top of page

"Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται σθεναρά για τα συμφέροντα των αγροτών. Αποκαθιστούμε την αλήθεια"

8 Σεπτεμβρίου 2015

Η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης: Είναι πολύ σημαντικό να ορίσουμε τον πραγματικό αγρότη, τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, έτσι ώστε να μπορεί να ασκηθεί μια σοβαρή πολιτική τόσο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό όσο και για τις επιδοτήσεις αλλά και γενικότερα για την άσκηση μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής.

Τήρηση βιβλίων: Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι η τήρηση βιβλίων δεν θα έχει απολύτως κανένα κόστος για τον αγρότη καθώς τη δαπάνη θα την επωμιστεί το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η τήρηση βιβλίων έχει δύο στόχους

Ο πρώτος στόχος είναι η πάταξη της παραοικονομίας στον αγροτικό τομέα η οποία σήμερα ανέρχεται στο 60% ή αλλιώς σε 6 δισεκατομμύρια €. Ωφελημένοι από την παραοικονομία αυτή είναι μόνον οι μεσάζοντες και οι έμποροι και σε καμία περίπτωση οι αγρότες. Αυτό συνεπάγεται την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. 

Ο δεύτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, από τους οποίους θα ωφεληθεί τόσο το δημόσιο όσο και οι ίδιοι οι αγρότες. Το δημόσιο θα ωφεληθεί καθώς θα φορολογηθούν για πρώτη φορά οι μεσάζοντες και μάλιστα θα προκύψει ένα πολύ σημαντικό ποσό ενώ οι αγρότες θα ωφεληθούν καθώς αυτό θα επιτρέψει τη μείωση της δικής τους φορολογίας. 

Οι αγρότες δεν πρέπει να φοβούνται διότι μέσα στα έξοδά τους θα μπορούν να συμπεριλάβουν όχι μόνο τις αγορές κάθε είδους που κάνουν για την παραγωγή τους, αλλά και τα έξοδα της οικογενειακής εργασίας και τις αποσβέσεις για κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα.

Να σταματήσει η παραπληροφόρηση: Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι του ποσού των 12.000 €. Αυτό είναι ένα ποσό το οποίο αφορά περίπου το 90% των αγροτών. Δεν είναι εξαγγελία είναι δέσμευση. Τη δέσμευση αυτή την ανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όσο και στην προεκλογική του ομιλία προχτές στη Λιβαδειά. 

Ασφαλιστικό

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην πληγεί το εισόδημα των αγροτών, και ιδιαίτερα των μικρών, από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. 

Έχω καταθέσει ήδη πρόταση με την οποία να διασφαλίζεται η διασύνδεση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα και τις επιδοτήσεις. 

Επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά όπως και μέχρι σήμερα. Αυτό το πετυχαίνουμε και με τη νέα συμφωνία. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας αυτή την έννοια έχει. Να προστατεύσουμε δηλαδή κυρίως την αγροτική οικονομία και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή μας μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και ειδικότερα την ευρωζώνη.

 

Ανάπτυξη

Ήδη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης βρίσκεται σε εξέλιξη. Προβλέπονται 10 δις ευρώ για την επόμενη τετραετία. Κύριο μέλημά μας είναι οι διαδικασίες ένταξης σε αυτά τα προγράμματα να είναι εύκολες και γρήγορες, δηλαδή χωρίς γραφειοκρατία και περιττές διατυπώσεις. Οι στόχοι είναι, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών, η δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους τα νέα παιδιά, η προστασία του περιβάλλοντος, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, η καινοτομία και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, το οποίο θα είναι έτοιμο υπό την ευθύνη του πρώην υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, μέχρι το τέλος περίπου του Οκτωβρίου. Η αγροτική οικονομία και ο αγρότης, επιτέλους θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Έτσι όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με οργάνωση της αγροτικής οικονομίας μέσα από συλλογικές, συνεταιριστικές πρωτοβουλίες και με ουσιαστική συμβολή στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Ο αγροτικός τομέας μπορεί με αυτό τον τρόπο να συμπαρασύρει  και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Η διαπραγμάτευση για τον αγροτικό τομέα δεν έκλεισε. Συνεχίζεται. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να διαπραγματεύεται και μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντα των αγροτών και την αγροτική ανάπτυξη.

Τελευταία Νέα
bottom of page