Οι Σοφαδίτες της Καρδίτσας συναντούν τους Σοφαδίτες του Πηλίου
10 Δεκεμβρίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, απυήθηνε χαιρετισμό με αφορμή την παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας για το 2019 και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Σοφαδίτες της Καρδίτσας συναντούν τους Σοφαδίτες του Πηλίου
Ένας ζωντανός διάλογος με την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά
Μια ξεχωριστή παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας για το 2019, πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σοφάδων.
Πρόκειται για ένα Ημερολόγιο που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των Σοφαδιτών, καθώς με την πρωτότυπη θεματική του, τη φροντισμένη έκδοση και τον τρόπο παρουσίασής του, δε μετρά μόνο το χρόνο αλλά, μας μεταφέρει στον ιστορικό χρόνο. Κάθε φορά προσεγγίζει από μια διαφοροποιημένη οπτική γωνία την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή των Σοφαδιτών στο χώρο και το χρόνο.
Η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους που τιμούν τις ρίζες τους και προωθούν τον πολιτισμό.
Με συγκίνηση βλέπω ότι το φετινό Ημερολόγιο του Συλλόγου σας, με τίτλο «Από τον Kάμπο στο Πήλιο…», είναι αφιερωμένο στις διαχρονικές μετακινήσεις των Σοφαδιτών στη Μαγνησία, με ιδιαίτερη αναφορά στις μετακινήσεις που έγιναν από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα.
Η εσωτερική μετανάστευση των Ελλήνων από μια περιοχή σε μια άλλη είναι συνηθισμένη διέξοδος σε οικονομικά, κοινωνικά ακόμη και ιδεολογικά προβλήματα και κινδύνους, όπως οι πόλεμοι και οι διώξεις, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κάθε εποχής. Μετακινήσεις τελικά γίνονται και για άλλους λόγους συγκυριακούς όπως ο γάμος, η ορφάνια, η εκπαίδευση, η αναζήτηση εργασίας.
Όμως στην περίπτωση των Σοφαδιτών της Μαγνησίας και ιδίως του Βόλου, φαίνεται ότι ανεξάρτητα από τους ιστορικούς λόγους που προκάλεσαν τη μετακίνησή σας από τον κάμπο στο βουνό, υπάρχουν και αρκετές άλλες ιδιαιτερότητες που σίγουρα θα αναλυθούν από τις εκλεκτές ομιλήτριες της αποψινής παρουσίασης. Την προϊσταμένη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βόλου, κ. Έβη Σταφυλά και την δραστήρια πρόεδρό σας, Ελένη Παπαλοπούλου Τσέργα.
Εγώ θέλω να αναφερθώ στη ζεστή και ζωντανή σχέση των Σοφαδιτών του Κάμπου και των Σοφαδιτών του Βόλου, που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τη σημερινή εκδήλωση.
Παρά τη μικρή απόσταση που σας χωρίζει, και παρά το γεγονός ότι παραμείνατε στο θεσσαλικό χώρο, προκαλεί εντύπωση η αμοιβαία ανάγκη σας να επικοινωνείτε και να επιβεβαιώνετε τους δεσμούς αίματος που σας ενώνουν.
Εσείς οι Σοφαδίτες του Βόλου, αναγνωρίζετε και διασώζετε, και ειλικρινά σας συγχαίρω για αυτό, την τοπική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροπολιτισμού σας που μεταφέρατε στο Βόλο.
Αυτός ο μικροπολιτισμός που έχει αναπτυχθεί εδώ και αιώνες γύρω από τους Σοφάδες όμως, δεν αρκείται στον εαυτό του. Οι Σοφαδίτες του κάμπου αποζητούν όλους τους δικούς τους, για να αισθανθούν ολοκληρωμένοι, για να συνεχίσουν την πορεία τους στο χρόνο.
Πραγματικά αυτή η επικοινωνία μεταξύ βουνού και κάμπου, ανατροφοδοτεί την εικόνα των σύγχρονων Σοφάδων και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το κοινό σας μέλλον.
Θέλω να συγχαρώ το νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου σας, όλα τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη.
Σας συγχαίρω για την προσφορά σας αυτή. Θέλω πραγματικά να γνωρίζετε, ότι μας κάνετε υπερήφανους, γιατί με τη συμβολή σας η πολιτιστική μας κληρονομιά μεταβιβάζεται στους νέους μας και ταυτόχρονα μένει ζωντανή στη μνήμη των μεγαλύτερων. Η δράση συλλόγων όπως ο δικός σας, ενισχύουν τη συνοχή της τοπικής τους κοινωνίας, αναζωογονούν τη ζωή της κοινότητας και προβάλλουν τα χωριά μας.»