top of page

Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) θα ιδρυθεί μέσα στον Οκτώβριο στην Καρδίτσα

13 Σεπτεμβρίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση με θέμα  την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) στην Καρδίτσα και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, με θέμα  την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) στην Καρδίτσα. Η κ. Κατσαβριά ενημέρωσε τον κ. Κουρμούση ότι η Καρδίτσα είναι καθόλα έτοιμη να φιλοξενήσει αυτή τη σπουδαία δομή η οποία θα ανακουφίσει μεγάλο αριθμό πολιτών που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.  Επίσης, του γνωστοποίησε ότι  έχει εξασφαλιστεί από το Δήμο Καρδίτσας ο χώρος στέγασης και ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του γραφείου. Ο κ. Κουρμούσης, διαβεβαίωσε τη βουλευτή  ότι  το Γραφείο της Καρδίτσας θα είναι από τα πρώτα που θα λειτουργήσουν μέσα στον Οκτώβριο και συζήτησε μαζί της για όλες τις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες που υπολείπονται.

Η ίδρυση των κατά τόπους Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) εντάσσεται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του σκοπού της λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την  επαναφορά της οικονομικής ζωής των πολιτών στην κανονικότητα και την ομαλότητα με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, κυρίως συμβουλευτικής, σε όσους πολίτες το έχουν ανάγκη όπως, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 

Ειδικότερα, η αποστολή των Γραφείων αυτών (ΓΕΥΔ), είναι:

  • Να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

  • Να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

  • Στρατηγικά, θα προωθούνται οι ήδη υπάρχουσες και αναξιοποίητες εξωδικαστικές λύσεις, με προτεραιότητα στη συμβιβαστική επίλυση διαφορών. Η συνάντηση με εκπροσώπους των ΓΕΥΔ θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

  • Οι προτάσεις που παρουσιάζουν τα Γραφεία για τη ρύθμιση δανείων λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα των οφειλετών και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σαφείς και ειλικρινείς, ώστε οι συμβουλές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματικές. Προφανώς τα Γραφεία δεν έχουν δυνατότητα να αποφασίζουν γενναίες ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, άλλους ιδιώτες, Δημόσιο ή Ασφαλιστικά Ταμεία ή να παρεμβαίνουν στην εξέλιξη δικαστικών ενεργειών, όπως οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο για όλα αυτά τα θέματα μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις συνεκτιμώντας τα ενδεχόμενα, καθώς για όλα τα παραπάνω ζητήματα υπάρχουν λύσεις.

  • Τα ΓΕΥΔ θα στεγάζονται σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και θα στελεχώνονται με επιστημονικό προσωπικό, δικηγόρους και οικονομολόγους, που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τελευταία Νέα
bottom of page