top of page

Ο ΟΠΕΚΑ (πρώην ΟΓΑ) είναι, πλέον, ο δεύτερος πυλώνας της Κοινωνικής Πολιτικής

16 Φεβρουαρίου 2018

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις" και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο νομοσχέδιο που αφορά στη μετατροπή του ΟΓΑ σε ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και το οποίο υπερψηφίστηκε στη Βουλή, τοποθετήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας κ. Χρυσούλα – Κατσαβριά Σιωροπούλου.

Η μετατροπή αυτή, καθιστά τον ΟΠΕΚΑ σε δεύτερο βασικό πυλώνα της Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς ο πρώτος πυλώνας είναι τα 240 Κέντρα Κοινότητας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των 325 Δήμων της χώρας.

Ο ΟΠΕΚΑ, συγκροτείται με τους 280 υπαλλήλους που προέρχονται από τον ΟΓΑ, με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, με τη δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων και τη διασύνδεσή της με όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο νέος φορέας θα διαχειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο το σύνολο των 150 προνοιακών επιδομάτων και θα επιτρέψει σε κάθε δικαιούχο να γνωρίζει άμεσα τι ακριβώς δικαιούται και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το οποιοδήποτε αίτημά του.

Η θεσμοθέτηση του ΟΠΕΚΑ μεταβάλλει και τα  οργανωτικά δεδομένα στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας, ο οποίος μέχρι σήμερα απασχολούσε μόλις 45 υπαλλήλους στο υπουργείο, χωρίς την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή επικοινωνίας και διασύνδεσης με τους διάσπαρτους κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα που ξεπερνουν τα 1.500 πανελλαδικά.

Ήδη μέσω του ΟΓΑ διεκπεραιώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με την παροχή του σε πάνω από 600.000 οικογένειες. Μέσω του ΟΓΑ διεκπεραιώνονται τα οικογενειακά επιδόματα και το Κοινωνικό Μέρισμα.

Η κ. Κατσαβριά τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διακινείται από τους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού αποκηρύσσει ό,τι είναι κοινωνικό και ρέπει προς τη διαφθορά και τη διαπλοκή ενώ η ασύστολη προπαγάνδα και η διαστροφή της πραγματικότητας είναι εμφανής σε δύο τελευταία παραδείγματα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα. Το κοινωνικό μέρισμα το πήραν οι Αλβανοί και οι Ρομά ενώ  η αλήθεια είναι ότι οι  Έλληνες πολίτες που το πήραν είναι το 92%. Το ΚΕΑ το παίρνουν οι τεμπέληδες ή η κυβέρνηση κάνει επιδοματική πολιτική με τους φόρους των νοικοκυραίων, ενώ η αλήθεια είναι ότι εξαθλίωσαν την κοινωνία, με φτώχεια για 3.900.000 συμπολίτες μας και 1.500.000 ανέργους.      

Κατήγγειλε δε το παλιό πολιτικό σύστημα για τον κλεπτοκρατικό του χαρακτήρα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή του, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τους πολίτες σε αδιέξοδο.

Η βουλευτής προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης για την Κοινωνική Πολιτική, η οποία: «Αναγνωρίζει τη δυνατότητα και τα οφέλη από τη συνύπαρξη του ιδιωτικού, του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Θέτει την οικονομία στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και, μέσα από αυτό, στην ικανοποίηση του ατόμου. Κατανοεί ότι οι κοινωνικές δαπάνες, είναι δαπάνες παραγωγικές και όχι σπατάλη. Προτάσσει την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ως αξίες υπέρτερες από την καταναλωτική απόλαυση των ολίγων». Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κατσαβριά ανέφερε «Αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση, που δημιούργησε η χρεοκοπία. Βγαίνουμε από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Τη δικαιώνουμε με τη συγκρότηση του νέου Κοινωνικού Κράτους και την αξιοποίηση όλων των θεσμικών και τεχνολογικών εργαλείων. Με την αποτελεσματική Κοινωνική Προστασία για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, τους Ρομά, όλες τις οικογένειες ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών, το παιδί και τα σχολικά γεύματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις  κατασκηνώσεις,  τους άνεργους και τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας».

Η κ. Κατσαβριά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, ως εξής: «Την Κοινωνική μας πολιτική τη συνδέουμε άμεσα με την προοπτική της βέβαιης εξόδου από την κρίση και τη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας στη δίκαιη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Αποτελεί το δικό μας συγκριτικό πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα, στη σχέση μας με την κοινωνία των πολλών».

Τελευταία Νέα
bottom of page