"Να χαράξουμε νέα στρατηγική για τους υδατικούς πόρους"
4 Απριλίου 2016
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΘΕΜ στην Αθήνα, με θέμα τους υδατικούς πόρους και τα έργα του Αχελώου και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καθολική απαίτηση η ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικό έργου της Μεσοχώρας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου συμμετείχε, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη συνάντηση εργασίας με θέμα τους υδατικούς πόρους και τα έργα του Αχελώου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΘΕΜ στην Αθήνα κατόπιν πρωτοβουλίας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του ΤΕΕ Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας και του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας. Παρόντες ήταν επίσης, η Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και Δήμαρχοι.
Η σύσκεψη κατέληξε ομόφωνα:
Στην υποστήριξη της ολοκλήρωσης του έργου της Μεσοχώρας προκειμένου να λειτουργήσει ως Υδροηλεκτρικό έργο και
Στη συλλογική αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων στο πρόβλημα του νερού προς όφελος των Θεσσαλών πολιτών.
Η κ. Κατσαβριά στην τοποθέτησή της, προέτρεψε τους παρισταμένους στην αναζήτηση γόνιμων και συνθετικών λύσεων καθώς, όπως τόνισε, «η εκτροπή του Αχελώου καρκινοβατεί, ανεξάρτητα για ποιο λόγο και πως επιμερίζονται οι ευθύνες».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το πλαίσιο για μια νέα πολιτική για τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας. Εξέθεσε τον αντικειμενικό σκοπό, δηλαδή την εξασφάλιση επαρκών και ποιοτικών υδατικών πόρων για τη Θεσσαλία που με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ύδρευση και την ποιότητα ζωής, την άρδευση και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, τη βιομηχανική παραγωγή. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη μελέτης για τους διαθέσιμους πόρους και τα μέσα που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτού του σκοπού και αναφέρθηκε στις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.
Η βουλευτής κ. Κατσαβριά ολοκλήρωσε την παρέμβασή της υπογραμμίζοντας ότι:
Η Θεσσαλία οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, Επιστημονικές Ενώσεις και Φορείς, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Συλλογικούς Φορείς των Αγροτών, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κόμματα και Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση, για τη χάραξη Στρατηγικής για το νερό ως καθοριστικού παράγοντα για την ανάπτυξη, τον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς και για την εκπόνηση συνεκτικών και αποτελεσματικών πολιτικών.
Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να ενισχύσουν τις ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΔΑΤΩΝ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πολιτικής νερού και της ενιαίας διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Είναι αναγκαίο, και καλώ κάθε αρμόδιο να ανταποκριθεί και να συμβάλει, να μελετήσουμε και να προτείνουμε την εφαρμογή ΕΝΙΑΙΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ του αρδευτικού νερού.
Να ενταχθούν στο νέο ΠΑΑ και το νέο ΕΣΠΑ, είτε από την κυβέρνηση είτε από την Περιφέρεια, όσα αρδευτικά έργα είναι μελετημένα και ώριμα.
Η Πολιτεία οφείλει να αλλάξει το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτικής υδάτων.
Ειδικά για το Υδροηλεκτρικό Φράγμα Μεσοχώρας που συγκεντρώνει την ομοθυμία όλων, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ολοκλήρωσής του, όπως ήδη δεσμεύθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.