Συμμετοχή στη 3η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Ευρώπης
16 Ιουλίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στη 3η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Ευρώπηςκαι εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Βαρσοβία η Χρυσούλα Κατσαβριά:
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 3η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Ευρώπης
Εγκάρδια συνομιλία με τον Πολωνό Πρόεδρο κ. Αντζρέι Ντούντα
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Ευρώπης –την Πέμπτη 12 Ιουλίου - καθώς και στις εκδηλώσεις για τα 550 χρόνια κοινοβουλευτισμού στην Πολωνία –την Παρασκευή 13 Ιουλίου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση.
Στην κορυφή της ατζέντας της 3η Διάσκεψης των Κοινοβουλίων της Ευρώπης, στην οποία προήδρευσαν ο Πρόεδρος της Πολωνικής Βουλής και ο Πρόεδρος της Γερουσίας, ήταν το προσφυγικό, η αναζήτηση τρόπων συνεργασίας για την ανάπτυξη της Ευρώπης, καθώς και η συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ε.Ε.
Η κ. Κατσαβριά, μιλώντας στη Διάσκεψη, εστίασε στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που τα σύνορά τους βρίσκονται αντιμέτωπα με τις μεταναστευτικές ροές, κυρίως από τις ασιατικές χώρες δια μέσου της Τουρκίας.
Ορισμένες κρίσιμες διαπιστώσεις οριοθετούν το πρόβλημα στην ουσία του και μπορούν να διευκολύνουν στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων και την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών.
Διαπίστωση Πρώτη: Οι κύριες αιτίες που προκαλούν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι οι πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η υπανάπτυξη των χωρών της.
Διαπίστωση Δεύτερη: Τα σύνορα της Ελλάδας, όπως επίσης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, που δέχονται την ασφυκτική πίεση των μεταναστευτικών ροών, είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Διαπίστωση Τρίτη: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, έχουν ως προορισμό τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι τις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, στις οποίες καταφθάνουν – με τίμημα πολλές φορές και την ίδια τη ζωή τους.
Διαπίστωση Τέταρτη: Άλλο ζήτημα είναι οι πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στη Ευρώπη και άλλο ζήτημα είναι οι οικονομικοί μετανάστες. Επομένως, είναι διαφορετικές και οι πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν.
Διαπίστωση Πέμπτη: Το δημογραφικό έλλειμμα της Ευρώπης οδηγεί ορισμένες χώρες σε μια πολιτική αξιολόγησης και επιλογής εκπαιδευμένων μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στο εργατικό τους δυναμικό.
Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι, πρωτίστως, ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο, η Ε.Ε. οφείλει να το αντιμετωπίσει σε τέσσερα επίπεδα. Στο επίπεδο των αξιών του ανθρωπισμού, στο επίπεδο της αξιόπιστης και αποτελεσματικής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, στο επίπεδο της βοήθειας των χωρών προέλευσης, προκειμένου αυτές να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη και στο επίπεδο της εμπέδωσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Με δεδομένο ότι το προσφυγικό δοκιμάζει τη συνοχή της Ε.Ε., καθώς οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι προϊόν συμβιβασμών και σχετικά αναποτελεσματικές μέχρι σήμερα, είναι αναγκαίο να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής πολιτικής στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης».
Η Ελληνίδα βουλευτής, αναφέρθηκε, επίσης, στη θετική πρόταση της βουλγαρικής Προεδρίας για τον κανονισμό του Δουβλίνου, στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει περαιτέρω την ιδέα των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης και των μέτρων αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης, καθώς και στην ανάγκη η κατανομή των προσφύγων να παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της πρότασης του Δουβλίνου. Υπογράμμισε δε, με έμφαση, την ελληνική πρόταση να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφής και ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX. Τόνισε, επίσης, ότι είναι κρίσιμης σημασίας η πλήρης και βιώσιμη εφαρμογή της κοινής δήλωσης E.Ε. - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, η οποία πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα. Ο κύριος στόχος της δήλωσης είναι να μειωθούν οι ροές, με απώτερο στόχο να σταματήσουν οι ροές. Οι επιστροφές, όσο σημαντικό και αν είναι, είναι ένας διορθωτικός μηχανισμός.
Η κ. Κατσαβριά, κλείνοντας την παρέμβασή της στη Διάσκεψη, αναφέρθηκε στο ρόλο των κοινοβουλίων των κρατών μελών, λέγοντας ότι: «ο ρόλος των κοινοβουλίων είναι κρίσιμος στη διαμόρφωση και συνειδητοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος των λαών μας. Η κοινοβουλευτική διπλωματία, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο σχεδιασμό των αναγκαίων πολιτικών για την υλοποίηση αυτής της προοπτικής και, σε κάθε περίπτωση, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συνοχής. Υπό την έννοια αυτή, η συνεισφορά της στην επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και ουσιαστική».
Η Ελληνίδα βουλευτής συμμετείχε και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 550 χρόνων κοινοβουλευτισμού στην Πολωνία, παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε στις ξένες αντιπροσωπείες ο Πρόεδρος της Πολωνίας κ. Αντζρέι Ντούντα, με τον οποίο είχε θερμή και εγκάρδια συνομιλία. Η κ. Κατσαβριά μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, επισημαίνοντας το καλό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών.
Τέλος, η κ. Κατσαβριά είχε στενή συνεργασία με τον πρέσβη μας κ. Τσαούση, τα στελέχη της πρεσβείας, την υπεύθυνη του Υπ. Τουρισμού κ. Νικολοπούλου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Βαρσοβία. Στο επίκεντρο τέθηκε το πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Πολωνίας το 2019, η ενίσχυση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, η οποία είναι, ήδη, ο πρώτος προορισμός των Πολωνών, η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών και, βεβαίως, τα ζητήματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των ελλήνων ομογενών.