"Προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την Ομογένεια"
11 Οκτωβρίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την Ομογένεια".
Τελευταία Νέα
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι της Επιτροπής μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Αναδιφώντας κανείς τα πρακτικά της επιτροπής και ιδιαίτερα στις εκθέσεις απολογισμού των επιμέρους κοινοβουλευτικών περιόδων στην προ χρεοκοπίας και κρίσης εποχή, θα διαπιστώσει εύκολα ότι επρόκειτο για μια μονότονη επανάληψη προθέσεων και ευχών για το ρόλο και τις προοπτικές του ελληνισμού της διασποράς σε σχέση με την πατρίδα μας. Έχω την πεποίθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι ο ιστορικός του μέλλοντος πολύ δύσκολα θα βρει στέρεο έδαφος για να ανασυνθέσει την εικόνα του ελληνισμού και τη σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους απόδημους Έλληνες.
Ασφαλώς για στο επίπεδο των διακηρύξεων και των επιθυμιών μπορούν να καταγραφούν πολλά και να γραφτούν πολύ περισσότερα. Τέτοια είναι δυστυχώς και η θεσμική πρωτοβουλία για τη Συνταγματική καθιέρωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού το 2001. Πράγματι, επαινετή η πρόθεση, αλλά τι έγραψε, τι έγινε και τι έμεινε τελικά;
Ιδού, λοιπόν, τι συνέβη. Δημιουργήθηκε ένα όργανο το οποίο από ένα σημείο και έπειτα περιέπεσε σε τέλμα και ανυποληψία καθώς το ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτούσε αμφίβολης ποιότητας πρωτοβουλίες, οι οποίες κόστισαν υπέρογκα και εξυπηρετούσαν από μικροκομματικές σκοπιμότητες μέχρι και προσωπικές στρατηγικές διαφόρων εντός και εκτός της Ελλάδας.
Τελικά όχι μόνο αποσυντονίστηκε η θεσμική εκπροσώπηση του ελληνισμού, αλλά και το ελλαδικό κέντρο παρέμεινε χωρίς έγκυρο συνομιλητή ικανό να εκφραστεί το διεθνή λόγο και τα συμφέροντα της χώρας μας.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου, να κάνω ένα επιπλέον σχόλιο. Την αρνητική αυτή εμπειρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε ενόψει της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης προκειμένου να αποφύγουμε και στο μέλλον φαινόμενα που εκθέτουν την πατρίδα μας.
Βεβαίως πιο εκτεθειμένοι είναι οι συνταγματολογούντες και κάποιοι λαλίστατοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι αγνοώντας την πραγματική ζωή συχνά παρασέρνουν τη Βουλή και το λαό σε αδιέξοδα, όπως συνέβη και με την περίπτωση του ΣΑΕ. Αν μη τι άλλο δεν χρειαζόταν τέτοια ισχυρή και ανυπέρβλητη νομική δέσμευση. Ωστόσο τώρα απαιτείται σύνεση και ορθολογική σκέψη προκειμένου να βρούμε τις πιο κατάλληλες λύσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα άλλο ζήτημα εκείνο που αφορά την ψήφο των ομογενών έχει απασχολήσει διαχρονικά την Επιτροπή μας και πρόσφατα συνδέθηκε με την ψήφιση του εκλογικού νόμου.
Είναι επιβεβλημένο, να αρκεστούμε στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και να αναμείνουμε το πόρισμα της Επιτροπής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του. Είναι σαφές, ότι υπάρχουν σημαντικότατοι εθνικοί και τεχνικοί λόγοι για τους οποίους οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η προοδευτική παράταξη-η Αριστερά δεν φοβάται τη ψήφο των ομογενών. Αντίθετα θα μπορούσε να επενδύσει σε αυτή με δεδομένη την πολιτική που ασκούμε η οποία έχει ευρύτατη απήχηση στον Ελληνισμό της Διασποράς. Ωστόσο εκείνο που θα διαφυλάξουμε πάσει θυσία είναι η ενότητα, η συνοχή και η προοπτική του ελληνισμού, αλλά πληρώνονται πλέον οικτρά όσοι πιστεύουν ότι οι Έλληνες της Διασποράς είναι αφελείς υποστηριχτές και ψηφοφόροι του νεοφιλελευθερισμού. Οι Έλληνες αυτοί ήταν κάποτε αλλά και πρόσφατα τα θύματα του ιδιόμορφου ελληνικού κλεπτοκρατικού καπιταλισμού και τώρα στην ξενιτιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιώνουν τις βάρβαρες συνέπιες ενός ανεξέλεγκτου παγκοσμιοποιημένου συστήματος εκμετάλλευσης.
Για αυτό κάθε μικροπολιτική και λαϊκίστικη προσέγγιση δεν είναι απλώς περιττή είναι και επιζήμια. Η Ελλάδα της χρεοκοπίας είναι γεγονός, ότι συμπαρέσυρε και τους απόδημους Έλληνες είτε με το στίγμα της δήθεν μίζερης καταγωγής και του «τεμπέλη» λαού, είτε με την αποδυνάμωση των σχέσεων με την πατρίδα.
Σήμερα όμως μπορούμε, να είμαστε υπερήφανοι για δύο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος αφορά την προοπτική της δίκαιης ανάπτυξης μετά από το οριστικό τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, γιατί η προοπτική αυτή ενσωματώνει δυνατότητες για τους Έλληνες της Διασποράς ή να επιστρέψουν στην πατρίδα και να γίνουν και αυτοί συμμέτοχοι ή να επενδύσουν στη χώρα μας με τα μέσα και τις ικανότητες που διαθέτουν.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στην τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στη Διασπορά. Μιλώ φυσικά για τη δημιουργία των κέντρων εξυπηρέτησης των αποδήμων σε πολλά προξενεία μας ανά την υφήλιο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής.
Μιλώ για την εκ νέου στελέχωση των ελληνικών σχολείων κάθε μορφής με εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας. Μιλώ για τη συχνή επαφή της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Επιτροπής μας με φορείς και εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο παρά την ανυπαρξία του ΣΑΕ. Μιλώ για τις πολλές διακρατικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει για την κατοχύρωση της οικονομικής θέσης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ομογενών μας. Μιλώ για τις πολιτιστικές ανταλλαγές που πολλαπλασιάζονται με χώρες στις οποίες υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Μιλώ για τις πολυάριθμες οικονομικές συμφωνίες με σημαντικές χώρες που ανοίγουν δρόμους και για τους Έλληνες της Διασποράς.
Είναι ένα πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο, με το οποίο μπορεί να σφυρηλατηθεί η ενότητα του ελληνισμού και να αναδειχθούν οι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες μας, ως η κιβωτός των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού.
Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης - ακόμα και εκεί που μπορεί να βρίσκεται ακόμη κι ένας μόνον Έλληνας. Χτυπάει και εκεί, όπου η ελληνική συνείδηση είναι διαχρονικά παρούσα και σφριγηλή, όπως στη μακρινή Μελβούρνη, όπως την Απουλία, την Καλαβρία και τη Σικελία, τις ελληνικές αποικίες της νότιας Ιταλίας, της Μεγάλης Ελλάδας. Ελπίζω, σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής μας, ότι θα είμαι σε θέση, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και με το Υπουργείο Εξωτερικών, να παρουσιάσω συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο, με τον οποίον θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα ελληνικά πολιτισμικά στοιχεία των Ελλήνων και των φιλελλήνων της Ιταλίας. Τους το οφείλουμε και θα το κάνουμε.
Ευχαριστώ πολύ.