top of page

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και Επενδύσεις Ομογενών

3 Μαρτίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, υπό την προεδρία του κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, 2. Επενδύσεις Ομογενών.

Τελευταία Νέα

Θέλω να χαιρετίσω και να σφίξω θερμά το χέρι των συναδέλφων μας ομογενών που είναι σήμερα κοντά μας και που με τόση ευαισθησία αγγίξαν τα τρία σπουδαία θέματα που ανοίξαμε σήμερα στην Επιτροπή μας. Θέλω να σας πω και εγώ όπως ανέφερε και η Υπουργός μας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ σας έχουμε ανάγκη ελπίζουμε σε εσάς. Είχατε την ευκαιρία αυτές τις ημέρες και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλα αυτά τα δύσκολα, αλλά και τα τόσα σπουδαία που συμβαίνουν στη χώρα μας, και όλα αυτά που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Ελπίζουμε να μεταφέρετε, να είστε η φωνή μας και να αλλάξετε μέσα στα Κοινοβούλια που συμμετέχετε την αδικία που όλα αυτά τα χρόνια έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό με την άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας. Ελπίζουμε λοιπόν σε εσάς, είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Σε ότι αφορά το τρίτο θεμα θέλω να ευχαριστήσω τους Εισηγητές για τα ενδιαφέροντα που μας είπαν. Να πω και εγώ με τη σειρά μου ότι χωρίς αμφιβολία ο ελληνισμός της διασποράς πάντα συνέβαλλε στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων. Ωστόσο στο επίπεδο της ανάπτυξης συνεργειών και συνεργασιών στον οικονομικό τομέα, παρατηρείται διαχρονικά μια υστέρηση με τα μόνιμα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού κράτους, αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, όπως είπαμε και προσπαθούμε και τα τελευταία νομοσχέδια που έχουμε ψηφίσει στη Βουλή το αποδεικνύουν αυτό. Να αλλάξει η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, η διαφθορά, το ασταθές φορολογικό και γενικότερα το νομικο πλαίσιο που αποτελούν αντικίνητρα για τις επενδύσεις, τόσο για ομογενείς, αλλά είναι και τα ίδια ομολογημένα προβλήματα που είπατε και εσείς προηγουμένως, που αποτρέπουν και πολλούς ξένους, ακόμη και Έλληνες επενδυτές να εμπιστευτούν την πατρίδα μας.

Θεωρώ ότι είναι καιρός να γίνουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Ελπίζω ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση, θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι είναι καιρός να επαναπροσδιοριστούν οι όροι επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού με την ελληνική πολιτεία, δεν θα επαναλάβω πράγματα που ειπώθηκαν από τους προλαλήσαντες. Απαιτείται η ριζική αναδιοργάνωση των θεσμικών όρων σύνδεσης με τους Έλληνες της διασποράς, καθώς και η ενεργότερη παρουσία των πρεσβειών και των προξενείων μας.

Ειδικά οι πρεσβείες μας φαίνεται ότι λειτουργούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αναβάθμιση των διπλωματικών υπηρεσιών αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα προκειμένου να υπηρετηθεί η πολυδιάστατη πατριωτική εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας.

bottom of page