Προτεραιότητες στον τομέα Παιδείας Ομογενών
26 Ιανουαρίου 2017
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Ζουράρι, για τις προτεραιότητες στον τομέα Παιδείας Ομογενών".
Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και σε κάθε προσπάθεια που αναλαμβάνετε και για το θέμα αυτό, που αφορά την εκπαίδευση των ομογενών μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, η εκπαίδευση των ομογενών αποτελεί κεντρικό και διαχρονικό αίτημα των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό. Η πολιτεία, επίσης, διαχρονικά επενδύει σε αυτόν τον τομέα και κάνει προσπάθειες να ανταποκριθεί στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Φυσικά, οφείλουμε να επισημάνουμε τους δύο μεγάλους έως και ασφυκτικούς προορισμούς, που επηρεάζουν εκπαίδευση των ομογενών.
Από την μια, έχουμε μια έντονη διασπορά του ελληνικού στοιχείου στις διάφορες πολλές χώρες και από την άλλη, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης. Η σχετικά χαλαρή οργάνωση των ομογενών μας, είναι ένας ακόμη παράγοντας, επίσης, σημαντικός, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σπάει ο ουσιαστικός σύνδεσμος και η επικοινωνία μεταξύ των ξενιτεμένων αδερφών μας και του ελληνικού κράτους.
Οφείλω να υπογραμμίσω, ότι οι προτεραιότητες για την εκπαίδευση, έτσι όπως μας τις παραθέσατε, κ. Ζουράρη, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Θα έλεγα μάλιστα, ότι ενισχύουν τις δυνατότητες για περαιτέρω εμβάθυνση επί του θέματος, καθώς επίσης δημιουργούνται και καλύτερες προϋποθέσεις για την άσκηση μιας μακρόχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής.
Στο σημείο αυτό, κύριε Υφυπουργέ, θα ήθελα να σας ζητήσω προσωπικά, να εξετάσετε με το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον και το αίτημα των ομογενών μας στην Ιταλία, προκειμένου να δημιουργηθούν τμήματα ελληνικής γλώσσας.
Νομίζω ότι σχετικό αίτημα έχει έρθει και στο Υπουργείο σας, αλλά για την οικονομία της συζήτησης δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό. Μπορώ, όμως, να σας προωθήσω το αίτημα και ελπίζω σε μία επόμενη συνεδρίαση να έχουμε θετικές ειδήσεις από τη μεριά σας.
Χαίρομαι για τη σημαντική αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής μας σήμερα που φαίνεται και η βαρύτητα που δίνει στο κομμάτι αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση και αντιλαμβάνεται την ανάγκη συγκρότησης και εφαρμογής μιας πολιτικής εθνικής που θα ενσωματώνει και θα αξιοποιεί το ελληνικό στοιχείο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, για να οργανώσει αποτελεσματικά και τις δυνάμεις όλων των Ελλήνων.
Ένα από αυτά τα εργαλεία, τα οποία μάλιστα δεν προκαλεί και κάποιο μεγάλο κόστος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Γνωρίζω ότι έχει ήδη προωθηθεί η διαδικασία της υπογραφής της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Εξωτερικών. Δεν γνωρίζω εάν έχετε κάτι υπόψη σας, κύριε Υπουργέ και αν μπορείτε να μας κάνετε κάποια σχετική ενημέρωση επί του θέματος. Θέλω, όμως, με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης, να ζητήσω την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, προκειμένου να οργανώσουμε ενέργειες πανεθνικού χαρακτήρα, κατά τα πρότυπα ίσως της Ημέρας της Γαλλοφωνίας ή και της Ημέρας της Αγγλικής Γλώσσας, με τις οποίες αυτές δραστηριότητες θα δώσουμε το παράδειγμα στους ομογενείς μας για αντίστοιχες δράσεις.
Υπενθυμίζω εδώ με την ευκαιρία αυτή την ομόφωνη σύγκλιση που είχαμε και σε προηγούμενη συνεδρίαση για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως κατάλληλης ημέρας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, ημερομηνία, η οποία συμπίπτει και με την ημέρα απώλειας του Εθνικού μας Ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού.