top of page

Συνάντηση Εργασίας των βουλευτών Θεσσαλίας με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά

 5 Φεβρουαρίου 2019

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας των βουλευτών Θεσσαλίας με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Εργασίας των βουλευτών Θεσσαλίας με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά

Χρυσούλα Κατσαβριά: Η Πολιτιστική Ανάπτυξη Αντίδοτο στην Τουριστική Απομόνωση

 

Συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου μεταξύ της υπουργού κ. Μυρσίνης Ζορμπά και βουλευτών της Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων πολιτιστικής πολιτικής και η ενημέρωση, τόσο από την πλευρά της υπουργού όσο και από την πλευρά των βουλευτών, για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται, με στόχο την δυναμική χάραξη  περιφερειακής πολιτικής και στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού, την ανάδειξη τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, της τοπικής παράδοσης και αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας. Η υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση 13 «Περιφερειακών Γραφείων Πολιτισμού», εκ των οποίων ένα θα εδρεύει στη Λάρισα, καθώς και την ίδρυση του νέου «Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» και του ΑΚΡΟΠΟΛ.

Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα πολιτισμού που έχει αναδείξει με το κοινοβουλευτικό της έργο, παρουσίασε στην υπουργό τα δυναμικά κύτταρα πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στο νομό Καρδίτσας και  σκιαγραφούν το τοπικό πολιτιστικό προφίλ του.

Περιέγραψε στην υπουργό τα συγκριτικά πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Καρδίτσας ως  το σταθερό πολιτιστικό απόθεμα που αν αξιοποιηθεί άμεσα μπορεί να αποτελέσει μια νέα διέξοδο για την πολιτιστική ανάπτυξη του νομού και σημείο αναφοράς για τον τουρισμό κάθε είδους. Κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση των σημαντικών Φεστιβάλ της Καρδίτσας «Καραϊσκάκεια» , Φεστιβάλ «Θεάτρου», «Χορωδιών» και «Λιμνών», και την ουσιαστική επίλυση των καταστατικών και φορολογικών θεμάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Πρότεινε την καθιέρωση πολιτιστικών και τουριστικών  διαδρομών και το σχεδιασμό  θεματικών δράσεων για την ανάδειξη του Καραγκούνικου, Ορεινού και Προσφυγικού στοιχείου ώστε να διαφανούν τα ιδιαίτερα στοιχεία όλων των εθνοφυλετικών ομάδων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η συνολική εικόνα της τοπικότητας που έχει δημιουργηθεί με την ώσμωσή τους τα τελευταία 150 χρόνια.

 

Η Βουλευτής μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Σε επίπεδο νομού υπάρχουν πολλοί και δραστήριοι φορείς διαφύλαξης της πολιτιστικής παράδοσης αλλά και προώθησης του σύγχρονου πολιτισμού, που υλοποιούν κάθε χρόνο σημαντικά προγράμματα μέσω των Δήμων και της Περιφέρειας. Στην Καρδίτσα δομές με αξιόλογη δραστηριότητα αποτελούν η Δημοτική Βιβλιοθήκη με το δίκτυο των 11 Παιδικών Βιβλιοθηκών,  η Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Πόλης που πρόσφατα εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπως και το  Δημοτικό Ωδείο. Σημαντικό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης αποτελεί και το  θεσμοθετημένο θεματικό Δίκτυο μουσείων του νομού Καρδίτσας με Μέλη του 19 συλλογές και μουσεία της πόλης και του νομού.

Ως εκ τούτου στην Καρδίτσα διαθέτουμε δομές που μπορούν να υλοποιήσουν τα νέα προγράμματα που προτείνει το υπουργείο για την διάχυση  τοπικών σχεδίων πολιτισμού που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα αλλά και θα δικτυώνονται με τον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» και το ΑΚΡΟΠΟΛ.

Ο Νομός διαθέτει Συλλόγους με έντονη δραστηριότητα και εξειδικευμένη δράση  όπως  Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου, Κινηματογραφική Λέσχη, ιδιωτικές Θεατρικές Σκηνές, Μουσικές Σκηνές και Σχολές Χορού, που ήδη εθελοντικά στηρίζουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες φορέων.

Η ενίσχυση των δρώντων καλλιτεχνικών σχημάτων, ωδείων, βιβλιοθηκών, τοπικών πολιτιστικών φορέων και ανεξάρτητων ομάδων -  δημιουργών, είναι αναγκαία για τη  διεύρυνση του κοινού που συμμετέχει στα πολιτιστικά αγαθά, και κυρίως τη νεολαία, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔΗΜΟΣ για την αξιοποίηση αδρανών κοινόχρηστων χώρων [κοινοτικά γραφεία, σχολεία], ώστε να αποτελέσουν Κέντρα Πολιτισμού και Νεότητας. Αναγκαία είναι και η ενίσχυση φορέων και Συλλόγων σε διατοπικό επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη κοινών ή παράλληλων στοιχείων με σημείο αναφοράς την Καραγκούνικη και την Ορεινή Παράδοση, τις Χαμένες Πατρίδες και άλλα.

Κυρία Ζορμπά, η Καρδίτσα πληροί όλες τις προδιαγραφές για να υποστηρίξει  πιλοτικά ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα δράσης Φιλαναγνωσίας και προώθησης του βιβλίου. Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, ως δευτεροβάθμιο όργανο, μπορεί και πρέπει να ανοίξει το εύρος των δραστηριοτήτων  της και με ανάλογη χρηματοδότηση να υλοποιήσει εκτός από τα μεγάλα Φεστιβάλ [Καραϊσκάκεια και Θεάτρου] που με επιτυχία υλοποιεί και έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Καρδιτσιωτών, να υλοποιήσει και προγράμματα που να αγκαλιάζουν, να ενισχύουν  και να συντονίζουν σταθερά  τις δραστηριότητες όλων των πολιτιστικών σχημάτων του νομού και κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Η ανάδειξη των μνημείων της περιοχής μας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις Βυζαντινές μας εκκλησίες,  τα κάστρα και  τα μουσεία μας, τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια μας σε συνδυασμό με τη γαστρονομική ταυτότητα του νομού μας, είναι βασική προτεραιότητα που ευελπιστούμε ότι θα στηρίξει το υπουργείο σας, ώστε η πολιτιστική μας παρακαταθήκη να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη των τουριστικών μας πλεονεκτημάτων.»

Τελευταία Νέα
bottom of page