Ψήφιση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου
24 Ιουνίου 2015
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σχετικά με τη ψήφιση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ευρεία πλειοψηφία έγινε δεκτό την προηγούμενη εβδομάδα, από την Ολομέλεια της Βουλής το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων. Το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγροτών και κατοίκων εξωτερικού ομογενών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος αν και ψηφίστηκε το 2013, μετέθεσε την εφαρμογή του για ένα χρόνο μετά και επομένως θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος για τα εισοδήματα του 2014.
Όσον αφορά τους αγρότες το παραπάνω νομοσχέδιο επιλύει το επείγον ζήτημα της συμπλήρωσης του εντύπου ΑΑ-ΓΗΣ. Ο νόμος 4172/2013 προέβλεπε ότι για την φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων που αφορούν την ιδιόχρηση εκμετάλλευσης των αγροτεμαχίων, έπρεπε να συμπληρωθούν τα έντυπα ΑΑ-ΓΗΣ προκειμένου να προσδιοριστεί η αντικειμενική αξία του κάθε αγροτεμαχίου.
Η συμπλήρωση των προβλεπομένων εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων είναι πολύ χρονοβόρα και με υψηλό κόστος, καθώς ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας πρέπει να γίνει από συμβολαιογράφο. Επιπλέον το μέτρο δημιουργεί μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα πολύ μικρότερης αντικειμενικής αξίας.
Όπως είχε επισημάνει και η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, το νομοσχέδιο αυτό έχει ως στόχο να διορθώσει μέρος των αδικιών που υπάρχουν στους φορολογικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν τα τελευταία χρόνια. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, υπήρχαν πολλές εντάσεις από αγρότες, εργαζόμενους με «μπλοκάκι» καθώς και από εκείνους που φαίνεται να έχουν εισπράξει το 2014 τόκους καταθέσεων λίγων λεπτών του ευρώ και ενώ δεν έχουν άλλα εισοδήματα αλλά διαθέτουν ένα μικρό αυτοκίνητο ή ένα σπίτι πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και και καλούνται να πληρώσουν φόρους 3.000 και 4.000 ευρώ.
Με το κατατεθέν φορολογικό νομοσχέδιο λοιπόν, προβλέπεται ότι «δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιόχρηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες /συζύγους».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν από ένα μήνα περίπου έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα την φορολόγηση των αγροτών. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι:
1. Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
2. Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
3. Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω για την Κυβέρνηση άμεση προτεραιότητα αποτελεί η θεσμοθέτηση μέτρων που αποκαθιστούν τεράστιες αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να ανακουφιστεί ο λαός απο τα δυσβάστακτα μνημονιακά μέτρα.