Σκέψεις και θέσεις για την Απλή Αναλογική, το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία
16 Απριλίου 2019
Άρθρο για την Απλή Αναλογική, το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΥΓΗ.
Σκέψεις και θέσεις για την Απλή Αναλογική, το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία
Η πρόσφατη παρουσίαση στην Καρδίτσα του νέου βιβλίου του κ. Δ. Κατσούλη, «ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», στάθηκε για μένα αλλά και για πολλούς, μια ωραία ευκαιρία, για μια βαθύτερη ανάγνωση των εξελίξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και μια πρώτη προσέγγιση των αλλαγών που επιφέρουν.
Το βιβλίο πραγματεύεται τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την σημασία της πολιτικής εντολής που φέρουν οι αιρετοί. Η εποικοδομητική κριτική αποτίμηση που επιχειρεί σε αυτό το σημαντικό και κρίσιμο θέμα, κινητοποιεί τη σκέψη και εμπλουτίζει το δημόσιο διάλογο.
Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη δρόμο μέχρι να καλύψουμε την απόσταση της Αυτοδιοίκησης από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Υποστηρίζω συνειδητά εδώ και χρόνια την προοπτική της τολμηρής αποκέντρωσης και ευελπιστώ ότι οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση.
Με αφορμή την επικαιρότητα των προτάσεων του Δημήτρη Κατσούλη, [οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν], θα ήθελα να αναφερθώ στις πιο πρωτοποριακές από αυτές, όπως η διακριτή εκλογή του βουλευομένου και του εκτελεστικού οργάνου των Δήμων και Περιφερειών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση στους δύο πυλώνες του συστήματος διακυβέρνησης και να εμπεδώνεται η τοπική δημοκρατία.
Πιστεύω ότι το άνοιγμα της τοπικής δημοκρατίας στην κοινωνία της περιφέρειας, της πόλης και του χωριού είναι βασικός όρος για να εμπεδωθούν οι αξίες της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και για να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση μήτρα μίας άλλης, νέας και περισσότερο υπεύθυνης, αποτελεσματικής και προοδευτικής «παραγωγής» πολιτικού προσωπικού, ικανού να υπηρετήσει το όραμα της πολυεπίπεδης, δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης.
Η πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προβληματίζει πολλούς συμπολίτες μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δυνατότητες συνεργασίας που θα επιφέρει.
Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Από τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη με την μεγάλη πλειοψηφία στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, που αποφάσιζε και υλοποιούσε μόνος του τα έργα και τις πολιτικές που ήθελε, από ένα σύστημα Δημαρχοκεντρικό, περνάμε σε μια νέα εποχή όπου ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι σε συνεχή διαβούλευση και να χτίζει συνεργασίες με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Η απλή αναλογική είναι μια πραγματική τομή δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση, όμως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που θα διαμορφώσει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα στην πρακτική εφαρμογή της. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών, διότι δεν θα υπάρχουν εξ αρχής πλειοψηφίες υπέρ του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν στην συνέχεια και να διατηρούνται καθ΄ όλη την διάρκεια της τετραετίας.
Επιβάλλονται συνεργασίες μεταξύ δύο ή τριών πολλές φορές παρατάξεων, οι οποίες για να έχουν διάρκεια και βάθος, θα πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματικές συνεργασίες και την διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ως φορείς του πολιτικοδιοικητικού συστήματος ασκούν αρμοδιότητες με μεγάλη επίδραση στην ζωή των πολιτών και την ανάπτυξη των πόλεων και των ευρύτερων περιοχών. Οι πολίτες που θα κληθούν να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους πολύ σύντομα, αλλά και οι αιρετοί που θα εκλεγούν, οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι έχουμε ανάγκη για αποτελεσματικότερη τοπική αυτοδιοίκηση, και είμαι βέβαιη ότι θα υιοθετήσουν νέες αντιλήψεις και νέες νοοτροπίες , συναίνεσης και συνεργασίας, για το καλό του τοπικού δημόσιου συμφέροντος.