top of page

Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ο κ. Αθ. Σκάρλος απέναντι στους δημότες και τους Ρομά των Σοφάδων

 9 Μαϊου 2019

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του σημερινού δημάρχου Σοφάδων κ. Σκάρλου για το θέμα των Ρομά της περιοχής εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ο κ. Αθ. Σκάρλος απέναντι στους δημότες και τους Ρομά των Σοφάδων

 

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του σημερινού δημάρχου Σοφάδων κ. Σκάρλου για το θέμα των Ρομά της περιοχής,  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Ο  Δήμαρχος Σοφάδων δήλωσε  ότι : «Πρόσφατα διαβάσαμε ότι βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε λέει λεφτά για να γίνει νέος οικισμός. Ποιόν ρώτησε η κ. Βουλευτής και ήρθε να φτιάξει νέο οικισμό στους Σοφάδες; Που είναι το έγγραφο, η λεγόμενη ΣΑΕ που να δείχνει ότι υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό; Για μια ακόμη φορά κοροϊδεύουν αυτούς τους ανθρώπους για να τους πάρουν τις ψήφους». Δήλωσε επίσης ότι : «Στα πέντε τελευταία χρόνια, καμιά καινούργια οικογένεια δεν εγκαταστάθηκε στον δήμο Σοφάδων. Αυτοί θέλουν να φέρουν όλους τους άστεγους ΡΟΜΑ στους Σοφάδες. Δεν θα τους το επιτρέψουμε».​

 

2. Η αλήθεια  περιέχεται στο έγγραφο της  ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς το Γραφείο Δημάρχου του Δήμου Σοφάδων, με Α.Π. : οικ. 61746/811, στις 26 Νοεμβρίου 2018  και διαψεύδει πλήρως τον σημερινό Δήμαρχο κ. Αθ. Σκάρλο.

 

Το έγγραφο έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά και πηγές χρηματοδότησης

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι παρεμβάσεις που αφορούν στη μετεγκατάσταση του πληθυσμού Ρομά καθώς και στα έργα υποδομών και στην αντικατάσταση οικίσκων στον υπάρχοντα οικισμό, δύναται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε), όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω ενδεικτικό πίνακα:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

  • Προμήθεια 130 οικίσκων, έργα υποδομών, αθλητικά πάρκα /παιδικές χαρές και Πολύκεντρο στο νέο χώρο μετεγκατάστασης

  • Έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και οδοποιίας στον υπάρχοντα οικισμό.

  • Αντικατάσταση παραπηγμάτων στον υπάρχοντα οικισμό.

 

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι αρχικά η έγκριση των παραπάνω παρεμβάσεων από το Δ.Σ του Δήμου. Στη συνέχεια, μετά την υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων και Τεχνικών Εκθέσεων οι οποίες θα διαμορφώσουν τους προϋπολογισμούς κάθε έργου και τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Γραμματείας επ’ αυτών, θα πρέπει να υποβάλλετε Τεχνικά Δελτία Έργου (Τ.Δ.Ε) στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία μεταφοράς πιστώσεων στο Δήμο σας.

 

Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΝΤΣΙΟΥ

 

ΚΟΙΝ:/Εσωτερική Διανομή

1. Γραφείο Ειδ. Γραμματέως κας Αικ. Γιάντσιου

2. Γραφείο Αντιδημάρχου κου Παν.Χαρίτου

 

Είναι προφανές ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έμεινε στα λόγια και δεν μπόρεσε ναανταποκριθεί, αφήνοντας μια κατάσταση εξαθλίωσης να διαιωνίζεται. Ο σημερινός Δήμαρχος Σοφάδων οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να απαντήσει στους δημότες και στους Ρομά της περιοχής γιατί δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και γιατί δεν υπέβαλε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα – με αποτέλεσμα τουλάχιστον προς το παρόν να χαθεί. Οφείλει επίσης, να εξηγήσει τις «περίεργες»προσεγγίσεις του και να σταματήσει να διαστρεβλώνει την αλήθεια και τα γεγονότα.

