top of page

Η Ελληνική Ομογένεια στις Η.Π.Α. και η επικοινωνία της με το Ελληνικό Κοινοβούλιο" & "Απολογισμός αποστολής στον Ελληνισμό της Ουγγαρίας

30 Ιουνίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: α) "Η Ελληνική Ομογένεια στις Η.Π.Α. και η επικοινωνία της με το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσει ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute (A.H.I.), κ. Nick Larigakis και αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανών φοιτητών.", β) "Απολογισμός αποστολής στον Ελληνισμό της Ουγγαρίας."

Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

θέλω και εγώ με τη σειρά μου, να καλωσορίσω τους συμπατριώτες μας, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και θέλω να εκφράσω επίσης, τη μεγάλη μου χαρά, τόσο για τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους, όσο και για το γεγονός ότι, υποδεχόμαστε μία αντιπροσωπεία φοιτητών. Δηλαδή, το πιο ζωντανό κομμάτι της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Θέλω εξαρχής να τονίσω ότι, η σημερινή συνάντηση, μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την βελτίωση του επιπέδου των σχέσεων της Ελλάδας, με τα παιδιά της στο εξωτερικό.

Η επικοινωνία της Ελληνικής Ομογένειας, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει διαταραχθεί, εξαιτίας, κυρίως, της κακής λειτουργίας και των προβλημάτων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Είναι αυτονόητο ασφαλώς ότι, η κατάσταση αυτή πρέπει να ξεπερασθεί, πρέπει να αλλάξει ριζικά, καθώς τόσο το διεθνές περιβάλλον και οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι σε διαρκή ένταση και η Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί για την ασφάλειά της και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό, προϋποθέτει την διεύρυνση των συμμαχιών μας και μία εθνική στρατηγική, η οποία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αξιοποιεί το κεφάλαιο της Ομογένειας και ιδιαίτερα αυτό, της Ελληνικής Ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που εξακολουθεί να παραμένει μία υπερδύναμη στον κόσμο.

Η ομογένεια στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει και αυτή όπως ακούσαμε και σήμερα και από εσάς τα δικά της προβλήματα ως προς την επαφή της με τη δημόσια διοίκηση και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευσης των παιδιών. Τα προβλήματα αυτά τα οποία έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της μακρόχρονης κρίσης τα συζητούμε και τα ξανασυζητούμε στην Επιτροπή μας. Φιλοδοξούμε, βεβαίως, ότι με τα ΚΕΠΟ και την εντατικότερη προσπάθεια των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας μπορούμε να περάσουμε επιτέλους στη φάση της ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των ομογενών. Η υπέρβαση της κρίσης, η ανάταξη, η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί την κρίσιμη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη δραστική μείωση της ανεργίας και τη θεαματική αύξηση της απασχόλησης. Σε αυτή την προσπάθεια η δική σας βοήθεια είναι πολύτιμη στους σημαντικούς τομείς των επενδύσεων και της στήριξης των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας.

Συνεπώς η ανάγκη της αναδιοργάνωσης των ομογενειακών οργανώσεων αναδεικνύεται σε στρατηγική προτεραιότητα με προφανή οφέλη για τους ομογενείς και την Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες προσβλέπουν σε μια νέα και υγιή σχέση ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους Ομογενείς μας. Οφείλουμε να το επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό. Ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε.

Τελευταία Νέα
bottom of page