top of page

Ενημέρωση – προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

30 Νοεμβρίου 2016

Η κυρία  Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Ενημέρωση – προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ και των μελών του Προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)".

 

 

 

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Θα ήθελα και εγώ, να καλωσορίσω στην χώρα και στην επιτροπή μας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από την Πα.Δ.Ε.Ε., να τους συγχαρώ και για την επανεκλογή τους και για το σπουδαίο έργο τους. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ και να καλωσορίσω τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κουϊκ και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, θέλω από το βήμα αυτής της Επιτροπής να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για την πρόσκληση που μου έκαναν πρόσφατα, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής, για την τιμή που μου έκανε να τον εκπροσωπήσω στη Μεσσήνη της Σικελίας για τα εγκαίνια της Πλατείας των Ελλήνων και τις σχετικές εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας στη Σικελία και στην Καλαβρία.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποδέχτηκαν την πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας να ονομαστεί μια νέα Πλατεία των Ελλήνων σε ανάμνηση της παλιάς πλατείας και της παλιάς Οδού των Ελλήνων, που υπήρχαν πριν από τον καταστροφικό μεγάλο σεισμό του 1908 που χτύπησε την Μεσσήνη και φυσικά, σε αναγνώριση του πολύτιμου ελληνικού ιστορικού φορτίου που χαρακτηρίζει την πόλη αυτή.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο ελληνισμός της Σικελίας και της νότιας Ιταλίας εξακολουθεί να διατηρεί την ταυτότητα, τις πλούσιες παραδόσεις του, τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα του. Σε όλες μου τις επαφές διαπίστωσα την ανάγκη τους για ενίσχυση με κάθε τρόπο των δεσμών με την Ελλάδα. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας με την εκλεκτή Προέδρου του, την κυρία Όλγα Νάσση, αλλά και τα στελέχη της σε όλη την Ιταλία, είναι ο πιο δυναμικός και καλά οργανωμένος φορέας που συσπειρώνει και κινητοποιεί τους ομογενείς και τους πάμπολους φιλέλληνες στην Ιταλία.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ως παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού έχει την έγκριση και τη στήριξη των ομογενών μας σε όλο τον κόσμο. Το θέμα αναδείχτηκε τον περασμένο Μάιο στη Νάπολη, στην πολύ δραστήρια εκεί κοινότητα μας, στη διάρκεια των ημερίδων και των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν, όπου είχα την τιμή να παρευρίσκομαι και εκεί.

Θεωρώ ότι είναι πια ώριμες οι συνθήκες και θα ήθελα, κύριε Υφυπουργέ, να συμβάλλετε σε αυτό, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας. Έθεσα το θέμα αυτό και στον Υπουργό Εξωτερικών πριν από λίγο, γιατί, έχω την πεποίθηση ότι το θέμα αυτό δεν θα ικανοποιήσει απλώς ένα αίτημα της ομογένειας, αλλά ότι ταυτόχρονα θα έχουμε και ένα πολύ καλό διαβατήριο στην άσκηση της κοινοβουλευτικής μας διπλωματίας.

 

Κύριε Πρόεδρε, έχω τη βεβαιότητα ότι όλοι οι απόδημοι Έλληνες αξίζουν του ενδιαφέροντος και της ενεργού πολιτικής μας, τόσο η διοικητική εξυπηρέτησή τους με την δημιουργία των ΚΕΠΑ, όσο και η μέριμνα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών τους, αποτελούν τα κορυφαία ζητήματα, που τους απασχολούν.

Χαίρομαι που διαπιστώνω, ότι και ο παριστάμενος Υφυπουργός συμμερίζεται την ίδια άποψη. Τα προβλήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού επηρεάζουν δυσμενώς τη σχέση του ελλαδικού κέντρου με τα αδέλφια μας σε όλο τον κόσμο.

Θα τολμούσα να πω, ότι δυσχεραίνουν ακόμη και τις δυνατότητες των αποδήμων να στηρίξουν την πατρίδα, τώρα που το έχει ανάγκη, εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν ξέρω, αν αυτό θα συνδεθεί με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, τουλάχιστον, μέχρι τότε.

Εύχομαι και ελπίζω η νέα σύνοδος της Επιτροπής σας και η πολιτεία, να ξεδιπλώσει τις καλύτερες δυνατές πρωτοβουλίες.

Τελευταία Νέα
bottom of page