 

3. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια της αρμοδίας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι Ρομά, έχει εκπονήσει ολιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων τους και έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια, με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. (Ν. 4483/2017, άρθρο 159).

 

4. Η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Κατσαβριά εργαζόμενη για την κοινωνική συνοχή της περιοχής και για την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά, ως οφείλει, υποστηρίζει και προωθεί την σχετική κυβερνητική πολιτική. Γέννημα θρέμμα της περιοχής και πρώην Δημοτική Σύμβουλος Σοφάδων, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου της.   

 

Η ένταξη του Δήμου Σοφάδων στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης Ρομά του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτέλεσε προτεραιότητα, για την υλοποίηση της οποίας πραγματοποιήθηκε ευρύτατος διάλογος και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, έγιναν πολλές συναντήσεις με την αρμόδια υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου, την Ειδική Γραμματέα για θέματα Ρομά κ. Αικατερίνη Γιάντσιου, τον Δήμαρχο Σοφάδων και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Πάνο Χαρίτο. Μάλιστα, στις 27 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό, παρουσία όλων των παραπάνω καθώς και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και της βουλευτή κ. Χρ. Κατσαβριά. Στη σύσκεψη αυτή υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά του παλιού οικισμού Σοφάδων, σε όμορο οικόπεδο του οικισμού Νέα Ζωή. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενημέρωση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο των Σοφάδων, που θα καθόριζε και τα κριτήρια των ωφελούμενων, με βασικότερο να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Σοφάδων τουλάχιστον επί μια πενταετία. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει διαβάσει την εφαρμοστική ΚΥΑ (Αριθμός οικ. ΡΟ 64/12-2-2018), στην οποία αναγράφεται ότι ο Δήμος είναι αυτός που βγάζει την πρόσκληση και ορίζει ποια θα είναι τα κριτήρια των ωφελούμενων και όχι η βουλευτής.

 

Συμφωνήθηκε ότι ο Δήμος θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, θα παραχωρήσει το χώρο, ενώ η Περιφέρεια θα αναλάβει τις υποδομές και το υπουργείο την κατασκευή των οικίσκων, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα κονδύλια, για τους οικίσκους, εξασφαλισμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

 

Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για την βουλευτή κ. Κατσαβριά, οι Ρομά δεν είναι πολίτες ούτε πρώτης ούτε δεύτερης κατηγορίας. Είναι πολίτες με τα δικά τους χαρακτηριστικά και τις δικές τους ανάγκες.

 

Διεκδικούμε και προωθούμε πολιτικές ίσης μεταχείρισης και για τους Ρομά, με βάση τους παρακάτω άξονες:

α) Την εξάλειψη του ακραία υποβαθμισμένου καταυλισμού των Σοφάδων και των θυλάκων του.

β) Τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς και τις γειτονιές Ρομά.

γ) Τη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης, μέσω της διασποράς του πληθυσμού στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό. 

δ) Την ανάδειξη καινοτόμων παρεμβάσεων που να λειτουργούν ως πρότυπα, με τα οποία θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων των πολιτών της περιοχής.

 

5. Η ευθύνη  κάθε πολιτικού είναι να λύνει κρίσιμα ζητήματα της περιοχής του. Ο παλιός καταυλισμός των ΡΟΜΑ στους Σοφάδες είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα και επιβάλλεται ο Δήμος να αξιοποιήσει τους πόρους που είχε στη διάθεσή του από την κεντρική διοίκηση, προκειμένου  να το επιλύσει δίνοντας ισότιμη πρόσβαση σε αγαθά και ευκαιρίες σε αυτή την κοινωνική ομάδα και, παράλληλα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών του Δήμου Σοφάδων.

Τελευταία Νέα
bottom of page