top of page

"Ενημέρωση για το 11ο Πανιταλικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.) και τις επαφές με την Ελληνική Ομογένεια της Magna Grecia.Ενημέρωση για το 23ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

3 Μαϊου 2018

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Α. Ενημέρωση για το 11ο Πανιταλικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.) και τις επαφές με την Ελληνική Ομογένεια της Magna Grecia. Β. Ενημέρωση για το 23ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας".

 

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Είναι, εξαιρετικά, ενδιαφέρουσα η σημερινή σας τοποθέτηση και ενημέρωση για το ταξίδι στην Κάτω Ιταλία. Οι οργανώσεις των Απόδημων Ελλήνων επιδεικνύουν έναν αξιοσημείωτο δυναμισμό. Αυτός ο δυναμισμός στηρίζεται στην ενότητα των συμπατριωτών μας, στην αμείωτη προσήλωση στις ελληνικές τους ρίζες και φυσικά στο διαρκές ενδιαφέρον τους για τα σύγχρονα προβλήματα της Πατρίδας μας.

Η Επιτροπή μας, εσείς κύριε Πρόεδρε, όλοι μας, έχουμε άμεση εικόνα των πρωτοβουλιών που επιδεικνύει η ελληνική Ομογένεια στην Ιταλία. Το γνωρίζω και εγώ από πρώτο χέρι και σας ευχαριστώ για την επισήμανση και για την τιμή που μου κάνατε να προτείνετε τη συμμετοχή μου σε αυτή την Επιτροπή. Βεβαίως, θα προσφέρω με χαρά και ξέρετε ότι είναι και ένα θέμα που με απασχολεί και το συζητάμε εδώ και καιρό.

Γνωρίζω, λοιπόν, το έργο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων. Έχω επισκεφθεί πολλές από τις πόλεις της κάτω Ιταλίας, αλλά και της βόρειας Ιταλίας παλαιότερα. Τα τρία αυτά χρόνια όμως, και ως μέλος της Επιτροπής και ως εκπρόσωπος της Βουλής του κ. Βούτση, έχω επισκεφθεί κατά καιρούς τις πόλεις, στις οποίες οργανώθηκαν εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των Κοινοτήτων μας στην Ιταλία. Έχω επισκεφθεί την Νάπολη, τον Ταραντα, τη Μεσσήνη, το Παλέρμο, το Ρίγιο και τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας.

Για μένα ήταν μια, εξαιρετικά, ενδιαφέρουσα και πολύ συγκινητική εμπειρία.

Έχω συνεργασθεί στενά και με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων, την κ. Όλγα Νάση, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, καθώς και με μέλη των Ελληνικών Κοινοτήτων μας στην Ιταλία.

Είναι γεγονός λοιπόν -και πάλι θα αναφερθώ στα τρία τελευταία χρόνια, γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι την έντονη κινητικότητα που έχει επιδείξει η Ομοσπονδία μας στην Ιταλία και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει, τόσο η κ. Νάση, όσο και τα μέλη του Δ.Σ., ότι προωθούνται συστηματικά όλα τα θέματα που απασχολούν τους Ομογενείς μας στην Ιταλία. Κορυφαίο, όμως, σταθμό αποτέλεσε η έγκριση από το ιταλικό κοινοβούλιο της διαδικασίας για την αναγνώριση των ελληνικών και των λατινικών, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Βεβαίως, έχω επισημάνει και άλλοτε, ότι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας με την κοινή υπουργική απόφαση, πέρυσι τον Απρίλιο, των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας και Εξωτερικών, αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας, την οποία «υιοθέτησαν» όλες οι ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό και τελικά η ελληνική Κυβέρνηση.

Σημαντικό είναι, επίσης, και το πολιτιστικό και πνευματικό έργο που παράγει η Ομογένειά μας στην Ιταλία με το πλήθος των εκδηλώσεων, των συνεδρίων και των γενικότερων πρωτοβουλιών με την τοπική αυτοδιοίκηση της φίλης χώρας και τους πάμπολους φιλέλληνες Ιταλούς.

Επιτρέψετε μου, κύριε Πρόεδρε να καταθέσω μία πρόταση για τη διοργάνωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκδηλώσεων, που θα αφορούν τις ελληνόφωνες κοινότητες της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το «νήμα» της ιστορίας και των ακατάληπτων δεσμών που μας συνδέουν με τη Μεγάλη Ελλάδα και τα παιδιά της, τιμώντας την πολύτιμη συνεισφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό και τη διαρκή και γόνιμη συνεργασία των λαών της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αποδώσουμε ως Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτή την οφειλόμενη τιμή. Θα ήθελα, τέλος, να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις με τίτλο «Μετά Πόντιων 2018», που διοργανώνονται από την Ελληνική Κοινότητα του Τάραντα «Μαρία Κάλλας», του Δήμου Μπερνάλντα, το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Magna Grecia, το Emicycle ONG Σάμου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθούν στην Απουλία και Λουκανία, στις 4,5 και 6 Μαΐου του 2018.

 

Ευχαριστώ πολύ.

*Παρέμβαση στη συνέχεια της Επιτροπής στην τοποθέτηση του κ. Δαβάκη

Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Δαβάκης.

Θεωρώ ότι δεν είναι ούτε σώφρον ούτε συνετό ούτε εθνικά συμφέρον, να παρεμβαίνουμε στα θέματα που αφορούν τις ομογενειακές μας οργανώσεις.  Τα όποια οργανωτικά ή άλλα εσωτερικά ζητήματα αφορούν τις ομογενειακές μας οργανώσεις, πρέπει να αποτελούν ευθύνη των ομογενών μας και να επιλύονται από τους ίδιους. Άλλωστε, διαθέτουν καταστατικά και εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας και γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους. Δεν έχουν ανάγκη ούτε από δικές μας παρεμβάσεις ούτε από κάποιας μορφής διαιτησία.

Σε  αυτό που θέλω να σταθώ, μέσα από τη συνολική κουβέντα που έγινε, είναι αν μπορούμε να βοηθήσουμε και αυτό νομίζω ότι είναι δικό μας χρέος,  της ελληνικής πολιτείας και του Κοινοβουλίου, να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι ομογενειακές μας οργανώσεις, με τις πρωτοβουλίες τους, που στοχεύουν στη διαφύλαξη της ενότητας τους και στη συνεργασία τους με το ελληνικό κέντρο.

Εδώ είναι ο δικός μας ρόλος. Εκεί νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά και εκεί πρέπει να σταθούμε.

Ευχαριστώ

Τελευταία Νέα
bottom of page