top of page

Με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν κάνουμε απλώς μια μεταρρύθμιση, προχωρούμε στο χτίσιμο ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας με στρατηγικό βάθος

3 Αυγούστου 2017

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: "Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις"​​  και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν κάνουμε απλώς μια μεταρρύθμιση, προχωρούμε στο χτίσιμο ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας με στρατηγικό βάθος»

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», επιχειρείται μια θεσμική παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με πρωταγωνιστικό  τον ρόλο του δημόσιου συστήματος, του οποίου θα αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες  και η δυναμικότητά του. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα λειτουργεί επικουρικά και συμπληρωματικά, εκεί όπου το ΕΣΥ έχει πραγματική ανάγκη. Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός στην ομιλία του στη Βουλή, «Είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο –κατά την άποψή μας- έρχεται να καλύψει ένα θεσμικό και διαχρονικό αίτημα ουσιαστικά από τη γένεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτά τα δυόμισι χρόνια που προηγήθηκαν κάναμε μια πολύ συστηματική, εργώδη και κοπιαστική προσπάθεια να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, να κρατήσουμε όρθια και λειτουργικά τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία είχε στραφεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο είχε φτωχοποιηθεί. Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο έλλειμα, γιατί κατά την άποψή μας, αυτό ήταν το μεγάλο έλλειμα στο σύστημα υγείας. Το κενό δημόσιας, οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής έδωσε αρχικά ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του κοινωνικού κράτους ως κλασικό πρόταγμα του διαφωτισμού και ως ευρωπαϊκό κεκτημένο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια είναι τα συστατικά στοιχεία του Κοινωνικού Κράτους. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητά τους, είναι το μέτρο με το οποίο μπορούν να συγκριθούν οριζόντια και ιστορικά οι κοινωνίες». Στη συνέχεια, η κ. Κατσαβριά, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη λειτουργία του ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια,  το οποίο αρχικά αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα προόδου για τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ότι δεν συνοδεύτηκε από ένα αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αποτέλεσε πεδίο πελατειακής πρακτικής και διαφθοράς. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στα δυόμιση χρόνια της θητείας της, έστησε το ΕΣΥ ξανά στα πόδια του, αυξάνοντας τις δαπάνες για την υγεία και δίνοντας πνοή  σε πάνω από 1,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Οι δομές  της Ψυχικής Υγείας οργανώθηκαν σε νέα βάση και ανασυγκροτήθηκε η υγεία και η Κοινωνική Πολιτική, κύρια αιχμή της οποίας αποτελεί το ΚΕΑ και η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι: «Με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν κάνουμε απλώς μια μεταρρύθμιση. Προχωρούμε στο χτίσιμο ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας με στρατηγικό βάθος ώστε να γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή που απαιτεί σεβασμό στη ζωή του ανθρώπου από την Πολιτεία και την ανάληψη της πλήρους ευθύνης από αυτήν. Οι 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας με τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, που θα έχουν συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αναφοράς, μαζί με την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, μαζί με τις δομές που θα αναπτυχθούν παράλληλα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πληροφόρησης και πρόληψης, μαζί με τα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, ολοκληρώνουν  ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο εγγύτερα δυνατό προς τον πολίτη επίπεδο».

Η κα. Κατσαβριά έκλεισε την ομιλίας της λέγοντας ότι: «Πρόκειται για έναν συνολικό σχεδιασμό, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Δίνει σάρκα και οστά στο Παράλληλο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται στη δίκαιη απαίτηση και στην ανάγκη της κοινωνίας των πολλών για αξιοπρεπή ζωή. Εναρμονίζεται με την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη βάσιμη προσδοκία του ελληνικού λαού για τη δίκαιη ανάπτυξη».

Τελευταία Νέα
bottom of page