top of page

Συνάντηση Εργασίας της κ. Κατσαβριά και των φορέων του Δήμου Καρδίτσας με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ.  Φλωρεντή

 18 Δεκεμβρίου 2018

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φλωρεντή και φορείς του Δήμου Καρδίτσας και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Εργασίας της κ. Κατσαβριά και των φορέων του Δήμου Καρδίτσας με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ.  Φλωρεντή

 

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, σε ειδική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιώργο Φλωρεντή, η πρώτη φάση της  δημόσιας διαβούλευσης για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος που ξεκινά από την πόλη της Καρδίτσας  για την Ψηφιακή Αναβάθμιση  των Βιβλιοθηκών της και του αξιόλογου αρχειακού υλικού που διαθέτει.

 

Προηγήθηκαν δύο συναντήσεις εργασίας στις 7 Νοεμβρίου στο Μουσείο Πόλης και 16 Νοεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ .Βασίλη Κουρκούνα, στις οποίες τα στελέχη των φορέων του Δήμου που διαχειρίζονται βιβλιακό και αρχειακό υλικό, ενημερώθηκαν από  τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, για τους στόχους της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την πόλη μας.

 

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο σχεδιασμός οποιασδήποτε ψηφιακής δράσης προϋποθέτει στοιχειώδη ψηφιακό εγγραμματισμό και ευρύτερες  συνέργειες. Σε αυτόν τον προβληματισμό η κ. Κατσαβριά πρότεινε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να διερευνηθούν τρόποι και να αναζητηθούν τα κατάλληλα εργαλεία που θα συμβάλλουν στην  ψηφιακή εξωστρέφεια της πόλης μας.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου,  σε θερμό κλίμα. Ο Γ. Γ. κ. Φλωρεντής, υποδέχτηκε εγκάρδια την κ. Κατσαβριά και την αντιπροσωπία του Δήμου Καρδίτσας που την αποτελούσαν ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής Καινοτομίας και Δράσεων Νεολαίας, κ. Βασίλης Κουρκούνας, η κ. Παρασκευή Σδρόλια, Προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας-Πολιτισμού, η κ. Φένια Λέκκα, επιστ. υπεύθυνη Μουσείου Πόλης, και η κ. Μαρία Γιαννέλου, επιστ. υπεύθυνη Πινακοθήκης.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων νομικών προσώπων του δήμου,  προέβαλαν ως προϋπόθεση της ψηφιακής αναβάθμισης τον στοιχειώδη εκσυγχρονισμό των κτηρίων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του λογισμικού τους. Παράλληλα, δήλωσαν την ανάγκη  τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων συνεργατών για το σχεδιασμό δράσεων με χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε να προχωρήσουν σε προτάσεις που να υπερβαίνουν την «ατομικότητα», να συνενώνουν τις δυνάμεις βιβλιοθηκών, μουσείου και πινακοθήκης, και να αξιοποιούν πολύπλευρα τις συλλογές και τις δυνατότητές τους.

 

Ο κ. Φλωρεντής αφού άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από τα στελέχη του  Δήμου Καρδίτσας, συμφώνησε ότι για την υλοποίηση του έργου πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές και πρότεινε ο Δήμος να προχωρήσει στη συστηματική χαρτογράφηση του δυναμικού των φορέων, σε χώρους, υποδομές και προσωπικό, με σαφή αποτύπωση αναγκών και ελλείψεων, ώστε να διαχωριστούν οι προτεραιότητες και οι στόχοι σε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους με προοπτική πενταετίας όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας.

 

Ο γενικός γραμματέας αντιμετώπισε πολύ θετικά τις προτάσεις των φορέων για πρωτοποριακές δράσεις που θα εξοικειώσουν το κοινό της Καρδίτσας με την τοπική του Ιστορία και θα προβάλλουν μια διαφορετική  προσέγγιση της ετερότητας μέσα από τη Λογοτεχνία. Τέλος δεσμεύτηκε ότι, ο ίδιος και το επιτελείο του, θα επισκεφθούν την Καρδίτσα στις αρχές του νέου έτους, όταν οι απαραίτητες καταγραφές θα έχουν ολοκληρωθεί.

 

Η κ. Κατσαβριά σημείωσε ότι με έξυπνες εφαρμογές ψηφιακού χαρακτήρα μπορούμε να διαδώσουμε και να διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ θετικές οι δράσεις που μπορεί να αναπτύξουν η Δημοτική βιβλιοθήκη και οι 11 Παιδικές Βιβλιοθήκες,  το Μουσείο Πόλης, η Πινακοθήκη, με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Καρδίτσας και το Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο.

 

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με την κ. Πλιάγκου, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, και την κ. Μάστορα, βιβλιοθηκονόμο.

 

Την ίδια μέρα ακολούθησε επίσκεψη στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κεντρο Πολιτισμού ‘Σταύρος Νιάρχος’. Στη συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή της κ. Φίλιππο Τσιμπόγλου, η βουλευτής και τα στελέχη του Δήμου Καρδίτσας ενημερώθηκαν για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και το σύστημα πιστοποίησης αναγνωστών. Συζητήθηκαν οι νέες τάσεις και τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις βιβλιοθήκες.

 

Ο κ Τσιμπόγλου αναφέρθηκε στην άριστη και πολυετή συνεργασία του με την κ. Κατσαβρία σε θέματα που αφορούν το βιβλίο και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά  την πρόθεσή του να ενισχύσει με κάθε μέσο την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών της Καρδίτσας και ότι θα ανταποκριθεί στα σχετικά αιτήματα που του έχει υποβάλλει η βουλευτής.

 

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το αίτημα της κ. Κατσαβριά για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών του νομού, θα ικανοποιηθεί άμεσα με την αποστολή βιβλίων σε πρώτη φάση, για τη  Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο Παιδικών Βιβλιοθηκών Καρδίτσας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σοφάδων, το Μουσικό Σχολείο,  το 19ο Δ.Σ. Καρδίτσας και το  4ο Δ.Σ. Σοφάδων που φιλοξενούν μαθητές Ρομά.

Τελευταία Νέα
bottom of page