top of page

Τοποθέτηση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ενότητας του Ελληνισμού

16 Δεκεμβρίου 2016

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για τον Ελληνισμό της Διασποράς" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέρενς Κουίκ: «Η 9η Φεβρουαρίου, επέτειος του θανάτου του Εθνικού μας ποιητή, καθιερώνεται ως σύμβολο της ενότητας του ελληνισμού».

 Χρυσούλα Κατσαβριά: «Οι Έλληνες, έχουμε την ευκαιρία να συμπέσουμε στην εθνική κληρονομιά του Διονύσιου Σολωμού». 

 

Στη συνεδρίαση της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς - την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, επέτειο του θανάτου του Διονύσιου Σολωμού, ως σύμβολο της ενότητας του ελληνισμού.

Όπως είπε συγκεκριμένα: «Η γλώσσα μας, αποκτά την παγκόσμια ημέρα της. Μπορεί να εμπλουτίζει καθημερινά τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, μπορεί οι λέξεις της να είναι οι καθημερινές βασικές στις επιστήμες, όπως η ιατρική, αλλά η Ελληνοφωνία έπρεπε να αποκτήσει τον ετήσιο επίσημο παγκόσμιο εορτασμό της. Ως ημερομηνία καθορίζεται, μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς και σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους για την Κοινή Υπουργική Απόφαση κ.κ. Πάνο Σκουρλέτη, Κώστα Γαβρόγλου και Νίκο Κοτζιά, θα φροντίσουμε ως Υφυπουργείο για την Ομογένεια, να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η σχετική ΚΥΑ».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - και μέλος της  Ειδικής  Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς - κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου,  χαιρέτισε και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών καθώς η ίδια έχει υποστηρίξει, σταθερά και σε κάθε ευκαιρία, την ανάγκη εορτασμού και ανάδειξης της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού, ως το σταθερό σημείο αναφοράς όλων των Ελλήνων σε κάθε γωνιά της γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κατσαβριά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους απόδημους Έλληνες και ιδιαίτερα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) που έχει αναδείξει και υποστηρίξει με πάθος τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Τέρενς Κουίκ, αναφερόμενος στους Έλληνες της Ιταλίας, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοί κι αν δεν κάνουν αγώνα για την ελληνική γλώσσα!!».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του, συναντήθηκε με την κ. Κατσαβριά στο γραφείο του στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

 

Συζήτησαν λεπτομερώς για τους Έλληνες της Ιταλίας καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς με την ομογένεια και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Συζήτησαν επίσης για θέματα της ομογένειας στη Μελβούρνη όπως και για τους ομογενείς από την Πολωνία, καθώς η κ. Κατσαβριά είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Ελληνοπολωνική φιλία.

Τελευταία Νέα
bottom of page