top of page

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού 

19 Μαΐου 2019
Τελευταία Νέα

 

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κα Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στη Καρδίτσα.

Αρχικά στις 10 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό ετελέσθη επίσημη δοξολογία, ενώ στη συνέχεια μπροστά στο Ηρώο Πεσόντων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση παρουσία στρατιωτικού αγήματος του ΚΕΣΝ Ρούσου που επέδιδε τιμές αλλά και της φιλαρμονικής του Δήμου που «έντυνε» μουσικά τα στάδια των εκδηλώσεων. Το βράδυ παρακολούθησε την εκδήλωσης, «ΑΡΩΘΥΜΩ ΣΕ ΠΑΤΡΙΔΑ Μ», και δήλωσε:

 

«Ένα αίσθημα αδικίας και οργής μας ξεσηκώνει για τον απάνθρωπο και αδικαιολόγητο διωγμό των Ελλήνων του Ιστορικού Πόντου. Αλλά και ένα αίσθημα υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης για τους Πόντιους αδελφούς μας που άντεξαν, διαφύλαξαν τον πολιτισμό τους και έτσι μπόλιασαν με τον πιο δημιουργικό τρόπο, τον σύγχρονο Ελληνισμό.

 

Το θέμα της εκδήλωσης, «ΑΡΩΘΥΜΩ ΣΕ ΠΑΤΡΙΔΑ Μ», με αφορμή ένα στίχο από ένα πολύ αγαπημένο ποντιακό μοιρολόι, που σημαίνει «Σε νοσταλγώ πατρίδα μου», περικλείει αυτό που νιώθουν πραγματικά οι Πόντιοι για μια μεγάλη χαμένη πατρίδα.

 

Συγχαίρω το Σύλλογο Ποντίων Καρδίτσας «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» & και την Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας για την πρωτοβουλία τους να τιμηθεί ο ποντιακός ελληνισμός με μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

 

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει πάρει σαφή θέση στην αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας. Μεμονωμένες χώρες και πόλεις του κόσμου την έχουν αποδεχθεί επίσημα και αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας για την πλήρη ηθική αποκατάσταση των Ποντίων πρέπει να συνεχιστεί δυναμικά και στοχευμένα.


Το οφείλουμε στη χαμένη Ελλάδα του Πόντου...

 

Μια Ελλάδα που πόνεσε, δάκρυσε, μάτωσε, όσο καμιά άλλη. Που ταπεινώθηκε, χωρίς να χάσει ποτέ την αξιοπρέπειά της, που υποτάχτηκε παραμένοντας ελεύθερη, που ακολούθησε τον δρόμο της προσφυγιάς, από τα παράλια του Άξενου Πόντου, που με τη δραστηριότητά της τον μετονόμασε σε Εύξεινο, μέχρι τα βάθη της Ασίας, που επιμένει να ζει, να δημιουργεί και πάν’ απ’ όλα, τα ήθη και τις παραδόσεις της να συντηρεί και να καλλιεργεί.»

bottom of page