Ο ρόλος και η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας
7 Μαϊου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε σε ημερίδα του επιμελητηρίου Καρδίτσας με θέμα: "Ο ρόλος και η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη του Ν. Καρδίτσας"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Ο ρόλος και η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας"
Αυτό ήταν το θέμα της Ημερίδας που διεξήχθη, το Σάββατο 5 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, στο πλαίσιο της δράσης «European Social Economy Regions 2018», που προκήρυξε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (DG GROW), μετά την έγκριση σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Καρδίτσας.
Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, η οποία παραβρέθηκε στην Ημερίδα, έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι.
Φίλες και φίλοι.
Χαιρετίζω τη σημερινή Ημερίδα και καλωσορίζω τον εκλεκτό προσκεκλημένο μας, τον κ. Karel Vanderpoorten.
Εκτιμώ ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στο Νομό μας, στην Καρδίτσα, η συζήτηση για την ανάπτυξη καταγράφει μια ενθαρρυντική κινητικότητα. Τόσο με το πρόσφατο περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας όσο και με τις συζητήςεις των αυτοδιοικητικών και των παραγωγικών φορέων. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε γυρίσει σελίδα. Ότι τα δύσκολα της χρεοκοπίας και της παρατεταμένης κρίσης είναι πλέον πίσω μας. Ότι ο φόβος και η εσωστρέφεια έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην αισιοδοξία και την προσδοκία για ένα καλλίτερο μέλλον.
Και είναι αλήθεια πως τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δικαιολογούν, βάσιμα, το γεγονός ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση και βαδίζει δυναμικά προς την ανάπτυξη. Η δημοσιονομική και η πολιτική σταθερότητα, σε συνδυασμό με τον σαφή οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους, οδηγούν με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο και, εν τέλει, στην καθαρή έξοδο στις αγορές για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ακριβώς πάνω σε αυτές τις προϋποθέσεις, κινείται και το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο συμπυκνώνει τις προτεραιότητες των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση το έχει ήδη καταθέσει και στους θεσμούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Στη συζήτηση για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος, έχει τεθεί με έμφαση και το ζήτημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Και θεωρώ πως καλώς έχει τεθεί, καθώς στο πλαίσιο μιας μικτής οικονομίας στην πορεία της προς την ανάπτυξη, είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, ότι η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να προσεγγίζεται ιδεοληπτικά, δηλαδή μόνον ως ιδιωτική ή στην αντιπαράθεσή της με τη δημόσια, την κρατική. Υπάρχει και η κοινωνική πρωτοβουλία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Γιατί μπορεί να λειτουργήσει εκεί που το κέρδος δεν φαίνεται ελκυστικό ή εκεί που η γραφειοκρατία είναι δυσκίνητη. Εκτός όμως από το συμπληρωματικό ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας, μπορούν να προκύψουν και συνέργειες τόσο με τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, με θετικές αναπτυξιακές επιδράσεις.
Στο σημείο αυτό, θέλω να υπογραμμίσω ότι με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο χρόνο, διευρύνθηκε και διευκρινίστηκε ο χώρος και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Ήδη, και η σημερινή Ημερίδα, κινείται ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, εδώ στο Νομό μας, μπορούμε - χωρίς υπερβολή- να πούμε ότι είμαστε στην πρωτοπορία της Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς η Συνεταιριστική μας Τράπεζα και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας – που είναι και συνδιοργανωτές της σημερινής Ημερίδας – κατέχουν εξέχουσα θέση στην Τοπική μας Οικονομία. Και, πράγματι, οι δυο αυτοί εμβληματικοί φορείς, με το επιτυχημένο παράδειγμά τους, έχουν προσφέρει πολλά στην υπόθεση της ανάπτυξης του τόπου μας, προσελκύοντας μάλιστα πανελλαδικό, θα έλεγα και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Είμαι μάλιστα βέβαιη, ότι και σήμερα είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της καινοτομίας και της συνεργατικότητας. Έχουν την εμπειρία και το know-how. Έχουν και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας που προσβλέπουν σε περισσότερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, σε αξιοπρεπές εισόδημα και δημιουργική προοπτική. Επιπλέον, μπορούν να συμβάλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση του δικού μας Στρατηγικού Σχεδιασμού για το μέλλον του Νομού μας.
Οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί, τα λεγόμενα Clusters καινοτομίας ή αλλιώς Θεματικές συστάδες Καινοτομίας, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τοπική μας ανάπτυξη, με τη συμβολή και την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ.
Ενδεικτικά, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί (δηλαδή, καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και ερευνητικοί οργανισμοί και Πανεπιστήμια), που θα συμμετάσχουν σε Συνεργατικούς Σχηματισμούς, είναι τα εξής:
-
Εξειδικευμένη παραγωγή
-
Εξασφάλιση υψηλής προστιθέμενης - αξίας με έντονο προσανατολισμό προς τις διεθνείς αγορές
-
Ανταλλαγή γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης
-
Αναβάθμιση της λειτουργικής και της οργανωτικής ικανότητας
-
Ενοποίηση προμηθειών
-
Μεγαλύτερες εκπτώσεις αγορών
-
Αύξηση παραγωγής και παραγωγικότητας
-
Προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών
-
Ευκολότερη εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων
-
Διεθνοποίηση και Βελτιωμένη ροή πληροφοριών
-
Δυνατότητα για τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών
Φίλες και φίλοι,
Έχω την πεποίθηση ότι οι εργασίες της Ημερίδας θα αναδείξουν με τον καλλίτερο τρόπο τη σημασία και το ρόλο της Κοινωνικής Οικονομίας στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης.
Το έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
Το διεκδικούν οι Έλληνες πολίτες και, κυρίως, η νέα γενιά.
Οι στόχοι της πλήρους απασχόλησης, της δίκαιης αμοιβής, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι στις αξίες της συλλογικότητας, της ισότητας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής συμμετοχής»