top of page

Εκδήλωση τιμής και μνήμης δυο σημαντικών ιστορικών γεγονότων στην Ανάβρα

14 Μαϊου 2017

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (14/5) στην Τοπική Κοινότητα Ανάβρας του Δήμου Σοφάδων η εκδήλωση τιμής και μνήμης δύο σημαντικών ιστορικών γεγονότων:

-Της Συνθήκης Ταμασίου, 10 Μαΐου 1525, που κατοχύρωσε την Αυτονομία των Αγράφων

-Της κήρυξης της Επανάστασης στ’ Άγραφα, 10 Μαΐου 1821, από τον Φιλικό Αγραφιώτη, Κων/νο Βελή.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο διπλός επετειακός εορτασμός  των δυο παραπάνω γεγονότων που σημάδεψαν την ευρύτερη περιοχή.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σοφάδων, η Τοπική Κοινότητα Ανάβρας, η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανάβρας “Ο Μέγας Αλέξανδρος” υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Σορβόννης κ. Αντωνίου Αντώνης με θέμα: «Τ’ Άγραφα τον 17ο αιώνα. Η Συνθήκη Ταμασίου» και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και π. Δήμαρχος Ιτάμου κ. Τσαντήλας Βασίλης με θέμα: «Η κήρυξη της Επανάστασης στ’ Άγραφα, 10 Μαΐου 1821».

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα. Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου και κα. Παναγιώτα Βράντζα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός,  ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ιωάννης Ντενησιώτης, ο πρόεδρος του Εκπ/κού Συλλόγου Μαυρομματίου και εκπρόσωπος της  Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Δημήτρης Γιώτης ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της ΤΚ Ανάβρας κ. Γεώργιος Γκένας και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ανάβρας κ. Ευάγγελος Σίμος.

Η κα. Χρυσούλα Κατσαβριά απηύθηνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

 

"Αγαπητοί συμπολίτες.

Οφείλουμε μεγάλες ευχαριστίες στους διοργανωτές, και προσωπικά τους συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου,  για την πρωτοβουλία τους να έλθουμε  σήμερα εδώ και να γιορτάσουμε, πράγματι για πρώτη φορά, τόσο την επέτειο της Συνθήκης Ταμασίου στις 10 Μαΐου 1525, όσο  και την κήρυξη της Επανάστασης στ' Άγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον Φιλικό Αγραφιώτη, τον Κωνσταντίνο Βελή.

 

Επιστρέφουμε πίσω, στο χώρο και στο χρόνο.

 

Πατάμε στα χώματα που τίμησαν με το αίμα, τη δράση και τους αγώνες τους, οι πρόγονοί μας. Το όμαιμον, το ομόγλωσσον, τα κοινά των Θεών ιδρύματα και το ομότροπον, είναι τα χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, συγκροτούν την εθνική ταυτότητα. Αυτά ακριβώς, αποτέλεσαν για τους προγόνους μας σε τούτον εδώ τον τόπο, τις αξίες για τις οποίες πάλεψαν σκληρά και διαχρονικά.

 

Οι ανυπότακτοι όλων των Αγράφων αντιστάθηκαν το 1525 στον Οθωμανό κατακτητή, διεκδίκησαν αποτελεσματικά και πέτυχαν τη διατήρηση της αυτονομίας τους. 300 χρόνια αργότερα, μπήκαν από τους πρώτους στην Επανάσταση προσφέροντας, με το αγωνιστικό τους φρόνημα, στον κοινό απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Πολλά περισσότερα όμως, θ’ ακούσουμε από τον κ. Αντωνίου και τον κ. Τσαντήλα.

 

Η ιστορική μνήμη, κυρίες και κύριοι, ζωντανεύει. Ζωντανεύει για να μετατραπεί σε συνείδηση. Συνείδηση για το ιστορικό χρέος που καλούμαστε και σήμερα να εκπληρώσουμε, απέναντι στη νέα γενιά και το μέλλον της πατρίδας μας. Σε διαφορετικές ασφαλώς, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνθήκες.

 

Σε λίγο κλείνουν 200 χρόνια από την παλιγγενεσία της Ελλάδας. Το 2021 πρέπει να βρεί τη χώρα μας και πάλι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Χωρίς επιτροπεία και περιορισμούς. Το 2021 η κοινωνία μας πρέπει να είναι αλληλέγγυα, δίκαιη και, προπαντός, όρθια. Οι άνεργοι και οι νέοι μας, πρέπει να έχουν δουλειά και δικαιώματα. 

 

Οι ιστορικές μας παρακαταθήκες, οι αγωνιστικές μας παραδόσεις, είναι το εχέγγυο για ένα αισιόδοξο παρόν και μέλλον. Το αντιστασιακό και απελευθερωτικό φρόνημα των προγόνων μας, είναι αυτά που μας εμπνέουν, μας δίνουν δύναμη και μας δείχνουν το δρόμο.

 

Σας ευχαριστώ."

Τελευταία Νέα
bottom of page