top of page

Το κίνημα του Φιλελληνισμού και οι δυνατότητες ανάπτυξής του

27 Ιουνίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Α. Ενημέρωση για την 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), 23-26 Ιουλίου 2017.Β.  Το κίνημα του Φιλελληνισμού και οι δυνατότητες ανάπτυξής του".

Τελευταία Νέα

 

 

Κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με πολλή χαρά και συγκίνηση άκουσα την επιστολή του αγαπητού Φιλέλληνα Ιταλού Μάρκο Γκάλντι, που είχα τη χαρά να τον γνωρίσω σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων στην Ιταλία, όπου υπάρχει ένας μαχόμενος φιλελληνισμός. Πραγματικά, κάθε φορά που επιστρέφω από τέτοιες εκδηλώσεις, είμαι πάρα πολύ συγκινημένη.

Θεωρώ ότι το θέμα, που επέλεξε σήμερα η Επιτροπή μας, είναι πάρα πολύ σπουδαίο και με θλίβει που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να σταματήσουμε κάπου εδώ. Ο Φιλελληνισμός ως κίνημα με ιδεολογικά, πολιτικά, αλλά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά είναι ένα κίνημα διαχρονικό. Έχει τη σύγχρονη διάσταση του, που την είδαμε να εκδηλώνεται στα χρόνια της σημερινής κρίσης, αλλά φθάνει και στο πολύ μακρινό παρελθόν στα αρχαία χρόνια. Τότε, δηλαδή, που η ιστορική πλάστιγγα εγείρε οριστικά υπέρ της επικράτησης των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αλλά και της πίστης στις δυνατότητες της ανθρώπινης σκέψης, του λόγου, της τέχνης και της επιστήμης.

Το γεγονός ότι, κατά κανόνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεθνών γεγονότων και των ιστορικών εξελίξεων, υποδηλώνει εκείνα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του λαού μας, που έχουν εμπνεύσει στοχαστές, καλλιτέχνες, πολιτικούς και λαούς, σε μία κατεύθυνση εξύψωσης των διαχρονικών και πανανθρώπινων ιδεωδών και αξιών.

Κατά συνέπεια, η έκφραση φιλελληνικών συναισθημάτων, στάσεων και συμπεριφορών, δεν είναι, στην ουσία, τίποτε άλλο, παρά η υπεράσπιση των θεμελίων πάνω, στα οποία στηρίζεται, εν πολλοίς, ο σύγχρονος κόσμος, ο σύγχρονος πολιτισμός.

Όμως, θεωρώ, πώς εάν ο Φιλελληνισμός εκφράζει την αγάπη των ξένων, αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον υπέρ των ελληνικών θέσεων, εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες είναι επιτακτικά αναγκαίο να ξαναδούμε τον Φιλελληνισμό και με τη δεύτερη αρχαιοελληνική σημασία του. Δηλαδή, με την έννοια του πατριώτη.

Με μία τέτοια προσέγγιση μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας, προκειμένου να αποδείξουμε και να δείξουμε, ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να αντιστεκόμαστε, ξέρουμε να δημιουργούμε, ξέρουμε να δίνουμε αξία στην ανθρώπινη υπόσταση και ύπαρξη.

Ξέρουμε ότι το δίκαιο, η ελευθερία, η ειρήνη και η ελληνική αλληλεγγύη είναι αξίες υπέρτερες της ιδιοτέλειας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό το οφείλουμε, πρωτίστως, στον εαυτό μας και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, καθώς είναι ολοφάνερο πως ο σύγχρονος και ταραγμένος κόσμος αναζητά, επειγόντως, κατεύθυνση και προσανατολισμό. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έλκονται σήμερα από την καπιταλιστική κρίση και τις πρωτοφανείς διαστάσεις που πήρε στη χώρα μας, αλλά είναι στο χέρι μας να δώσουμε ξανά υπόσταση στο όραμα και στην ελπίδα για μία καλύτερη και δίκαιη ζωή.

Έχω την απόλυτη πεποίθηση, ότι αυτό αποτελεί μία κορυφαία επένδυση του ελληνισμού, τα οφέλη της οποίας θα επιστρέψουν, είτε ως Φιλελληνισμός, είτε ως εγκατάλειψη του αυταρχισμού και της λιτότητας ως μέσο χειραγώγησης των κοινωνιών, είτε ως διεύρυνση των περιθωρίων για ασφάλεια και ευημερία όλων των λαών, μαζί φυσικά και των Ελλήνων.

Η πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της χώρας μας αποτελεί, τούτη την ώρα, μία σοβαρή εγγύηση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Αποτελεί, όμως, και μία πολύτιμη συνεισφορά της Πατρίδας μας στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς υποθέσεις.

Η Διακοινοβουλευτική Διπλωματία που προωθούμε και ενθαρρύνουμε, καθώς και η στήριξη που μας προσφέρουν και ανταποδίδουμε στους αμέτρητους πρεσβευτές, στον κόσμο, στους Απόδημους Έλληνες και τους Φιλέλληνες, που βρίσκονται σε κάθε γωνία της γης, αποτελούν σταθερούς «πυλώνες» της διεθνούς και δημιουργικής παρουσίας της Πατρίδας μας.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε, ότι, παράλληλα, με τις ενεργητικές πολιτικές μας, μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί το σημαντικό συγκριτικό πολιτισμικό μας πλεονέκτημα: η ιστορία και η γλώσσα μας με τον, απίθανα, πλούσιο συμβολισμό και σημειολογικό τους φορτίο.

Η διεύρυνση των σπουδών της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας στο εξωτερικό, οφείλει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, γιατί έτσι θα ικανοποιηθεί η ανάγκη των Ομογενών μας να συνδέονται με την Πατρίδα, αλλά θα δοθεί και η δυνατότητα στους φίλους λαούς να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική Γραμματεία και την κουλτούρα μας.

Η δε εναρμόνισή τους με ένα γνήσιο και δημιουργικό πατριωτισμό αποτελούν, σε τελική ανάλυση, τη στέρεη βάση, πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί σταθερά και διαχρονικά ένα παγκόσμιο κίνημα φιλελληνισμού χρήσιμο, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ πολύ.

bottom of page