top of page

Συζήτηση για το σχολείο του Μονάχου

22 Φεβρουαρίου 2018

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Συζήτηση για το σχολείο του Μονάχου".

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Γενικέ σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και για την ενημέρωση σχετικά με το πολύ σημαντικό θέμα της ανέγερσης του σχολείου του Μονάχου. Η παρουσία σας εδώ για δεύτερη φορά και η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος σηματοδοτεί και τη μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των συναρμόδιων φορέων και τη βούληση να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και ν’ αξιοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνατότητες.

Εγώ, θα ήθελα, να εκφράσω την απορία μου για την περίεργη αβελτηρία, που έχει σημειωθεί όλ’ αυτά τα χρόνια, για τις καθυστερήσεις, για τις παραλείψεις. Με την ενημέρωσή σας αυτή δεν θέλω, να προχωρήσω περισσότερο επί του θέματος.

Εγώ, θα ήθελα, να εκφράσω την ευχή, να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, που εμποδίζουν την αποπεράτωση και τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου προς όφελος των ομογενών μας στη Γερμανία. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία, την πικρία και την αγανάκτησή τους. Θεωρώ ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή λύση και θα ήθελα κι να εκφράσω την ευχή, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Επιτροπή μας, να είναι για καλό, να μας φέρετε καλά νέα και να βρεθεί η κατάλληλη λύση γι' αυτό το θέμα.

Θα ήθελα, να σας ζητήσω, κύριε Πρόεδρε, να μου δώσετε τη δυνατότητα, ν’ αναφερθώ λίγο και στο πρώτο θέμα. Ήρθα λίγο καθυστερημένη και δε μπόρεσα, να μιλήσω όσον αφορά στον προγραμματισμό της Επιτροπής μας. Η Επιτροπή μας θεωρώ ότι με την παρούσα σύνθεσή της έχει επιτελέσει ένα σημαντικό και αξιοσημείωτο έργο κι έχει αναλάβει δημιουργικές πρωτοβουλίες για την επίσχεση των δεσμών επαφής, επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ελληνική Διασπορά. Πρέπει, να τονίσουμε ότι όλες μας οι προσπάθειες καταβάλλονται μέσα σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, που το καθορίζουν η δημοσιονομική στενότητα της χώρας μας, τα ελλιπή μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και η έλλειψη αποτελεσματικών κέντρων οργάνωσης των αποδήμων Ελλήνων.

Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω με έμφαση το γεγονός ότι η Επιτροπή μας λειτουργεί με τρόπο συναινετικό απ' όλες τις πλευρές και εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου για το λόγο αυτό, που επιβεβαιώνεται κι από τη θετική στάση όλων των συναδέλφων. Η Επιτροπή μας, λοιπόν, παρά τα προβλήματα, που υπάρχουν είναι κοντά στον Ελληνισμό της Διασποράς, στελέχη της οποίας έχουμε φιλοξενήσει πολύ συχνά στην Επιτροπή και στο Κοινοβούλιό μας. Νομίζω ότι τα Κ.Ε.Π. Αποδήμων που δημιουργούνται σταδιακά στις Πρεσβείες και στα προξενεία μας, εκεί που ζουν οι ξενιτεμένοι Έλληνες, συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίλυση ενός από τα πιο σημαντικά αιτήματά τους, δηλαδή τη διοικητική τους εξυπηρέτηση απ’ το Ελλαδικό Κέντρο.

Σχετικά μ’ ένα κορυφαίο, επίσης, ζήτημα που απασχολεί τους απόδημους Έλληνες, αυτό της ελληνόγλωσσης παιδείας και της ανάγκης διασύνδεσης της νέας γενιάς ομογενών με τη γλώσσα μας και μέσω αυτής με την πατρίδα, θεωρώ ότι παρά τις δυσχέρειες για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων αντιμετωπίζεται με σχετική επάρκεια από το Υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι η κατάσταση θα γίνεται ακόμα καλύτερη, όσο η χώρα μας θα βρίσκει τα πατήματά της και θα ξεπερνά την πολύχρονη οικονομική κρίση κι έτσι θα μπορέσουμε, να βρούμε και τους απαραίτητους πόρους, για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Πιστεύω πως η Επιτροπή μας σ’ όλα αυτά έχει παίξει δημιουργικό ρόλο κι έχει συνεργαστεί αποτελεσματικά τόσο με το υπουργείο εξωτερικών, όσο και με το Υπουργείο Παιδείας. Ο νέος νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης έδωσε ουσιαστικές λύσεις κι έβαλε τάξη σε χρόνια ζητήματα θέτοντας το πλαίσιο για την αντιμετώπιση σύγχρονων και άμεσων προκλήσεων. Τολμήσαμε, ν’ αγγίξουμε τα προβλήματα, μπορούμε, όμως, να το κάνουμε καλύτερο με νέες τροπολογίες.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Μέρας Ελληνικής Γλώσσας» με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και Εσωτερικών. Ήταν ένα αίτημα των ομογενών μας, το οποίο μετά από μία κοινή προσπάθεια και στην οποία συνέβαλε ουσιαστικά η Επιτροπή μας, υιοθετήθηκε και προωθήθηκε το αίτημα των ομογενειακών οργανώσεων. Θα τονίσω  για άλλη μια  φορά το σπουδαίο ρόλο, που έπαιξε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας. Νομίζω ότι επόμενος στόχος μας πρέπει, να είναι η στοχευμένη διεκδίκηση μέσα απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς για την παγκόσμια καθιέρωσή της και η ανάληψη πρωτοβουλιών, που οφείλουμε, ν’ αναλάβουμε σε όλα τα επίπεδα για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας. Έχω την πεποίθηση ότι με το νέο προγραμματισμό θα επιταχύνουμε την υλοποίηση των στόχων της Επιτροπής στην κατεύθυνση τόσο της ενίσχυσης των δεσμών μας με την ελληνική διασπορά, αλλά και στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στη διεθνή σκηνή.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page