Τοποθέτηση σχετικά με το ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς
21 Δεκεμβρίου 2016
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συμμετείχε, για πρώτη φορά, και μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (ΕΜΕΕΔ), με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς».
Η Επιτροπή προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της, ο οποίος προσήλθε στη Βουλή συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο καθώς και από τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής. Τον Αρχιεπίσκοπο και την ακολουθία του υποδέχθηκαν, ο Πρόεδρος της ΕΜΕΕΔ κ. Α. Τριανταφυλλίδης, ο Υπ. Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου και ο Υφ. Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης.
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος: «Η εκκλησία μας, ως γνήσιος θεματοφύλακας τόσο της πνευματικής όσο και της γλωσσικής -και ευρύτερης πολιτιστικής- μας κληρονομιάς, μέσα στον πανανθρώπινο προσανατολισμό της, λειτουργεί συγχρόνως ως εγγυητής και της ενότητας, αλλά και της ιδιοπροσωπίας της εθνικής μας ταυτότητας στην οικουμενική προοπτική μιας ευμετάβλητης παγκοσμιότητας. Μιας ενότητας και μιας ιδιοπροσωπίας, που μέσα στην πορεία της ιστορίας του Γένους μας αγωνίζεται διαχρονικά να κραταιούται και συχνά να θαυματουργεί και μάλιστα, ενίοτε μέσα σε αντίξοες χωροχρονικά συνθήκες». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος προσδιόρισε τη σχέση της Εκκλησίας με τον ελληνισμό της διασποράς και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι διαχρονικά ενοποιητικός, εντός και εκτός των εδαφικών συνόρων του ελληνικού κράτους».
Οι τοποθετήσεις του Υφ. Εξωτερικών, του Προέδρου της ΕΜΕΕΔ και των βουλευτών, συνέκλιναν στην ανάγκη στήριξης του ελληνισμού της Διασποράς, στην αναγνώριση του ρόλου της Εκκλησίας και στο γεγονός ότι είναι επιβεβλημένη η συνεργασίας της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε αυτή την κατεύθυνση.
Χρυσούλα Κατσαβριά: «Το περίπου 40% των Ελλήνων, που ζει εκτός των ορίων της επικράτειας του σύγχρονου κράτους μας, ανυψώνεται σε μείζον πεδίο συνεργασίας της Πολιτείας και της Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδας νοουμένων ως ΕΝΑ». Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο της τοποθέτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπογράμμισε ότι: «Και, προφανώς, δεν είναι αναγκαία η ταύτιση αλλά είναι επιβεβλημένη η σύμπτωση των επιδιώξεων των βασικών θεσμικών πυλώνων, στο πλαίσιο της ενότητας του ελληνισμού. Γιατί ο οικουμενικός χαρακτήρας του ελληνισμού, εξ αντικειμένου, συναντάται με την οικουμενική διάσταση της Ορθοδοξίας».
Η κ. Κατσαβριά έδωσε έμφαση στον Κοινοτικό χαρακτήρα της οργάνωσης των ομογενών με βάση την Ενορία -όπως δηλαδή συμβαίνει και με την Εκκλησία- και έκανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Διασποράς του ελληνισμού, από την Εθναρχία -επί τουρκοκρατίας- μέχρι τις μέρες μας. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα ισχυρά στοιχεία που συγκροτούν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, διαφορετική μεν -ανάλογα με τις ιστορικές διακυμάνσεις- αλλά και ποιοτικά ισότιμη, εξαιτίας των στοιχείων που τη συναποτελούν, και είναι πάντα ίδια, και τα οποία είναι: «1) Η μοναδικότητα στη γλώσσα, τον πολιτισμό, την επινοητικότητα και τη δημιουργία. 2) Η πνευματικότητα που εκδηλώνεται στο μύθο, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη θρησκεία και την τέχνη. 3) Η οικουμενικότητα στην αντίληψη, τη σχέση με τους άλλους, με τον κόσμο. 4) Η ορθόδοξη χριστιανική πίστη. 5) Η ευθύνη, ως αίσθηση καθήκοντος για τη διαφύλαξη των διαχρονικών και πανανθρώπινων αρχών και αξιών. 6) Η αγωνιστικότητα στην επιδίωξη υψηλών ιδεωδών και 7) Το αντιστασιακό πνεύμα απέναντι σε καθετί που επιχειρεί να υποδουλώσει τον άνθρωπο και τους λαούς».