top of page

"Το στοίχημά μας είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια"

22 Σεπτεμβρίου 2016

Άρθρο για την Ανθρωπιστική Κρίση, της κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ελληνικός ενέκρινε  το Παράλληλο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτό να αποτελέσει αντιστάθμισμα σε εκείνα τα σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, τα οποία προσθέτουν επιπλέον βάρος στις πλάτες της κοινωνίας.

Κύριος κορμός του Παράλληλου Προγράμματος είναι η Κοινωνική Πολιτική μας η οποία στηρίζεται σε 7 πυλώνες: Την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, την Προστασία της Εργασίας, την Αντιμετώπισης της Ανεργίας, τη Στεγαστική Πολιτική και την Παιδεία.

Στο σημερινό μας σημείωμα θα ασχοληθούμε με τον τομέα της Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης καθώς αποτελεί όνειδος για την κοινωνία μας και, σε κάθε περίπτωση, είναι η απτή, η ζωντανή απόδειξη των συνεπειών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του παλιού πολιτικού συστήματος και της βούλησης των δανειστών.

Το παλιό πολιτικό σύστημα, δηλαδή η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και οι νεόκοπες εκδοχές τους, όχι μόνον έριξαν τη χώρα στο γκρεμό αλλά και διαχειρίστηκαν την κρίση σπρώχνοντας βίαια  στο περιθώριο, στην ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. 

Ακόμη χειρότερα, ο κ. Μητσοτάκης με τις αποσπασματικές προτάσεις του για μείωση φόρων και μείωση δαπανών, επιδιώκει τη  μονιμοποίηση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας, καθώς η Κοινωνική Πολιτική αποτελεί λήμμα χωρίς περιεχόμενο  στο νεοφιλελεύθερο λεξικό του.

Στον αντίποδα ακριβώς ορθώνεται η δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας η οποία αποτυπώνεται στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζεται στην πανανθρώπινη και διαχρονική αξία της αλληλεγγύης.

Ήδη στον ενάμιση χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας:

  • Υλοποιείται το Πρόγραμμα παροχής δωρεάν ρεύματος σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε 212.000 πολίτες καθώς και το Πρόγραμμα  δωρεάν παροχής  νερού σε 58.000 νοικοκυριά. 

 

  • Καθιερώθηκε η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες.

 

  • Εξασφαλίζεται η Καθολική Προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017. 

 

  • Δημιουργούνται 250 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε αυτά οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για πληροφόρηση και στήριξη. 

 

  • Υλοποιούνται Προγράμματα Σίτισης – σε συνεργασία με την Εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα των  Σχολικών Γευμάτων.  

 

  • Θα σιτίζονται με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε  270 Δημοτικά Σχολεία. 

 

  • Ήδη, τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν με  ζεστό γεύμα τα σχολεία του Περάματος, ενώ παρεχόταν «δεκατιανό» σε 11.000  μαθητές.

 

Η σταθερή πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής μας καταδεικνύεται και από την προετοιμασία  και επεξεργασία του νέου πλαισίου για την Κοινωνική Πολιτική. Η ολοκληρωμένη κοινωνική προστασία είναι χρέος της ίδιας της κοινωνίας και της Πολιτείας. Δεν μπορεί μια σύγχρονη κοινωνία να αντιμετωπίζει τους πάσης φύσεως δεινοπαθούντες συμπολίτες μας, με ελεημοσύνη και φιλανθρωπία. 

Το στοίχημά μας είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Το κύριο μέλημά μας είναι να αποδείξουμε ότι κοινωνική αλληλεγγύη, εκτός από ηθικό καθήκον και αναγκαίος όρος για την αξιοπρέπεια του πολίτη  είναι και παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και δημοκρατίας. Μας εμπνέουν τόσο το ιστορικό παράδειγμα του κοινωνικού κράτους της Αθήνας του Περικλή όσο και τα προτάγματα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.

Με την υλοποίηση του Παράλληλου Προγράμματός στον τομέα της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακόπτουμε τον κατήφορο της κοινωνικής εξαθλίωσης και σφραγίζουμε  το ανθρώπινο και το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία Νέα
bottom of page