top of page

Οι αγρότες λένε όχι στην εξαθλίωση και τη καταστροφή του πρωτογενούς τομέα

30 Ιουνίου 2015

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν το ακόλουθο Δελτίο Τύπου για το Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοψήφισμα για την Κυριακή 5 Ιουλίου ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει εάν δέχεται ή όχι τις προτάσεις των δανειστών που λαμβάνουν μορφή “τελεσιγράφου”. Μετά από μια 5μηνη σκληρή διαπραγμάτευση, οι εταίροι κατέληξαν σε μια τελική πρόταση που αντιβαίνει στις αξίες της Ευρώπης και τα κοινά ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας πάνω στα οποία θεμελιώθηκε, μία πρόταση που παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και αποδεικνύει πως στόχος των δανειστών είναι η ολική ταπείνωση της χώρας μας και ΌΧΙ η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας. 


Τα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν οι προτάσεις των δανειστών. ανάγκασαν την κυβέρνηση να σταματήσει τη λεγόμενη «διαπραγμάτευση» και να δώσει τον πρώτο λόγο στο λαό, όπως επιβάλλουν οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, ζητώντας του με δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου να απορρίψει τα απάνθρωπα μνημονιακά μέτρα τους. Μέτρα όπως τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, οι ακραίες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι παράλογες αυξήσεις του ΦΠΑ, η κατάργηση όλων των ευεργετικών φοροαπαλλαγών για τις εργατικές και λαϊκές μάζες και οι παράλογες αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης που θα οδηγούσαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε ολοκληρωτική καταστροφή.


Περισσότερο ζημιωμένοι όμως από τις προτάσεις των δανειστών θα βγουν οι αγρότες, καθώς τα μέτρα που ήθελαν να τους επιβάλλουν οι θεσμοί θα συντελούσαν στο να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας.
 
Συγκεκριμένα από την ελληνική κυβέρνηση ζητήθηκε να αποδεχτεί τα παρακάτω αιματηρά μέτρα για τον αγροτικό τομέα:
 

  1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι θα πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες,

  2. Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες.

  3. Αύξηση της φορολογίας των αγροτών από 13 % σε 26%.

  4. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Σήμερα η προκαταβολή φόρου βρίσκεται στο 27,5% για τους επαγγελματίες αγρότες και στο 13,75% για τους νεοεισερχόμενους αγρότες.

  5. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ. Οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να καταργηθούν οι πρόσφατες διατάξεις που αφήνουν αφορολόγητες τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις (κάτω των 12.000 ευρώ).

  6. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.

  7. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.

  8. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος από 13% στο 23%.

  9. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.

  10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (π.χ. ζωοτροφές, λιπάσματα, φάρμακα) από 13% στο 23%.

 

Ουσιαστικά οι δανειστές δεν αναγνωρίζουν καμία διαφορά μεταξύ του αγροτικού επαγγέλματος και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.


Η υπερψήφιση του Ναι στην πρόταση των δανειστών θα συντελέσει  στην  μεγαλύτερη ανεργία, την περισσότερη φτώχεια, στην εξαφάνιση της αγροτιάς, την καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης, στη διάλυση του τουρισμού και τέλος, στον εξευτελισμό των συνταξιούχων. Ναι στην πρόταση των δανειστών σημαίνει ΥΠΟΤΑΓΗ και ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.


Σας καλούμε λοιπόν, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 να πούμε όλοι μαζί το μεγάλο «ΟΧΙ» στις πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλλουν οι δανειστές. Ένα «ΌΧΙ» που θα τους αποδείξει ότι μόνο ο λαός μας μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του! Με το περήφανο «ΌΧΙ» ο ελληνικός λαός θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και θα δώσει φωνή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.


«Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη λέμε ΟΧΙ στη λιτότητα!! Λέμε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα των δανειστών!! Λέμε ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας!! Οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ
Χρυσούλα Κατσαβριά–Σιωροπούλου
Νίκος Μιχαλάκης 
Σπύρος Λάππας

 

Τελευταία Νέα
bottom of page