Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για ένα "Συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας Εθνικης Βιβλιοθήκης και Δημοτικών Βιβλιοθηκών"
25 Ιουλίου 2016
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, σε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Συνεργατικού Μοντέλου Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την πρωτοβουλία της Χρυσούλας Κατσαβριά για ένα «Συνεργατικό Μοντέλο Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών» υιοθέτησε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, η οριζόντια διασύνδεσή τους και η σχέση τους με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μπαλάφα, κατόπιν νέας πρωτοβουλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά - Σιωροπούλου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας (ΕΒΕ) κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων (ΕΕΒΕΠ) κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου συνοδευόμενη από τον συνεργάτη της και μέλος της Ένωσης κ. Μπράτη Παντελή.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «Προς μια Εθνική Πολιτική για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες» και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της Εθνικού & Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Η κ. Κατσαβριά παρουσίασε το «Συνεργατικό Μοντέλο Λειτουργίας Εθνικής βιβλιοθήκης και Δημοτικών βιβλιοθηκών» το οποίο αποτελεί προϊόν πολύχρονης προσπάθειας της ΕΕΒΕΠ και συστηματικής επεξεργασίας τη ΕΒΕ και της ΕΕΒΕΠ. Η βουλευτής αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση, τόνισε ότι: «Υπάρχουν 280 περίπου Δημοτικές Βιβλιοθήκες που διαθέτουν περίπου 3.000.000 τίτλους, απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων - συνήθως χωρίς επιστημονική κατάρτιση, λαμβάνουν ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, αδυνατούν να αναπτύξουν ψηφιακές υπηρεσίες υποστήριξης βιβλιοθήκης εκτός από τις μεγάλες και καλά οργανωμένες. Επίσης, δεν υπάρχει καμία μορφή συνεργασίας των βιβλιοθηκών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο ώστε να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους και να μειώσουν τα κόστη τόσο στη συντήρηση και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων όσο και στην εισαγωγή του υλικού σε αυτά».
Η κ. Κατσαβριά πρότεινε την οριζόντια συνεργασία του συνόλου των δημοτικών βιβλιοθηκών και τη σύνδεσή τους με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ως τον καλλίτερο τρόπο ανάπτυξής τους και υπέρβασης των σημερινών προβλημάτων. Προχώρησε μάλιστα στην απαρίθμηση των οφελών που θα προκύψουν, όπως είναι:
α) Η δημιουργία του Ελληνικού Συλλογικού Καταλόγου (ΕΛΣΥΚΑ), τον οποίο θα διαχειρίζεται και θα υποστηρίζει η ΕΒΕ και στον οποίο θα συμμετέχουν το σύνολο των 280 ελληνικών δημοτικών βιβλιοθηκών,
β) Η δημιουργία του Ενιαίου Καταλόγου Ελληνικών Δημοτικών Βιβλιοθηκών και
γ) Η αναβάθμιση των τοπικών συστημάτων αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών (ILS) ή την απόκτηση νέων συστημάτων ILS για τις 60 μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες ελληνικές δημοτικές βιβλιοθήκες.
Η Πρόεδρος της ΕΕΒΕΠ κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου τόνισε με έμφαση ότι: «στο πλαίσιο ενός δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών και του ΕΛΣΥΚΑ, με συνεργασίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο θα εξασφαλιστεί ο εθνικός στόχος της ισότιμης συμμετοχής όλων των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος, όπως φυσικά και της διεθνούς κοινότητας, στις ελληνικές πηγές γνώσης και πληροφοριών που υπάρχουν στις συλλογές και τον τεράστιο πνευματικό πλούτο των δημοτικών βιβλιοθηκών».
Ο κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι η ΕΒΕ κινείται στην ίδια κατεύθυνση και ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο ως προς τη δικτύωση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και της δημιουργίας του ΕΛΣΥΚΑ.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση της κ. Κατσαβριά, της ΕΕΒΕΠ και της ΕΒΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι δημοτικές βιβλιοθήκες ως θεσμός αλλά και ως δραστηριότητα, αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της ανάπτυξης και της αποδοτικής λειτουργίας ενός εθνικού συστήματος πληροφόρησης» και ανέθεσε στην ΕΕΤΑΑ την υλοποίηση του έργου. Ο παρευρισκόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Γκοτσόπουλος δεσμεύθηκε να συγκροτήσει άμεσα ομάδα έργου προκειμένου να συντονίσει την προσπάθεια αυτή.