top of page

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για τον Ελληνισμό της Διασποράς

14 Δεκεμβρίου 2016

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για τον Ελληνισμό της Διασποράς".

 

 

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε

 

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι η σαφής πολιτική βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθώς με τον πρόσφατο ανασχηματισμό δημιούργησε το σχετικό Υφυπουργείο, τις αρμοδιότητές του οποίου ανέθεσε στον κύριο Κουίκ.

Με τον τρόπο αυτό, το ΥΠΕΞ  αποκτά ένα ισχυρότατο πολιτικό δίδυμο στον τομέα αυτό, τόσο τον Υφυπουργό όσο και τον ήδη Γενικό Γραμματέα κύριο Κόκκινο, για τον οποίο μόνο καλά λόγια μπορούν να ειπωθούν τόσο για τις άοκνες  προσπάθειες που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα όσο για την άψογη συνεργασία του με την Επιτροπή μας. Τα σχεδόν δύο χρόνια της παρουσίας μου στην Επιτροπή, καθώς και η αναδίφηση στα πρακτικά των Επιτροπών των προηγούμενων Κοινοβουλευτικών περιόδων, με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν λείπουν οι καλές προθέσεις.

Είναι άλλωστε ένα γεγονός που έχει την ιδιαίτερη αξία του που επιβεβαιώνεται από την θετική στάση όλων των Πτερύγων της Βουλής και όλων των συναδέλφων.

Ωστόσο, θεωρώ ότι η πολιτική μας για τον Απόδημο Ελληνισμό υπόκειται σε δύο ισχυρούς περιορισμούς: Ο ένας είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και οι ισχνοί διαθέσιμοι πόροι και ο άλλος είναι τα οργανωτικά των αποδήμων Ελλήνων, δηλαδή, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε ότι το καθένα από τα δύο αυτά προβλήματα αρκεί από μόνο του για να αποδυναμώσει την πολιτική μας, πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους.

Εάν πρόκειται να ιεραρχήσει κανείς τη σειρά δυσκολίας τους, εγώ, τουλάχιστον και ανεπιφύλακτα θα έβαζα πρώτο την οργάνωση των αποδήμων και αυτό, γιατί, ακόμα και οι μικροί πόροι που διαθέτει σήμερα η πολιτεία μας θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί, εάν υπήρχαν και αποτελεσματικά κέντρα των αποδήμων που θα τους αξιοποιούσαν, ενδεχομένως και θα τους πολλαπλασίαζαν. Δεν έχω την πρόθεση να επεκταθώ περισσότερο, αλλά οφείλουμε όλοι μαζί να βρούμε τρόπους να προσπεράσουμε το ταχύτερο αυτό το εμπόδιο, εάν είναι δυνατόν και πριν από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πολλές φορές έχουμε εστιάσει στις ανάγκες των ξενιτεμένων Ελλήνων και έχουμε διαπιστώσει ότι η εκπαίδευση των Ελληνόπουλων είναι η μία προτεραιότητα και η διοικητική τους υποστήριξη είναι η άλλη, δηλαδή, η σχέση τους με τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. Χαίρομαι που ο κ. Υφυπουργός έχει αποκτήσει και μάλιστα, πολύ γρήγορα την πλήρη εικόνα της κατάστασης σε όλες της τις διαστάσεις. Χαίρομαι δε, ακόμα περισσότερο, για την πρόθεσή του να παρέμβει άμεσα και να επιταχύνει τη λύση των προβλημάτων, έτσι όπως μας εξέθεσε στις σκέψεις του.

Νομίζω ότι στην επιτυχία της πολιτικής μας θα παίξει σημαντικό ρόλο και η ικανότητα συντονισμού της δράσης των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο κ. Υφυπουργός διαθέτει αυτή την ικανότητα και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει.

Ως προς το θέμα της ψήφου των αποδήμων που εγείρεται από ορισμένες πλευρές, έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν εκλείψει ακόμα οι λόγοι, για τους οποίους, αυτές οι πλευρές δεν προχώρησαν σε αυτή την κατεύθυνση στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή, έστω και πριν από δύο χρόνια.

Επιτρέψτε μου εδώ, κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση για τη σχετική ανακοίνωση που είχαμε από τον κ. Υφυπουργό, όσον αφορά το θέμα της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα αίτημα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, το οποίο, έχουν αγκαλιάσει Έλληνες σε όλο τον κόσμο και θεωρώ ότι τους το οφείλουμε.

Εδώ, θέλω να εκφράσω και εγώ, την βεβαίωση ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, στην οποία, θα συμμετέχουν και τα τρία Υπουργεία, τόσο των Εξωτερικών, όσο και το Παιδείας και των Εσωτερικών, που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, πολύ σύντομα, ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στο να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις το καλύτερο δυνατό.

Έχω να σας μεταφέρω άλλη μια φορά τη σπουδαία εμπειρία που αποκόμισα στην Ιταλία τον περασμένο Μάιο, όταν συμμετείχα στην πρώτη εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης, όπου έγινε μια πολύ σπουδαία δουλειά. Εκεί φάνηκε πολύ έντονα το στοιχείο των τόσων φιλελλήνων που υπάρχουν, ειδικά στην Ιταλία και που μπορούν και αυτοί να συμβάλλουν και συνέβαλαν σε αυτή την πρώτη διοργάνωση. Θέλω να σας πω ότι θα είμαι στη διάθεσή σας και θέλω να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω λοιπόν να δηλώσω τα εξής: Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαιρεθούμε σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα, όπως, δυστυχώς, πολλές φορές κατά το παρελθόν, αλλά και στο παρόν το συνηθίζουμε, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον Απόδημο Ελληνισμό. Δεν θα κάνω λοιπόν καμία αναφορά ούτε σε ανομολόγητες, παρωχημένες και ανεδαφικές επιδιώξεις, ούτε πολύ περισσότερο θέλω να χαρακτηρίσω κανέναν. Έχουμε όμως, ως λαός, ως κοινωνία, ως πολιτικές δυνάμεις, ως κράτος και ως έθνος, την ευκαιρία να συμπέσουμε την κληρονομιά του Διονυσίου Σολωμού και να διακηρύξουμε, πρώτα για να το ακούσουμε ξανά εμείς οι ίδιοι, πώς εθνικό είναι ότι είναι αληθινό.

 

Ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page