top of page

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Φυτά και Βότανα στον Λαϊκό Πολιτισμό και την Επιστήμη»

20 Οκτωβρίου 2017
Τελευταία Νέα

 

 

 

Η κα Χρυσούλα Κατσαβριά παραβρέθηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Φυτά και Βότανα στον Λαϊκό Πολιτισμό και την Επιστήμη».

Στόχος του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι η ανάδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων των φυτών και βοτάνων και της ιαματικής εμπειρίας της φύσης, όπως αυτά μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά, καθώς και του ρόλου της επιστήμης στην έρευνα και την ερμηνεία αυτών. Πάνω σ’ αυτή τη βάση το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα επιμείνει σε επιμέρους ζητήματα όπως:

  • Τα φυτά και τα βότανα στη λαϊκή ιατρική

  • Φυτά και βότανα στη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών

  • Βότανα και μαγικές τελετουργίες

  • Τα φυτά και τα βότανα στο δημοτικό τραγούδι

  • Φυτά, βότανα και εναλλακτική ιατρική

  • Τα αρωματικά φυτά και η χρήση τους παλιά και σήμερα

 

Η κα. Κατσαβριά απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

 

"Κυρίες και κύριοι. Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Το Συνέδριο για «Τα φυτά και τα βότανα στον Λαϊκό Πολιτισμό και την Επιστήμη», είναι μια όμορφη προσέγγιση της ζωής. Ένας εμπνευσμένος ύμνος, για τους ακατάλυτους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση.

Ήδη, από τις απαρχές του πολιτισμού, ο άνθρωπος ήταν πληροφορημένος για τα αποτελέσματα των αρωμάτων στο σώμα, στο μυαλό και στα συναισθήματα. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν για να προσελκύσουν αγάπη, φαγητό και προστασία. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψουν το σώμα. Τα πιο ακριβά  λουλούδια προσφέρονταν στους θεούς και στις θεές σαν θυσία, και η χρήση αρωματικών θυμιαμάτων έχει καταγραφεί από την αρχαιότητα.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και σε όλες τις ιστορικές περιόδους, παρατηρούμε μια συστηματική ενασχόληση του ανθρώπου με τα φυτά και τα βότανα.

Με τη διαδικασία  της «δοκιμής και του λάθους», ανακαλύφθηκε  ποια από τα κατά τόπους φυτά ήταν αποτελεσματικά στη θεραπεία των ασθενειών, και η γνώση αυτή μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, τόσο προφορικά όσο και µε πρακτική διδαχή. Τεχνουργήματα από διάφορους πολιτισμούς, μαρτυρούν τη σπουδαιότητα που είχαν τα βότανα για τους αρχαίους λαούς.

Με την παρατήρηση και το πείραμα περάσαμε οριστικά στη σύγχρονη  εποχή, η οποία  χαρακτηρίζεται από την επιστημονική γνώση και τις τεχνολογικές εφαρμογές.

Στην κοινωνία των ανθρώπων, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά μέσα σε ένα δεδομένο φυσικό, ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αναδύονται αξίες και τρόποι ζωής.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φύση αποτελεί υπέρτατη αξία. Ίσως γιατί την έχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό υποτάξει, που ό,τι είναι φυσικό, μας μοιάζει παράξενο και πολύτιμο.  Ο δε τρόπος της ζωής μας, παραπαίει, πολλές φορές, ανάμεσα στο αυθεντικά γνήσιο και στο τεχνητό. Ανάμεσα στο εμπορευματικό και στο προσβάσιμο, από όλους, αγαθό.

Ωστόσο, «πάντων χρημάτων, μέτρον ο άνθρωπος».

Και υπό την έννοια αυτή, ο άνθρωπος μπορεί και πρέπει να οργανώνεται. Μπορεί και πρέπει να αναζητεί τις βέλτιστες λύσεις. Μπορεί και πρέπει να αγωνίζεται και να αποφασίζει με γνώμονα τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση.  Και με κοινό παρονομαστή την κοινωνική δικαιοσύνη αφενός, και το σεβασμό στο μέλλον των επόμενων γενεών αφετέρου.  

Κάπως αυθόρμητα, όλοι μάλλον αναζητούμε τη λαϊκή μούσα για να γλυκάνει τα σύγχρονα επιτεύγματα, επανασυνδέοντάς τα με τις φυσικές μας διαστάσεις. Κινητοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις προκειμένου να απολαύσουμε το δώρο της ίδιας της ύπαρξής μας.  

Ένα μεγάλο μπράβο στον «Απόλλωνα», στο Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας της Καρδίτσας και στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου μας, για τη διοργάνωση αυτού του 6ου Συνεδρίου.

Ένα μεγάλο μπράβο επίσης, και στους συνδιοργανωτές: την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας, τον Δήμο και το Επιμελητήριο της Καρδίτσας. 

Είμαι σίγουρη ότι από αυτό το Συνέδριο θα αναδυθούν πολύτιμα «αρώματα» και χρήσιμα συμπεράσματα.

Σας ευχαριστώ."

bottom of page