top of page

Όταν το παρελθόν συναντάει το μέλλον…

16 Σεπτεμβρίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, παρεβρέθηκε στην εκδήλωση για την 8η γιορτή σταφυλιού στο Μουζάκι  και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Όταν το παρελθόν, η παράδοση και ο πολιτισμός συναντάει το μέλλον, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια μιας περιοχής, τότε μπορούμε να ελπίζουμε».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, η κα Χρυσούλα Κατσαβριά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, στην 8η γιορτή σταφυλιού στο Μουζάκι, συγχαίροντας τους διοργανωτές, το Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μουζακίου και το Δήμο Μουζακίου.

«Το κρασί και το αμπέλι είναι αγροτικές εργασίες που πηγάζουν από τα βάθη της αρχαιότητας», ανέφερε η βουλευτής και συμπλήρωσε:

«Γενιές και γενιές μεγαλώσαμε με τα μοναδικά βιώματα του τρύγου. Μια συλλογική διαδικασία και μια ιδιότυπη γιορτή στις αρχές του Τρυγητή, όπως θέλει η λαϊκή μας παράδοση να αποκαλούμε τον Σεπτέμβρη, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Παλαιότερα, ο τρύγος είχε περισσότερο την μορφή πανηγυριού παρά μιας αγροτικής εργασίας. Και σήμερα όμως η όλη διαδικασία από τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών, μέχρι και την παρασκευή του κρασιού και του τσίπουρου, αποτελεί μια επίπονη αλλά και ευχάριστη διαδικασία για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Όμορφα πράγματα, απλά, ριζωμένα μέσα στη ζωή των ανθρώπων που δημιουργούσαν αισθήματα και συναισθήματα και έδιναν νόημα και χρώμα στη ζωή, και που ευτυχώς η περιοχή μας διασώζει χάρη στις προσπάθειες των τοπικών αρχών και των συλλόγων».

Μια γιορτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολιτιστικές δραστηριότητες να παρακολουθούν και συχνά να ταυτίζονται με την τοπική γαστρονομική μας κουλτούρα αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, έτσι ώστε να αναπτύσσουμε και να προωθούμε ταυτόχρονα τον πολιτιστικό, λαογραφικό και γαστρονομικό μας πλούτο υιοθετώντας δράσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Το νέο αυτό αναπτυξιακό πρότυπο θα στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην τόνωση της εξωστρέφειας της περιοχής μας.

Ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η λαϊκή τέχνη αποτελούν δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία και τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την περιοχή.

Σε ότι αφορά αυτό καθεαυτό το αμπέλι και το κρασί, όπου ο Νομός Καρδίτσας έχει μακρόχρονη παράδοση, θα πρέπει να καταφέρουμε οργανωμένα και σε επαγγελματική βάση, να εκμεταλλευτούμε τα μορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά καθώς και τις εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες αμπέλου που ευδοκιμούν στην περιοχή μας, ώστε τα υπέροχα κρασιά μας να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά».

Καταλήγοντας η κ. Χρυσούλα Κατσαβριά, υπενθύμισε:

«Καθήκον μας είναι να παραδώσουμε το παρελθόν ακέραιο στο μέλλον, να εξασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια, διασώζοντας και διατηρώντας τα στοιχεία εκείνα που την τεκμηριώνουν ενώ ταυτόχρονα διδάσκουν και εξηγούν».

Τελευταία Νέα
bottom of page