top of page

Ένα χρόνο Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καρδίτσα

 18 Ιουνίου 2019

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τις Τοπικές Ομάδες Υγείας Καρδίτσας και εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ένα χρόνο Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καρδίτσα

Η υπ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, επισκέφθηκε τις Τοπικές Ομάδες Υγείας Καρδίτσας, που συστεγάζονται στην οδό Υψηλάντου 7, και ενημερώθηκε  από το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό της 1ης & 2ης Το.Μ.Υ. για το έργο και το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες καθώς και για τις ανάγκες των δύο δομών.

 Η κ. Κατσαβριά σημείωσε ότι με τα Το.Μ.Υ  αναβαθμίζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία στην Ελλάδα, η οποία ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το 1984 (ν.1397/83) ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια «χτυπήθηκε» από τη διαλυτική παρέμβαση του νόμου 4238/2014 του Άδωνι Γεωργιάδη και την πολιτική επιλογή της Ν.Δ. για απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον ιδιωτικό κρατικοδίαιτο φορέα.

Η βουλευτής τόνισε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σήμερα πλήρως επανασχεδιασμένη,  κάνει τα πρώτα της σταθερά και ουσιαστικά βήματα.

«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους, με  τα Το.Μ.Υ. να αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη στην παροχή δωρεάν, καθολικής και ποιοτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και την γενικότερη αγωγή υγείας.

Με τη λειτουργεία των Το.Μ.Υ. προωθούμε την ολιστική αντιμετώπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, β) την εφαρμογή ενός κεντρικού  σχεδιασμού πρόληψης, γ) την δωρεάν συνταγογράφιση φαρμάκων και εξετάσεων, δ) την αποσυμφόρηση των εξωτερικών  ιατρείων των νοσοκομείων.

Μέχρι στιγμής λειτουργούν 124 με στόχο να λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που επιτελούν και στη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου για τις νέες υπηρεσίες.

Τόνισαν ότι οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και στελεχώνονται από γενικούς ιατρούς ή/και παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεταν ως τον Ιανουάριο του 2019 με 101 δομές σε λειτουργία, καταγράφηκαν  συνολικά 1,2 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι πολίτες, 500.000 επισκέψεις και 350.000 συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών αγωγών, ενώ μόνο το 1,5% των πολιτών που προσήλθαν σε αυτές παραπέμφθηκε σε νοσοκομείο.

Η 1η  Το.Μ.Υ. Καρδίτσας μετά από ένα χρόνο λειτουργίας  έχει προσφέρει πολλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Περίπου 3700 ενήλικες και παιδιά έχουν εγγραφεί στη Δομή. Μέσα σε ένα έτος η παιδίατρος δέχθηκε 2232 επισκέψεις και ο παθολόγος 2155 περιστατικά σε διάστημα έξι μηνών, πάντα σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η κοινωνική λειτουργός σε εννέα μήνες διαχειρίστηκε 165 υποθέσεις.

Έχουν πραγματοποιηθεί 773 εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες από τις επισκέπτριες υγείας. Παράλληλα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί 40 ενημερωτικές δράσεις στο γενικό πληθυσμό της πόλης και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναφέρθηκαν στην κ. Κατσαβριά γενικότερες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη και για άλλες ειδικότητες ιατρών που δεν έχουν καλυφθεί εδώ και ένα χρόνο.

Η κ. Κατσαβριά, εξέφρασε τα συγχαρητήρια και το σεβασμό της στο προσωπικό των Το.Μ.Υ Καρδίτσας, καθώς προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Καρδίτσας, ξεπερνώντας ελλείψεις που πράγματι υπάρχουν.

«Η κατάσταση αυτή πιστεύω ότι είναι προσωρινή. Κάθε τι καινούργιο, όσο καλά και αν σχεδιάζεται, στην πρώτη εφαρμογή του αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Βρισκόμαστε περίπου στο 50% των γιατρών που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των Το.Μ.Υ.

Έχουν ήδη προκηρυχθεί όλες οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από τις αποχωρήσεις των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ από 1/1/2019. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2018 αποχώρησαν υποχρεωτικά περίπου 300 γιατροί από Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες μονάδες, λόγω του νόμου που επιβάλλει να επιλέξουν είτε το δημόσιο σύστημα είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Παρά τα προβλήματα στη δημιουργία του δικτύου των ΤΟΜΥ, θεωρώ θετική τη λειτουργία τους, καθώς υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.

Σε συνάντηση που είχα με τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, ενημερώθηκα ότι ο πίνακας με τις ειδικότητες μόνιμων ιατρών που έχουν προκηρυχθεί για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Θεσσαλίας, βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Σχεδιάσαμε ένα  πιο οργανωμένο και ορθολογικό σύστημα Υγείας, πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες. Οι εκλογές δυστυχώς «πάγωσαν» τις διαδικασίες για την πρόσληψη ιατρών και άλλων ειδικοτήτων.  

Πιστεύω ότι οι πολίτες στηρίζουν τις νέες υπηρεσίες γιατί καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες με ανθρώπινο πρόσωπο. Όλοι έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε τις νέες δομές από τις διαλυτικές ορέξεις της αντιπολίτευσης που στοχεύει στην περεταίρω ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την επιβάρυνση των ασφαλισμένων.»

Τελευταία Νέα
bottom of page