top of page

Ευχαριστήριο μήνυμα για την φιλοξενία των προσφύγων στο Ν. Καρδίτσας

2 Μαρτίου 2016

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε ευχαριστήριο μήνυμα, για την φιλοξενία των προσφύγων στο Ν. Καρδίτσας και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Συμπολίτες.

Είμαι βαθιά συγκινημένη και περήφανη γιατί οι Καρδιτσιώτες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την ταυτότητα και την παράδοσή τους. Την ευαισθησία και την  ανθρωπιά τους. Την αλληλεγγύη και την απλοχεριά τους. Τη φιλοξενία και τη ζεστασιά τους.

Εχθές ήταν οι Σύροι συνάνθρωποί μας η αφορμή για την εκδήλωση αυτών των αρετών του λαού μας.  Τα θύματα ενός ακόμη  πολέμου που έχουν προκαλέσει τα μεγάλα συμφέροντα και οι μεγάλες δυνάμεις. Οι άνθρωποι που αναζητούν συνθήκες ασφάλειας και επιβίωσης χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό για την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία. 

Το αρχικό μούδιασμα και τη σύγχυση των τοπικών αρχών στη θέα των απελπισμένων που βρέθηκαν στον τόπο μας, την Παρασκευή που μας πέρασε, ακολούθησε η συντονισμένη και αποφασιστική παρέμβαση των υπουργών κ. Κουρουμπλή και κ. Μπαλάφα και του γ.γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Παπαδόπουλου.

Η παρέμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, την ανταπόκριση του Δημάρχου Σοφάδων για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων σε ξενοδοχείο των Λουτρών Σμοκόβου.  

Ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλο, την Ελληνική Αστυνομία με επικεφαλής τον  Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βασίλη Καραπιπέρη και τις Στρατιωτικές Αρχές με επικεφαλής τον κ. Παύλο Παπανικολάου για τη συμβολή τους στην τακτοποίηση των προσφύγων.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Τιμόθεο ο οποίος μου έκανε την τιμή να τον συνοδεύσω στην επίσκεψή του στους κατατρεγμένους, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αγάπη του, ηθικά και υλικά. 

Η μεγαλύτερη όμως τιμή, ανήκει στο απρόσμενο κύμα εθελοντισμού που εκδηλώθηκε άμεσα από τους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά, πρόχειρα και όχι αξιολογικά αναφέρω μερικούς από αυτούς: τους γιατρούς, με πρωτοπόρα ψυχή τη γιατρό Λία Ρογγανάκη και την Κατερίνα Καντερέ που συντόνισαν το έργο της φροντίδας των προσφύγων. Τον  επίσης γιατρό Χρήστο Νταφόπουλο και την κ. Νίκη Νταφοπούλου. Τον φαρμακοποιό Γιώργο Παπαμιχαήλ και τη νοσηλεύτρια Κωνσταντίνα Τάκη. Το Νοσοκομείο μας και το Κέντρο Υγείας Σοφάδων. Το Εργατικό Κέντρο και τον Πρόεδρό του Γιώργο Καπράνα. Την Ομάδα Νέων Ρομά Σοφάδων. Τον Πρόεδρο των Λουτρών Σμοκόβου Ανδρέα Δασκαλά και τον Τοπικό Σύμβουλο Σμοκόβου Κώστα Καραντάνα. Τη Δημοτική Σύμβουλο Μαρία Αμπαντζή, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Λεονταρίου και το “Θεσσαλικό Χοροστάσι”.

Οι 84 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά και μωρά, βρήκαν θαλπωρή και φροντίδα.  Ιατρική υποστήριξη, ρούχα, φαγητό, παιγνίδια, χρώματα. Ακόμη και μια νότα χαράς και ψυχαγωγίας με χορό και θεατρικό παιγνίδι.

Εύχομαι στους πρόσφυγες, που έφυγαν εχθές το πρωί από τον τόπο μας, η Οδύσσειά τους να έχει αίσιο τέλος. Να βρουν σύντομα την Ιθάκη τους. 

Καλώ τους πολίτες της Καρδίτσας να συνεχίσουν να αγωνίζονται, να συμμετέχουν και να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους με γνώμονα το δίκιο των λαών, την υπεράσπιση των αδυνάτων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Υστερόγραφο:


Καλώ επίσης, και εκείνες τις ελάχιστες -μεμψίμοιρες- φωνές που τάχα ανησυχούν, να βουτούν την πένα τους στο μελάνι της κοινής λογικής και της ανθρωπιάς. Ειδικά σε δύσκολες στιγμές να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Η πρώην Σχολή Αστυφυλάκων είναι περιουσία του λαού και θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του.

Τελευταία Νέα
bottom of page