top of page

Εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με το πρόγραμμα «Home New Home» 

23 Οκτωβρίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, παρεβρέθηκε στην Εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με το πρόγραμμα «Home New Home» και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Χρ. Κατσαβριά στην εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με το πρόγραμμα «Home New Home»

  • Η αλληλεγγύη  είναι το μέτρο όλων των αξιών.

  • Η ευαισθησία και η δημιουργικότητα δεν έχουν σύνορα.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση στην παρουσίαση της διεθνούς πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό, «Home New Home», η οποία υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ StoryDoc, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Μέσω του προγράμματος «Home New Home» δόθηκε η ευκαιρία σε νεαρούς πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλους τόπους, να εκπαιδευτούν στην κινηματογραφική τέχνη και να παρακολουθήσουν σεμινάρια από διακεκριμένους σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς. Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία, Πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Αποτέλεσμα της κινηματογραφικής αυτής εκπαίδευσης ήταν η παραγωγή 40 ντοκιμαντέρ με ιστορίες και βιώματα προσφύγων και μεταναστών, τα οποία θα προβληθούν σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας κατά το διάστημα 17-30 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν 6 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, τα οποία ανέδειξαν πλευρές του προσφυγικού ζητήματος που δεν παρουσιάζονται συχνά, όπως είναι αφενός τα ζητήματα του φύλου και η διατήρηση των γυναικών σε μειονεκτική θέση - ακόμα και στα προσφυγικά camps - και αφετέρου η λειτουργία των δομών φιλοξενίας.

Επίσης, ομιλητές από διάφορους φορείς, παρουσίασαν στοιχεία που φώτισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην ενσωμάτωσή τους σε κάθε μία από τις χώρες υποδοχής. Η αλληλεπίδραση και ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα,  έδωσε την ευκαιρία να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία, ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα επιθυμητά για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και Έλληνες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κατά τη διαδικασία ένταξης των προσφύγων, τόσο από την κοινωνία όσο και από τους ίδιους τους πρόσφυγες, στους οποίους, η αβεβαιότητα παραμονής στην Ελλάδα καθώς και τα εμπόδια να καταλήξουν σε συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, δημιουργεί αναστολές πρόσληψης εκπαίδευσης στις δομές του υπουργείου Παιδείας.

Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν επίσης στο δύσκολο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών αλλά και  στις, όλο και περισσότερες, πρωτοβουλίες  σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, όπου υπάρχουν πληθυσμοί προσφύγων.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Κατσαβριά τόνισε τα εξής:

«Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής, του κ. Νίκου Βούτση, καθώς και τη βαθιά του ικανοποίηση για την επιτυχία της  δράσης «Home New Home», της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η ευαισθησία και η δημιουργικότητα δεν έχουν σύνορα. Γιατί στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη ύπαρξη –τουλάχιστον εν δυνάμει – υπερβαίνει κάθε περιορισμό που επιβάλλεται έξω και πέρα από τα όρια των διαχρονικών αξιών της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η πολιτισμική διαφορετικότητα που ορίζεται από τον τρόπο ζωής σε ορισμένο τόπο και χρόνο, αποτελεί πολύτιμο στοιχείο ικανό να πυροδοτήσει νέες εμπειρίες και νέες αναζητήσεις. Είναι με άλλα λόγια μια ουσιαστική συνεισφορά που κομίζει ο καθένας μας στο κοινό ταξίδι της ζωής και της ιστορίας.

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αυτό να γίνεται πάντοτε εθελοντικά και στο πλαίσιο μιας συνειδητής επιλογής των λαών, να ανταλλάσσουν δηλαδή στοιχεία κουλτούρας και σκέψης.

Δυστυχώς όμως, είναι οι ανισότητες, η φτώχια και ο πόλεμος που μας αναγκάζει πολλές φορές να  έρθουμε κατάματα με την ανάγκη να μοιραστούμε τον πόνο, ξεριζωμένων από τη γή τους ανθρώπων. Αλλά και τότε, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Να αναδείξουμε την αλληλεγγύη ως μέτρο των αξιών. Και την ειρηνική συμβίωση και τη δημιουργική συνεργασία ως τη μοναδική απάντηση που ξέρουν να δίνουν οι λαοί απέναντι σε εκείνους που ταπεινώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και καταπατούν τα δικαιώματα των λαών».

Η κ. Κατσαβριά, αφού  παρακολούθησε την προβολή των επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, συνεχάρη θερμά τους δημιουργούς για τα έργα τους καθώς και εκείνους που συνέλαβαν την  ιδέα ή συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίησή της.

Τελευταία Νέα
bottom of page