top of page

Ημερίδα για την ποιότητα του Ελληνικού βαμβακιού

25 Φεβρουαρίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτισε τις εργασίες της πρώτης ημερίδας για την ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, στις 23 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου στην 1η ημερίδα για την ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού.

 

Χαιρετίζω θερμά τις εργασίες της πρώτης ημερίδας για την ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού που πραγματοποιείται στην Καρδίτσα στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος.

Η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα, καθώς σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής, μπορεί να μετατρέψει τη βαμβακοκαλλιέργεια σε πηγή πλούτου και ατμομηχανή της αγροτικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας.

Η επιλογή και παραγωγή των κατάλληλων ποικιλιών μπορεί να προέλθει μέσα από την  πολύπλευρη και ουσιαστική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αναγκαία  η εφαρμογή  αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων που προωθούν  τη βελτίωση της ποιότητας του βαμβακιού. Κατά συνέπεια,  η σύμπραξη του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και η συνεργασία τους με την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών Εξαγωγέων και Εμπόρων Βάμβακος γίνεται μονόδρομος.

Μπορώ με ικανοποίηση να πώ ότι η κυβέρνησή μας κινείται με σταθερότητα και συνέπεια επάνω στους άξονες μιας εθνικής πολιτικής για το βαμβάκι και της στρατηγικής για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι γενναίες επενδύσεις στις υποδομές δεν είναι πια ευχές. Το αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την Καρδίτσα. Οι εξαγγελίες του για τη χρηματοδότηση υποδομών μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 19,5 εκατ. ευρώ για έργα που σχετίζονται με το νερό είναι μόνο η αρχή.

Μαζί και με τις θεσμικές παρεμβάσεις από το ΥΠΑΑΤ,  σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ καθώς επίσης  τη θεσμοθέτηση Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης των Υδάτινων  Πόρων  και την υιοθέτηση Ενιαίων Κανόνων Τιμολόγησης του αρδευτικού νερού, ξεδιπλώνεται μια  ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία αναμένεται να αποδώσει τους καρπούς της πολύ σύντομα.

Επιτρέψτε μου όμως αγαπητοί φίλοι, να ξεκαθαρίσω κάτι που θεωρώ ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα. Τίποτε δεν θα πετύχουμε εάν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι αγρότες μας, οι βαμβακοπαραγωγοί μας. Την περασμένη Παρασκευή, ο Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία οι Ομάδες Παραγωγών μπορούν να αξιοποιήσουν το συνεργατικό πλαίσιο, που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή. Δεν ξέρω εάν έχει ήδη δημοσιευθεί αυτή η απόφαση, αλλά έτσι με ενημέρωσε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, τη Δευτέρα, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτησή μου για το θέμα αυτό.

   Προτρέπω και από αυτό το βήμα τους αγρότες μας να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για μια νέα – συλλογική οργάνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής.

 

Μακριά από φατριασμούς, πελατειακές σχέσεις, κομματισμό και ιδιοτέλεια, μπορούμε να ανοίξουμε διάπλατα τους ορίζοντες της δίκαιης ανάπτυξης του τόπου μας.

Καλώ κι εσάς, όσοι εμπλέκεστε με τη βαμβακοκαλλιέργεια, να ενημερώσετε τους συμπολίτες μας και να αναδείξετε τα τεράστια οφέλη της συνεργατικής κουλτούρας και της συλλογικής πρωτοβουλίας.

Φίλες και φίλοι.

Στηρίζουμε το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος γιατί είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος της Πολιτείας και ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του αγρότη. Το μεράκι των στελεχών του μαζί με την άρτια υποδομή του, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναζήτηση των βέλτιστων επιλογών, για την αναβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού και της αποδοτικής καλλιέργειάς του.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας.

Τελευταία Νέα
bottom of page