top of page

ΕΠΑΛ: Συνειδητή επιλογή για τους νέους και όχι επιλογή ανάγκης

 11 Απριλίου 2019

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους γονέων, καθηγητών και μαθητών ΕΠΑ.Λ και εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΠΑΛ: Συνειδητή επιλογή για τους νέους και όχι επιλογή ανάγκης

 

Εκπρόσωποι γονέων, καθηγητών και μαθητών ΕΠΑ.Λ, επισκέφθηκαν, την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, ως Μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,  για να της μεταφέρουν την ανησυχία τους που απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από το Υπουργείο Παιδείας τα ποσοστά πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2019.

 

Η βουλευτής τους ενημέρωσε, ότι το θέμα θα λυθεί στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο, το οποίο  θα προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό θα ρυθμιστεί με Υπουργική Απόφαση. Σε σχετική δήλωσή της σημείωσε:

 

«Σας διαβεβαιώνω ότι κάθε απόφαση του υπουργείου, είναι αποτέλεσμα διαλόγου και δημοκρατικής διαβούλευσης με τους φορείς και τους βουλευτές στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, που έχω την τιμή να συμμετέχω. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι, ότι στόχος μας παραμένει οι θέσεις των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να διατηρηθούν περίπου στο επίπεδο που  ίσχυαν και με το παλαιό μηχανογραφικό.

 

Αντιλαμβάνομαι την αναστάτωση και την ανασφάλεια που σας προκαλεί αυτή η εκκρεμότητα. Αυτή την περίοδο επικεντρωθείτε στον δύσκολο αγώνα σας μέχρι τις Πανελλήνιες με τη βεβαιότητα ότι δεν διακυβεύεται με κανένα τρόπο το δικαίωμά σας για ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.»

 

Η βουλευτής στη συζήτηση που ακολούθησε ενημερώθηκε και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό εργαστηρίων και δεσμεύτηκε να ενισχύσει την προσπάθεια των σχολείων ώστε να αναζητηθούν από κοινού μέσα  και διέξοδοι και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις σε αυτά.

 

Στη συνέχεια, η κ. Κατσαβριά επισκέφθηκε την μεγαλύτερη σχολική μονάδα ΕΠΑΛ που βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων, και φιλοξενεί τρία πρωϊνά σχολεία, το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο [ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ] και το Ειδικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο [Ε.Ε.Ε.Ε.Κ], καθώς και το απογευματινό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας [ΣΔΕ].

 

Στη σχολική μονάδα φοιτούν 140 μαθητές στο 1ο ΕΠΑ.Λ, με σημαντικό αριθμό μαθητών  Ρομά, στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ 40 μαθητές, στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.[25 μαθητές], ενώ το ΣΔΕ λειτουργεί αποκλειστικά με ενήλικες μαθητές Ρομά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πιο απαιτητικές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο αλλά και για τους μαθητές.

 

Ενημερώθηκε από τον κ. Σωτήρη Μανόπουλο, Διευθυντή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ Σοφάδων, τον Υποδιευθυντή και άλλους καθηγητές, για θέματα που αφορούν το σχολείο και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια. Καταγράφηκαν αντίστοιχα αιτήματα των ΕΠΑ.Λ της Καρδίτσας, για ανανέωση εργαστηρίων σε μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων.

 

Στο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο [ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ],  η διευθύντρια κ. Μαρία Κανούτα και οι εκπαιδευτικοί, ενημέρωσαν τη βουλευτή για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει αυτό το σχολείο, τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που υλοποιεί.

 

Η βουλευτής αφού ενημερώθηκε συνολικά για τα θέματα των σχολείων, δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας, και από κοινού θα προωθήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Υπουργείο Παιδείας, τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

 

Η κ. Κατσαβριά τόνισε: «Γνωρίζω ότι έχει υποβληθεί σχετική έκθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που  μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες και των τεσσάρων σχολείων και του γηπέδου. Η σύνδεση με το φυσικό αέριο που σύντομα αναμένεται στην πόλη των Σοφάδων, θα δώσει μια επιπλέον διέξοδο στις ενεργειακές ανάγκες σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και των φωτοβολταϊκών για την ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση μιας τόσο σημαντικής για την Καρδίτσα εκπαιδευτικής μονάδας.

 

Σας συγχαίρω γιατί διαπιστώνω την εξαιρετική δουλειά σας, το μεράκι και το δέσιμό σας με τα παιδιά που είναι φανερό στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζω ότι εργάζεστε σε ένα σύνθετο και απαιτητικό σχολικό περιβάλλον.  Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν για τα παιδιά που στηρίζουν το μέλλον τους στην επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Όλοι, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, πολίτες και βουλευτές, πρέπει να στηρίξουμε αυτή τη σχολική μονάδα που είναι πραγματικά κυψέλη γνώσης αλλά και καταφύγιο για μαθητές που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μαθητές Ρομά και οι μαθητές με αναπηρία. Θα βρίσκομαι μαζί σας σε συνεχή επικοινωνία και είμαι σίγουρη ότι θα   έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα.

 

Η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για μας και χαίρομαι που η κυβέρνησή μας κατάφερε αυτά τα δύσκολα χρόνια, να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και να την αναβαθμίσει, με την ίδρυση από τη νέα σχολική χρονιά, προγραμμάτων Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. ».

Τελευταία Νέα
bottom of page