top of page

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για την ημερίδα του Νομαρχειακού Σωματείου ΑμεΑ Καρδίτσας

19 Νοεμβρίου 2015

Οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, Σπύρος Λάππας και Νίκος Μιχαλάκης, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση για την ημερίδα του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας σχετικά με το εργασιακό δίκαιο και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην απασχόληση και εξέδωσαν το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Χρυσούλα Κατσαβριά, Σπύρος Λάππας και Νίκος Μιχαλάκης με αφορμή την ημερίδα του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Καρδίτσας δήλωσαν:

 

«Η ημερίδα του Σωματείου ΑμεΑ υλοποιείται σε μία πολύ επίκαιρη στιγμή για το Αναπηρικό κίνημα καθώς τη σημερινή κυβέρνηση απασχολούν πολύ έντονα οι πολιτικές και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να σταματήσει ο εργασιακός και κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία και η σύνδεσή τους με την Απασχόληση.

 

Η εθνική πολιτική για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία δυστυχώς μέχρι τώρα εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές μόνο παρεμβάσεις των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα "άτομα με προβλήματα υγείας ή αναπηρία", αποτελούν το 18,2 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, η ελληνική Πολιτεία μέχρι και σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει μ” έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από την αγορά εργασίας.


Έτσι, το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συμπεράσματα επιστημονικών μελετών δείχνουν  ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και πως υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ της ανεργίας τους από τη μία πλευρά και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τους από την άλλη.

 

Τα τελευταία δε χρόνια με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία να βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και για τη βελτίωση της ως άνω κατάστασης και την εφαρμογή των αρχών της μη διάκρισης των ατόμων με αναπηρία και της προσβασιμότητάς τους στην Απασχόληση, η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στις δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας, καθώς και η εκπόνηση ενός συνολικού Εθνικού Σχεδίου κρίνονται αναγκαίες.           

 

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από τον κόσμο της εργασίας επιβάλλεται από:


την παρ. 6 του άρθρο 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία "Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας" καθώς και από το άρθρο 27 "Εργασία και Απασχόληση" της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον Ν.4074 και επειδή ακόμη η εργασία αποτελεί το "κλειδί" για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας επισημαίνουν ότι με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει να σταματήσει ο εργασιακός και κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία και η σύνδεσή τους με την Απασχόληση.»

Τελευταία Νέα
bottom of page