top of page

Mε εκπροσώπους της ομογένειας της Μελβούρνης στον Πρωθυπουργό

14 Σεπτεμβρίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε συνάντησεις εργασίας με εκπροσώπους της ομογένειας της Μελβούρνης και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η στενή σχέση συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα δυο τελευταία χρόνια ανάμεσα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρ. Κατσαβριά – Σιωροπούλου και στον Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, συνεχίστηκε κι εφέτος το καλοκαίρι.

Ο κ. Παπαστεργιάδης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μάρκο, καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ. της κοινότητας, βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, στο πλαίσιο των καθιερωμένων επισκέψεων τους στην Ελλάδα, και ζήτησαν τη συνδρομή της κ. Κατσαβριά για την προετοιμασία των επαφών τους με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Η συνεργασία υπήρξε εποικοδομητική και άριστη, στη διάρκεια της οποίας έγινε επεξεργασία και κωδικοποίηση των προβλημάτων και των αιτημάτων των ομογενών της Αυστραλίας, καθώς και όλων των απόδημων Ελλήνων.  

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις δράσεις και τα προβλήματα που αφορούν την ομογένεια, έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα γόνιμη.

Ο κ. Παπαστεργιάδης έθεσε στον πρωθυπουργό όλα τα θέματα που αφορούν στην ομογένεια και υπέβαλε τα αιτήματά της που αφορούν:

  • Την περαιτέρω οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και τη διεύρυνση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.

  • Την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

  • Την προώθηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την τουριστική και την εργασιακή βίζα, η οποία θα δίνει δικαίωμα εργασίας και περίθαλψης σε νέους μετανάστες.

  • Το θέμα της δορυφορικής ΕΡΤ, η οποία σταμάτησε να εκπέμπει στην Αυστραλία μετά το μαύρο στην κρατική τηλεόραση, το 2013.

  • Την προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, ανταλλαγών και φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις μαθητών και φοιτητών, που θα δώσουν τη δυνατότητα στα ελληνόπουλα της Αυστραλίας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους.

 

Ακολούθως οι εκπρόσωποι της ομογένειας της Μελβούρνης, μαζί με την κ. Κατσαβριά, πραγματοποίησαν  συναντήσεις:

  • Με τον Υπουργό Ψηφιακής πολιτικής κ. Νίκο Παππά, τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου υπουργείου κ. Μαγκλάρα καθώς και τη διοίκηση της ΕΡΤ, για την επαναλειτουργία της δορυφορικής ΕΡΤ στην Αυστραλία.

  • Με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, στην οποία η ελληνική κοινότητα κατέθεσε το αίτημα για την στήριξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία, και ιδιαίτερα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και του Δημιουργικού Κέντρου Δράματος και Τεχνών.

  • Με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και την Γενική Γραμματέα κ. Ευριδίκη Κουρνέτα, με τις οποίες συζητήθηκαν στοχευμένες δράσεις για την δυναμική προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην Αυστραλία. Η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων και την προσέλκυση σημαντικού ενδιαφέροντος για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαστεργιάδης προσέφερε δωρεάν χώρο στο κτίριο της κοινότητας, για τη λειτουργία γραφείου του ΕΟΤ στη Μελβούρνη, πρόταση που ενθουσίασε την Υπουργό.

  • Με τον Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας κ. Φίλιππο Τσιμπόγλου, για την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με τους φορείς της ομογένειας της Μελβούρνης και τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων λόγου και πολιτισμού. Συζητήθηκαν επίσης, τα θέματα της διεύρυνσης των ανταλλαγών και των προοπτικών στους τομείς της γνώσης και της καινοτομίας, καθώς και της δυνατότητας πρόσβασης των ομογενών – ιδιαίτερα των νέων – στις συλλογές της βιβλιοθήκης και τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και του ελληνισμού.

 

Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, της πόλης που έχει κατακτήσει παγκοσμίως το παράσημο της καλύτερης πόλης για να ζει κανείς, πρωταγωνιστεί δυναμικά στη δεύτερη πατρίδα της, επηρεάζεται και επηρεάζει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά, είναι «η φωνή της Ελλάδας» στη μακρινή χώρα «των Καγκουρό».

Χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς έχουν εργαστεί σκληρά για δεκαετίες, έχουν ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, διαπρέπουν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα τους.

Το δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο της ελληνικής κοινότητας αυτής της μεγάλης πόλης, αποτελεί την ψυχή μιας σπουδαίας προσπάθειας που διατηρεί τη συνοχή της ομογένειας και ενισχύει με κάθε τρόπο τους δεσμούς με την Ελλάδα. Αναπτύσσει πρωτοβουλίες και οργανώνει αναρίθμητες πολιτιστικές, μορφωτικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο πολυώροφο ιδιόκτητο κτίριο της κοινότητας στην καρδιά της Μελβούρνης. Το κτίριο αυτό αποτελεί κέντρο πολιτισμού της κοινότητας και στεγάζει αίθουσες συνεδριάσεων, σχολεία και ελληνικές επιχειρήσεις.

Τελευταία Νέα
bottom of page