top of page

Ενημέρωση για τις αποστολές στις κοινότητες των Ελλήνων της Διασποράς

25 Μαϊου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Ενημέρωση για τις αποστολές στις κοινότητες των Ελλήνων της Διασποράς".

 

 

Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την ενημέρωση και την εικόνα της ομογένειας, που παρουσιάσατε μέσα από τα ταξίδια σας και επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη συμβολή σας στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Ένα αίτημα διαχρονικό που η Επιτροπή μας ανέδειξε πάρα πολλές φορές και αναγνωρίζει μια αναγκαιότητα, καθώς η μακραίωνη ιστορική πορεία της ελληνικής γλώσσας προσδιορίζει καθοριστικά την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, αναδεικνύει την πανανθρώπινη εμβέλεια της και αποτελεί φορέα ενότητας των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.

Επίσης, εάν μου επιτρέπετε, κ. Πρόεδρε, θα ήθελα να ενημερώσω την Επιτροπή για ένα πρόσφατο ταξίδι που είχα, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Πολωνία. Συμμετείχα στη Διάσκεψη των Κοινοβουλίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, του κ. Νίκου Βούτση. Την πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη την είχε το Πολωνικό Κοινοβούλιο με αντικείμενο, την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας.

Σημειώνω ότι συμμετείχαν συνολικά 23 χώρες. Η Ελλάδα προσυπέγραψε την κοινή Διακήρυξη και συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες των Κοινοβουλίων, ώστε να εξειδικευτούν μέσα από ομάδες εργασίας οι πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης.

 

Μπορώ να σας μεταφέρω το μήνυμα της προσήλωσης όλων των Κοινοβουλίων, όπως φάνηκε μέσα από τη Διάσκεψη, στις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης.

Θέλω με ικανοποίηση να επισημάνω την ανάδειξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ως ένα πεδίο άσκησης σημαντικής επιρροής στις διεθνείς εξελίξεις, πεδίο ιδιαίτερα χρήσιμο, παράλληλο προς το πεδίο της κλασικής κρατικής διπλωματίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου, είχα επαφές με τον Έλληνα πρέσβη και στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία, καθώς και με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, με το δάσκαλο του σχολείου της Βαρσοβίας και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και με τη νεοαφιχθείσα επικεφαλής του γραφείου του Ε.Ο.Τ. στη Βαρσοβία.

Συζήτησα μαζί τους πολύ ενδιαφέροντα θέματα για την Ελληνική Ομογένεια, ανταλλάξαμε πολύτιμες ιδέες για τη μεταξύ μας ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας. Να σημειώσω, ότι συμμετείχα και ως πρόεδρος της Ελληνοπολωνικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου μας. Η εποικοδομητική αυτή συνεργασία θα αποβλέπει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Πολωνίας.

Θα ενημερώσω την Επιτροπή, εάν χρειαστεί, με εκτενέστερη αναφορά σε κάθε επαφή που είχα στη Βαρσοβία με τους Ομογενείς μας, σε επόμενη συνεδρίαση.

Εντός του 2017, προς το τέλος, θα επισκεφτεί τη χώρα μας και ο Πρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας, ο κ. Ντούντα, με τον οποίο επίσης συναντήθηκα μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, τού μετέφερα τους ειλικρινείς χαιρετισμούς της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ενώ διαπιστώσαμε από κοινού το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, όπως και την ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε αυτό της Ε.Ε..

Έχω την πεποίθηση, ότι πράγματι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Πολωνία και πιστεύω ότι, ιδιαίτερα στον τομέα των εμπορικών σχέσεων, αλλά και του τουρισμού έχουμε πολλά να σκεφτούμε και να πράξουμε. Θεωρώ ότι η επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου στην Ελλάδα θα συμβάλλει αποφασιστικά σ' αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταία Νέα
bottom of page