top of page

Η αποκατάσταση του Μαύρου της ΕΡΤ στην Ελληνική Διασπορά – Η λειτουργία της ΕΡΤ SAT και ΕΡΤ WORLD. Η συνεργασία της ΕΡΤ Πολυμέσων με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως

6 Ιουλίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "1) Η αποκατάσταση του Μαύρου της ΕΡΤ στην Ελληνική Διασπορά – Η λειτουργία της ΕΡΤ SAT και ΕΡΤ WORLD. 2) Η συνεργασία της ΕΡΤ Πολυμέσων με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως".

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στην Επιτροπή μας.

Δεν θα σχολιάσω τα όσα δυσάρεστα ακούστηκαν προηγουμένως σε μια τόσο σπουδαία συνεδρίαση της Επιτροπής μας.

Το μαύρο δεν ταιριάζει σε μια χώρα που το φως αποκαλύπτει κάθε πτυχή της ιστορίας, του πολιτισμού και της πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπου, γιατί το μαύρο για τους Έλληνες συνδέθηκε πάντα με το σκοτάδι, την απαισιοδοξία, τον θάνατο και το πένθος.

Το απερίσκεπτο «μαύρο» στην ΕΡΤ ανέδειξε, απλώς και μόνο, την πολιτισμική ένδοια ενός είδους εξουσίας που είχε ροπή προς τον αυταρχισμό και εμμονή στη διαπλοκή και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Η πλέον αρνητική συνέπεια εκείνης της μαύρης επιλογής ήταν χωρίς αμφιβολία η αποκοπή της ελληνικής διασποράς από το ελλαδικό κέντρο, η οποία ήρθε να προστεθεί αφενός στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ελληνικού λαού από κάθε λογής κέντρα και αφετέρου στις γνωστές αδυναμίες συγκρότησης και λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Ελληνισμού της Διασποράς.

Η αποκατάσταση της ΕΡΤ δεν ήταν μια απλή και τυχαία πολιτική επιλογή, ήταν κυρίως και εκτός των άλλων, μία εθνική επιλογή. Ήδη η επαναλειτουργία της χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, πλουραλισμό και αξιοπιστία.

Χωρίς υπερβολή η ΕΡΤ σήμερα είναι μία όαση στο άνυδρο τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τα γνωστά προβλήματα.

Είναι βέβαιο, ότι η ΕΡΤ μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου φιλελληνισμού, σύμφωνα με τα όσα προτάθηκαν, κύριε Πρόεδρε, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής μας.

Η προώθηση και η προβολή της ελληνικής παράδοσης, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, της μουσικής, της ποίησης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας μπορούν να διαμορφώσουν μια ελκυστική φυσιογνωμία τόσο της ίδιας της ΕΡΤ όσο και ευρύτερα της χώρας μας, μια φυσιογνωμία αγαπητή και ελκυστική στους ομογενείς μας, αλλά και στους φιλέλληνες όπου γης.

Η λειτουργία της ΕΡΤ αποκτά, πλέον, εξαιρετική σημασία στην ανάδειξη του Ψηφιακού Χάρτη της Ελληνικής Διασποράς και χαίρομαι που άκουσα τους Εισηγητές και τα στελέχη της ΕΡΤ να αναπτύσσουν τους τρόπους και την προοπτική να φτάσει η φωνή της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της γης.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών και για τη συγκρότηση του Ψηφιακού Χάρτη, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, τη διαχρονική έδρα του Ελληνισμού.

Οφείλουμε να απονείμουμε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου για τη μεθοδική και επιστημονική δουλειά που έχουν κάνει από το 2015 μέχρι σήμερα.

 

Πρόκειται πράγματι, για ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο, που μπορεί να συνεισφέρει, τόσο στην ενδυνάμωση των δεσμών της Ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα, όσο και στην αλληλεπίδραση των Ελλήνων του εξωτερικού, μεταξύ τους.

Στο σημείο αυτό, θέλω να επαναλάβω με έμφαση, αυτό που έχει πει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, ότι δηλαδή, ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ταυτόχρονα μια μορφή άσκησης, μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία, πολλές φορές, εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία, η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δημιουργεί σχέσεις, με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται, πέραν από τις αλλαγές Κυβερνήσεων και πολιτικών, αλλά πρωτίστως, είναι η μοναδική που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κοινού, με πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίρνοντας αφορμή από την ουσιαστική τοποθέτηση του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, του Καθηγητή κ. Γιάννη Καζάζη, θέλω να επισημάνω, ότι μπροστά μας ανοίγεται διάπλατα ένας ορίζοντας για την δυναμική προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και για να καταφέρουμε, όλα όσα μας είπατε προηγουμένως, να γίνουν πράξη.

Στην κατεύθυνση αυτή, μπορεί ο ψηφιακός χάρτης να μετατραπεί σε ψηφιακό χάρτη ολόκληρου του Ελληνισμού, μέσα από τον εμπλουτισμό του με εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό υλικό.

Θεωρώ τέλος, χρήσιμο να σημειώσουμε τη συμβολή της Επιτροπής μας για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ως παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας. Και το κάνω αυτό, όχι από αυταρέσκεια για την Επιτροπή μας, αλλά από διάθεση να εργαστούμε όλοι μαζί, από τώρα, για την επιτυχία του θεσμού που καθιερώσαμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά, τόσο τον ψηφιακό χάρτη, όσο και την ΕΡΤ.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page