top of page

Τοποθέτηση σχετικά με το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

15 Δεκεμβρίου 2016

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)" και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρυσούλα Κατσαβριά: «Οι σημερινοί νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλφιλελεύθεροι καμώνονται πως αυτοί έχτισαν το κοινωνικό κράτος και αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν και το δικαίωμα να το γκρεμίσουν».

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την οργάνωση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η κ. Κατσαβριά κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για «μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με πελώρια ψέματα» καθώς αντί να αναγνωρίσουν την κυβερνητική πρωτοβουλία για την ουσιαστική οργάνωση των κοινωνικών πολιτικών πότε λένε ότι είναι οι δανειστές που το επέβαλαν και πότε ότι είναι συνέχεια της δικής τους πολιτικής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε την πολιτική των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νεοφιλελευθερισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από την εποχή Σημίτη έως σήμερα, έχει ανάγκη από ένα φύλο συκής. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, στα προγράμματά τους διατυπώνεται η πρόθεσή τους να επουλώνουν τα τραύματα των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, των θυμάτων δηλαδή της πολιτικής τους. Εγκατέλειψαν κάθε συγκροτημένη κοινωνική πολιτική και διέγραψαν την ανάγκη του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου από το λεξιλόγιό τους.  Παρέδωσαν βασικές κοινωνικές δομές σε είτε σε ιδιωτικά συμφέροντα είτε σε φορείς θολούς και αμφίβολης ποιότητας, πολλές φορές. Μιλώ για διάφορα κέντρα ψυχικής υγείας, προστασίας υπερηλίκων ή θαλπωρής μικρών και ανυπεράσπιστων παιδιών, που προσφέρουν υπηρεσίες και μάλιστα  με κρατικές ή ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.  Δεν είναι πια η οργανωμένη κοινωνία, δεν είναι το κράτος που αναλαμβάνει την κοινωνική προστασία. Οι κάθε είδους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας είναι πλέον έρμαια της φιλάνθρωπης και ελεήμονος διάθεσης, εάν αυτή εκδηλωθεί. Οι σημερινοί νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλφιλελεύθεροι καμώνονται πως αυτοί έχτισαν το κοινωνικό κράτος και αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν και το δικαίωμα να το γκρεμίσουν. Τους ξεφεύγει μερικές φορές και η ατάκα ότι το μεταπολιτευτικό κοινωνικό κράτος χτίστηκε με δανεικά προκειμένου να δικαιολογήσουν τη χρεοκοπία του κλεπτοκρατικού και πελατειακού πολιτικού και οικονομικού συστήματος που οι ίδιοι εξέθρεψαν αλλά και αντίστροφα, αυτό τους εξέθρεψε. Και μετά αναρωτιούνται για το βαρύτατο πολιτικό κόστος που πληρώνουν και θρηνούν γοερά για την απώλεια της εξουσίας».

Η κ. Κατσαβριά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι θεσμικές αλλαγές για την ουσιαστική οργάνωση της Κοινωνικής Πολιτικής που προβλέπει το νομοσχέδιο της Υπουργού κ. Φωτίου, δηλαδή για τη διαφάνεια στη χρήση των πόρων και  την  αποτελεσματικότητα στη διάθεσή τους, διασφαλίζονται με τον καλλίτερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Μαζί με την  πολιτική για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)  έρχονται να δώσουν σάρκα και οστά στη δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

Τελευταία Νέα
bottom of page