top of page

Μέχρι το τέλος του 2017 η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

20 Ιουλίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών στη χώρα" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέχρι το τέλος του 2017 η ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Χρ. Κατσαβριά: «όχι μόνο δεν κινδυνεύουν οι αγρότες αλλά, αντίθετα, έχουν πολλά να κερδίσουν αυτοί, η ανάπτυξη και το περιβάλλον».

 

“H Υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών στη χώρα” ήταν το θέμα για το οποίο ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο εφαρμογής του νόμου 4467/2017, και δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής, καθώς ήδη έχει αναρτηθεί το 35% των δασικών χαρτών ενώ η πολύμηνη διαδικασία διατύπωσης Αντιρρήσεων βαίνει προς το τέλος της. Το έργο των δασικών χαρτών, αποτελεί τη μεγαλύτερη ριζοσπαστική τομή στον τομέα του περιβάλλοντος, στη διοικητική δομή και την οργάνωση του Ελληνικού κράτους. Είναι μια συνταγματική υποχρέωση την οποία απέφευγαν διοικήσεις και κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια, μια ουσιαστική προσπάθεια να υπάρχει κανονικότητα, να υπάρχει νομιμότητα και ισονομία στην ύπαιθρο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης έμφαση στο ιδιαίτερα χαμηλό, έως και μηδενικό, κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, η οποία θα περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα  επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών.

Στη συνεδρίαση, στην οποία  συμμετείχαν και στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Κτηματολογίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, διευκρινίστηκε ότι οι δασικοί χάρτες για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα θα αναρτηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου στην τοποθέτησή της, συνεχάρη τον κ. Φάμελλο για την εργώδη και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο του καθώς επίσης και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τις υπηρεσίες και όλους όσους εργάστηκαν για τη βελτίωση αυτού του πολύτιμου εργαλείου που τόσο ανάγκη έχει η χώρα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως “όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα είναι δυνατά και κάθε εμπόδιο μπορεί να παραμεριστεί. Η χώρα μας φαίνεται ότι έχει μπεί για τα καλά στην τροχιά μιας νέας περιόδου, που τη χαρακτηρίζει η εργώδης προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε όλους τους τομείς. Σε αντιδιαστολή με την αβελτηρία 40 χρόνων αμεριμνησίας και 8 χρόνων βαθιάς κρίσης”.  

Η κ. Κατσαβριά επισήμανε επίσης ότι “τα δυο πιο καίρια προβλήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι αφενός η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου η γόνιμη συνεργασία της κρατικής διοίκησης με τους αυτοδιοικητικούς φορείς”  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι  “η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εθνικό Κτηματολόγιο, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι σήμερα εδώ μαζί μας, έχουν και αυτοί πολλά να συνεισφέρουν στην υπόθεση των δασικών χαρτών”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, λέγοντας ότι: “Έχει πια συνειδητοποιηθεί η ανάγκη να ξεφύγει η χώρα από τη λογική της σκόπιμης σύγχυσης, της αυθαιρεσίας και της αρπαχτής που μας οδήγησαν εν πολλοίς στην κρίση. Επιτέλους, τώρα έχουν αποσαφηνιστεί οι έννοιες δάσος, δασική έκταση και έκταση άλλου χαρακτήρα, άλλης χρήσης. Έχει κατανοηθεί ότι το περιβάλλον δεν αντιστρατεύεται τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και, φυσικά, ούτε το αντίστροφο. Γιατί το μέτρο δεν είναι το πρόσκαιρο κέρδος αλλά ο σεβασμός στη φύση, τον άνθρωπο και το μέλλον των νέων γενεών.

Ούτε οι επιδοτήσεις μένουν στον αέρα, ούτε οι πραγματικοί βοσκότοποι κινδυνεύουν, ούτε τα κοτέτσια και οι στάβλοι καταργούνται. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό νομίζω είναι ένα κυρίαρχο μήνυμα που μπορούμε να μεταδώσουμε στους συμπολίτες μας και κυρίως εκείνους των μεγάλων αγροτικών περιοχών, όπως είναι η Καρδίτσα από την οποία προέρχομαι”.

Τελευταία Νέα
bottom of page