top of page

Επαναλειτουργία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

12 Μαρτίου 2015

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σχετικά με την επαναλειτουργία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την επαναλειτουργία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, η Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Χρέος απέναντι στην ιστορία

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την επαναλειτουργία της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η ιστορία είναι λίγο ­ πολύ γνωστή. Το γερμανικό δημόσιο δεν έχει καταβάλλει στην Ελλάδα το παραμικρό ποσό για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων, για το αναγκαστικό δάνειο που απέσπασε από την κατεχόμενη Ελλάδα και για την καταστροφή και κλοπή πολύτιμων αρχαιολογικών μνημείων από τους ναζί.

Η ελληνική διπλωματία, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Το αντιμετώπισε απλώς σαν να μην υπάρχει.

Η Αριστερά από την άλλη πλευρά, μαζί με νομικούς και διάφορες συλλογικότητες, πάντα είχε το θέμα ψηλά στην ατζέντα της. Πρόκειται για ένα ελάχιστο καθήκον απέναντι σε όσους ανθρώπους υπέφεραν και εκτελέστηκαν από τη ναζιστική κατοχή.

Με πρωτεργάτη τον αεικίνητο Μανώλη Γλέζο, η προηγούμενη Βουλή συγκρότησε την επιτροπή διεκδίκησης των αποζημιώσεων, που επιτέλεσε πλούσιο έργο. Η επιτροπή αυτή αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσει.

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τη διεκδίκηση μέχρι τέλους, εξαντλώντας κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο.

Ήδη υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου κατά του γερμανικού δημοσίου, σχετικά με τα θύματα του Διστόμου. Η απόφαση που επιτρέπει αναγκαστική εκτέλεση κατά περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, δεν έχει εκτελεστεί, καθώς απαιτείται η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο νέος Υπουργός, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη που δείχνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης.

Σε πείσμα όσων υπερασπίστηκαν μία παθητική εξωτερική πολιτική, συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τον όμορφο αγώνα για τη Δημοκρατία!

Τελευταία Νέα
bottom of page