαίως, εξέχουσα θέση στην πολιτική μας, κατέχει η γεωπολιτική αναβάθμιση της πατρίδας μας. Η πολυδιάστατη, ενεργητική και πατριωτική εξωτερική πολιτική μας, ανοίγει δρόμους για τη χώρα. Ανοίγει δρόμους που διευκολύνουν την προσπάθειά μας για την οικονομία, για την ασφάλεια της χώρας, για τον ελληνισμό της Διασποράς, για την ειρήνη, για τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών. Το Σκοπιανό που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, μπαίνει για πρώτη φορά σε τροχιά επίλυσης, ακριβώς ως αποτέλεσμα της συνεπούς και αξιόπιστης πολιτικής μας.

Σε αυτά τα τρία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει, ο λαός μας πετυχαίνει, εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, αφού πρώτα είχαν οδηγήσει τη χώρα στο γκρεμό και ευρύτατα κοινωνικά στρώματα στην απελπισία.

Τότε πώς εξηγείται μια κάποια γκρίνια και το χωρίς όρια αντιπολιτευτικό μένος; Είναι μάλλον απλό. Η μεν γκρίνια, η υγιής γκρίνια, οφείλεται στο γεγονός της κόπωσης από την παρατεταμένη κρίση. Η φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων, κυρίως στρωμάτων, είναι προφανώς μια δυσάρεστη κατάσταση. Αλλά πώς αλλιώς θα είμασταν συνεπείς με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας; Και ποιος θα μπορούσε να αντέξει γύρω του ένα σωρό από κοινωνικά ερείπια και εξαθλιωμένους συνανθρώπους του; Όμως τώρα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον εξορθολογισμό και τη μείωση των βαρών. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα κερδίσουμε μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, ξεκινώντας από τον επόμενο κιόλας χρόνο. Δίκαιη ανάπτυξη, που θα σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών, δίκαιη διανομή των εισοδημάτων, προστασία του περιβάλλοντος και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δίκαιη ανάπτυξη, που για μας προϋποθέτει πλήρη απασχόληση και όχι ανεργία, παρόλο που από 28% την έχουμε μειώσει στο 20%.

Αλλά και το αντιπολιτευτικό μένος έχει την εξήγησή του. Συνοπτικά, ισχύει το «φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης». Και εδώ το «κλέφτης» έχει και κυριολεκτική σημασία γιατί στην πραγματικότητα το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν βαθιά κλεπτοκρατικό. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με οποιοδήποτε όνομα ή ΑΦΜ, βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί αποτελούν την επιτομή του κλεπτοκρατικού και παρασιτικού καπιταλισμού. Η διαφθορά και η διαπλοκή τους δεν χωρούν στο νέο οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα που θεμελιώνουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Με τη θετική μας δράση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πολιτικής μας, ριζώνουμε μέρα με την ημέρα στη συνείδηση των Ελλήνων. Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολλών, αναπτερώνουμε τις ελπίδες της. Έχουμε ήδη ανοίξει το διάλογο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα μέσα από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια. Αυτό το διάλογο θα τον συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, προκειμένου να διαμορφώσουμε το μέτωπο, με το οποίο θα κατοχυρώσουμε και θα εμβαθύνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες. Για την Ελλάδα της δημιουργίας και της δίκαιης ανάπτυξης. Για τις νέες γενιές που δικαιούνται και αυτές ένα καλλίτερο μέλλον.

Τελευταία Νέα
bottom of page