Ψήφος των Ομογενών
21 Νοεμβρίου 2018
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: "Ψήφος των Ομογενών".
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ζήτημα της ψήφου των ομογενών έχει απασχολήσει το δημόσιο και τον κοινοβουλευτικό διάλογο εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι φανερό ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έμεναν πάντα στο επίπεδο των προθέσεων και δεν προχώρησαν ποτέ στην κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος αυτού.
Η επίδειξη μιας κάποιας πολιτικής βούλησης αποδεικνυόταν γράμμα κενό, καθώς εκείνο που μάλλον ενδιέφερε ήταν η διατύπωση καλών λόγων που ηχούσαν όμορφα στα αυτιά των ομογενών. Επιπλέον, είναι ευδιάκριτη και μια ιδιοτέλεια που προέρχεται από την πλευρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που νιώθει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Τότε ευελπιστεί στη συνδρομή ψήφων από το εξωτερικό, θεωρώντας λαθεμένα κατά τη γνώμη μου, ότι αυτές οι ψήφοι θα την ευνοήσουν. Και λέω λαθεμένα γιατί οι Έλληνες της Διασποράς κατανοούν ότι εκεί που μπορούν να ακουμπήσουν είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Επομένως, δεν είναι παράξενο που ακόμη και η υποκριτικά φωνασκούσα ΝΔ προσβλέπει στη σημερινή κυβέρνηση για να λυθεί ένα θέμα που εκείνη ποτέ δεν κατάφερε να λύσει. Την ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της.
Θεωρώ ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ως προς την παροχή της δυνατότητας στον εκλογικό νομοθέτη να ρυθμίσει το ζήτημα της ψήφου και του τρόπου εκπροσώπησης των αποδήμων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι συνετό να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο το πόρισμά της. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το εύρος των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει. Άλλωστε, το έχουμε ξαναπεί: η έκταση του δικαιώματος, η γεωγραφική διασπορά και τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, απαιτούν συστηματική μελέτη και επεξεργασία. Και, ασφαλώς, δεν αρκεί η πολιτική βούληση, την οποία η σημερινή κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς, αποδεδειγμένα διαθέτει.
Για παράδειγμα, ήδη, στα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία σε σχέση με τις ανάγκες των αποδήμων και με τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η χρεοκοπία της χώρας. Αλλά και στο ζήτημα της διοικητικής εξυπηρέτησης των Ελλήνων της Διασποράς, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα, με τη δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης σε πολλά Προξενεία μας ανά την υφήλιο.
Είναι επομένως προφανές, ότι εάν οι προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ειλικρινείς, τότε πρέπει να αφήσει την προσχηματική και παρελκυστική της τακτική και να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο ωστόσο, η προσέγγιση του ζητήματος της ψήφου των ομογενών πρέπει να γίνεται με κριτήρια πατριωτικά και όχι μικροκομματικά.
Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε φτερά στον ελληνισμό, επενδύοντας αφενός στην ενότητά του και αφετέρου στις οικουμενικές μας αξίες.
Οι Έλληνες της Διασποράς περιμένουν από μας να διευθύνουμε με ορθό τρόπο την πορεία της πατρίδας προς το μέλλον. Δεν έχουν ανάγκη από διχαστικές πρακτικές στο όνομα των συγκυριακών πολιτικών αντιθέσεων και των εκλογικών κύκλων στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτικά αναγκαίο να επανεξετάσουμε τον τρόπο οργάνωσης των Ελλήνων της Διασποράς προκειμένου να διατυπώνουν συλλογικά τις θέσεις τους και να καταστούν έγκυρος και αποτελεσματικός φορέας διαλόγου, για τα σύγχρονα προβλήματα του ελληνισμού. Τα απόδημα αδέλφια μας είναι, αντικειμενικά, οι καλλίτεροι Πρεσβευτές της Ελλάδας. Όμως, πρέπει να έχουν και τα καλλίτερα μέσα στη διάθεσή τους για επιτελέσουν με επάρκεια το έργο τους. Αυτά τα μέσα οφείλουμε να εξασφαλίσουμε έτσι ώστε και η ψήφος των ομογενών να έχει νόημα, να είναι ψήφος πατριωτική, ψήφος ευθύνης και ωριμότητας.
Σας ευχαριστώ.