top of page

Ενημέρωση από τον Υφυπ. Εξωτερικών στο πλαίσιο του 'Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας - Ρωσίας'  και για την ανάγκη 'Επενδύσεων Ομογενών' στη χώρα μας

12 Απριλίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, υπό την προεδρία του κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Μάρδα και τους κ.κ. Ιβάν Σαββίδη, Πρόεδρο Ελλήνων Ρωσίας, Δημήτρη Σαμαρά, Αντιπρόεδρο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Γιάννη Μανδρίνο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Εμπόρων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας» και της συνεχιζόμενης συζήτησης στην Επιτροπή για την ανάγκη «Επενδύσεων Ομογενών» στη χώρα μας, ενόψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου."

Θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στη σημερινή μας συνεδρίαση.

Ελλάδα και Ρωσία μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αξίες, θεσμούς ιστορικούς, εμπορικούς, οικονομικούς και θρησκεία. Οι Έλληνες της Ρωσίας, η μικρή αλλά δυναμική κοινότητα μας στη φίλη χώρα, αποτέλεσαν και αποτελούν τον κορυφαίο πυλώνα των σχέσεων μας. Ακόμη και στα πέτρινα χρόνια του ψυχρού πολέμου δεν σταμάτησαν ούτε οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ούτε οι εμπορικές μας σχέσεις. Θεωρώ ότι σήμερα, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα για μείωση της γραφειοκρατίας, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία φιλόξενο και ελκυστικό προορισμό για τον ελληνισμό της διασποράς και για ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Η ανακήρυξη του 2016 ως έτους ελληνορωσικής φιλίας, αποτελεί ασφαλώς θαυμάσια ευκαιρία για μια επιστροφή στο συνήθως όμορφο παρελθόν των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και των λαών μας. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια νέα αφετηρία για την ενίσχυση αυτών των δεσμών και την επέκτασή τους σε όλους τους τομείς. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε στοχευμένες παρεμβάσεις και μια αποτελεσματική νομοθεσία να αλλάζει αυτό το τοπίο, να αλλάζουν οι σχέσεις με τους επενδυτές και θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει το παν για να βοηθήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και σε αυτές που αναλαμβάνουν, τόσο ο Πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδης, όσο και το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Τελευταία Νέα
bottom of page