Τοποθέτηση σχετικά με το Σ/Ν Υπουργείου Δικαιοσύνης: "Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις"
18 Απριλίου 2015
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα – Κατσαβριά Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν Υπουργείου Επικρατείας: Σ/Ν Υπουργείου Δικαιοσύνης: "Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το σ/ν με τίτλο «μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις».
Ξεκινώντας την ομιλία της η κυρία Κατσαβριά - Σιωροπούλου, σημείωσε ότι ενώ συζητάμε πώς θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε και να εξανθρωπίσουμε επιτέλους το σωφρονιστικό μας σύστημα, αποδίδοντας αξιοπρέπεια στους κρατουμένους, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση ενός κράτους δικαίου για όλους, η Νέα Δημοκρατία βλέπει βία και ανομία. Παρατήρησε σε ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές περιορίζει την εγκληματικότητα. «Όλοι γνωρίζουμε ότι φυλακές που εξοντώνουν ανθρώπους, τους καθιστούν τελικά αντικοινωνικούς. Αμφιβάλλει κανείς ότι το τωρινό σωφρονιστικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό μετεκπαιδεύει τους κρατουμένους στην εγκληματικότητα;»
Στη συνέχεια, σημείωσε πως το νομοσχέδιο καθόλου δεν αφορά στη βία και στην τρομοκρατία. Αφορά στις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν άνθρωποι που πέρασαν ήδη τα στάδια της σύλληψης, της δίκης και της καταδίκης.
Η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε το πνεύμα ανθρωπισμού που διέπει το νομοσχέδιο. «Ενδεικτικά, η απόλυση υπό όρους για όσους έχουν πάνω από 67% αναπηρία, η θετική μεταχείριση σε υπερήλικες κρατουμένους και ο περιορισμός της φυλάκισης ανηλίκων αυτό ακριβώς αποδεικνύουν. Αποδεικνύουν ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η εξόντωση των κρατουμένων, αλλά η αντικατάσταση της – εκ των πραγμάτων – τιμωρίας, από το σωφρονισμό.»
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί ανθρωπιστικής μεταχείρισης σε ανθρώπους που έχουν διαπράξει εγκλήματα δήλωσε πως είναι προφανές ότι εγκλημάτισαν. Κανείς δεν το αρνείται. «Εδώ όμως αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε στα βασικά: Αυτή ακριβώς είναι η γοητεία της δημοκρατίας. Το ότι αντιμετωπίζει ως υποκείμενα δικαιωμάτων τους πάντες, ακόμη και όσους εγκλημάτισαν. Άλλωστε, τα δικαιώματα που κατοχυρώνει το ποινικό και το σωφρονιστικό δίκαιο, εξ ορισμού αφορούν ανθρώπους που εγκλημάτισαν. Οι υπόλοιποι, δεν τα έχουν ανάγκη, καθώς δε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σωφρονιστικό σύστημα. Ας αφήσουμε λοιπόν τις κραυγές στην άκρη, και ας συζητήσουμε με όρους δικαιωμάτων. Θα έπρεπε να το αντιλαμβάνονται αυτό βουλευτές που κατά τα άλλα διεκδικούν σχέσεις με τον πολιτικό φιλελευθερισμό.»
Στη συνέχεια επανέλαβε την παλαιότερη φράση του Πρωθυπουργού πως «είμαστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος» και αναφέρθηκε στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου. Διερωτήθηκε επιπλέον αν είναι ικανοποιημένη η Νέα Δημοκρατία από τις συνεχείς καταδίκες που μας επιβάλλει το Δικαστήριο του Στρασβούργου για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.
Καταληκτικά, μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος που καλείται να επιλύσει η Κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στην έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού για τους κρατουμένους, στο θαλαμισμό καταδικασμένων για πλημμελήματα μαζί με βαρυποινίτες, στον υπερπληθυσμό των φυλακών, με αποτέλεσμα 6 και 8 άτομα να στοιβάζονται σε κελί 2 ατόμων.
«Περιμένουμε πολλά. Περισσότερη εκπαίδευση για τους κρατουμένους, αναβάθμιση της εργασίας στις φυλακές, βελτίωση των επισκεπτηρίων. Περιμένουμε την επιτάχυνση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των φυλακών.
Ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Ο δρόμος για την δημιουργία ενός υγιούς σωφρονιστικού συστήματος είναι μακρύς. Σήμερα όμως, γίνεται μια σημαντική αρχή.»